National

Cum se pregatesc autoritatile pentru un eventual cutremur

Publicat: 30 aug. 2016
1

Dezastrul provocat de seismul din Italia readuce in discutie eventualitatea unui seism in Romania si cum sunt autoritatile pregatite. Aproape 10.000 de pompieri, medici si militari pot interveni in mai putin de doua ore pentru a ajuta victimele. Autospeciale care asigura comunicatiile au fost repartizate in mai multe judete din tara. Salvatorii vor sa semneze protocoale cu hotelieri, firme private de constructii si asociatii canine care sa ajute la gasirea si cazarea victimelor.

„Luati urmatoarele masuri. Fixati mobilierul care se poate deplasa in cazul unei miscari seismice de un perete sau alt element de constructie solid. Stabiliti cu membri familiei un plan de protectie in caz de cutremur.”

Acest clip ruleaza pe paginile de Facebook ale Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Oamenii sunt invatati cum sa reactioneze in cazul unui seism de peste 6 grade.

Raed Arafat, secretar de stat in MAI: „Seful DSU poate sa delege sau sa coordoneze actiunea. Comandantul de actiune coordoneaza toate fortele. IGSU, cei de la Ministerul Apararii, ministerul Sanatatii.”

In mai putin de doua ore, aproape 7.000 de pompieri si medici pot interveni pentru salvarea oamenilor de sub daramaturi. In cazul unui dezastru in Bucuresti, forte din judete limitrofe vor fi chemate in ajutor. Hotelierii, transportatorii si firme private de constructii vor fi solicitati sa asigure logistica si cazarea celor care raman fara case.

Raed Arafat, secretard e stat in MAI: „Se semneaza acorduri cu lanturile mari de magazine ca sa isi mentina stocuri pentru populatie. In caz de calamitate sa existe un stoc pentru atata timp, un stoc tampon pe care-l tine chiar firma respectiva.”

Protocoale de colaborare vor fi semnate si cu ONG-urile sau asociatiile care detin caini special antrenati pentru cautare si salvare de sub daramaturi. Legea prevede inclusiv folosirea ambulantelor private. Armata a fost inclusa si ea in planul de salvare in cazul unui dezastru.

Vasile Toader, comandantul Centrului Comanda Nucleu: „Unitati destinate special pentru situatii de urgenta intra in actiune. Un numar de 3.500 de oameni si 570 de mijloace tehnice.”

In 2009, la un cutremur de 5,3 grade, retelele de telefonie mobila au picat. Acum coordonarea salvatorilor poate fi asigurata prin satelit.

Laurentiu Radulescu, reporter Digi24: „O provocare pentru cei care intervin in caz de dezastru este modul in care asigura interconectabilitatea salvatorilor de pe teren. Pentru acest lucru exista astfel de camioane, denumite centre de comanda. Inauntru au aparatura conectata la satelit.”

Viorel Prodan, coordonator: „Punctul de comanda este dotat cu terminale mobile TETRA.Camera aceasta de dispecerizare permite captarea semnalelor de la statiile portabile date echipelor de interventie si transmiterea in sistemul de comunicatii national.”

7 astfel de puncte mobile au fost deja distribuite in Bucuresti, Ilfov, Constanta, Targu Mures, Teleorman, Cluj si Oradea. Ele pot asigura comunicatiile salvatorilor pe o raza de 2-3 judete in jurul lor. Planul de interventie in caz de cutremur include si ajutor extern. Tari precum Belgia, Israel, Ungaria sau Turcia au echipe specializate de cautare. Pot fi in tara noastra in cel mult 24 de ore dupa ce sunt chemate.
Adauga un comentariu