Boli si tratamente

Cum se formeaza parodontita si ce este gingivita?

Publicat: 15 iun. 2014
7
Gingivita este forma premergatoare a parodontitei. Ea reprezinta inflamatia gingiilor ce apare in urma formarii placii bacteriene. Daca gingivita nu este tratata, placa bacteriana se acumuleaza treptat, dezlipeste gingiile de pe dinti si permite infiltrarea in aceste spatii nou formate a resturilor alimentare ce se pot infecta. Desi sistemul imunitar lupta cu bacteriile, aceasta poate sa avanseze catre parodontita si chiar pierderea dintilor.

Gingivita de sarcina: cauze si prevenire
 

Simptomele gingivitei si parodontitei
Gingivita reprezinta un stadiu reversibil al afectiunii gingivale. In cadrul acestei afectiuni, gingiile sunt tumefiate, inflamate, inrosite si au tendinta la sangerare, in special atunci cand te speli pe dinti sau folosesti ata dentara. De asemenea, poti observa aparitia unei respiratii neplacute.
Parodontita poate fi recunoscuta dupa urmatoarele simptome: gingii inrosite sau chiar violacee, inflamate, dureroase si sangerande la atingere, dinti aparent mai lungi din cauza retractiei gingivale, aparitia puroiului in spatiile interdentare, respiratie neplacuta, gust metalic, dinti mobili din cauza largirii alveolei dentare, pana la caderea acestora.

Gingivita afecteaza 19 din 20 de persoane
 

Complicatiile parodontitei
Pe langa pierderea dintilor, aceasta afectiune infectioasa poate predispune la aparitia altor boli, precum: boala coronariana, accident vascular, copiii nascuti din mame cu parodontita au greutate mai mica la nastere, afectiuni respiratorii si un control scazut al diabetului. De asemenea, bacteriile ce se afla la nivelul placii dentare se pot infiltra prin gingiile afectate, ajungand in fluxul sangvin si producand focare infectioase la distanta.Adauga un comentariu