Eveniment-Social

Cum sa furi peste doua milioane Euro

Publicat: 07 ian. 2009
1

• Prin trucarea unei licitatii de executie a unor lucrari de modernizare a unui drum comunal ce leaga Schitul Hadambu de MironeasaValoarea proiectului este de 2,3 milioane Euro si este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) Din acesti bani, 250.000 Euro vor fi platiti dupa ce a fost trucata licitatia firmei SC Gradinariu Import Export SRL, care ar trebui sa furnizeze utilajele necesare asfaltarii drumuluiLicitatia a fost trucata prin introducerea unor prevederi restrictive in caietul de sarcini si astfel, singura firma participanta, SC Gradinariu Import Export SRL, va furniza niste utilaje de proasta calitate care vor fi inutile atunci cand se va trece la asfaltarea drumului Desi firma a facut o oferta in bataie de joc, fara sa precizeze tipurile de utilaje si anii de fabricatie, primarita comunei Mironeasa, Maria Curcudel, a semnat contractul cu SC Gradinariu Import Export SRL S-a ajuns in aceasta situatie deoarece firma implicata a promis plata unor comisioane consistente

In ultimele zile ale Guvernului Tariceanu, multi primari liberali care au beneficiat din plin de banii publici alocati de la bugetul de stat au incercat sa dea ultimele tunuri. In plus, mare parte din aceste afaceri ilegale au fost finantate cu bani europeni, ceea ce face ca si consecintele sa fie mult mai grave.

Astfel, primarita comunei Mironeasa, despre care cotidianul BUNA ZIUA IASI a mai scris ca si-a batut joc de banii alocati pentru refacerea unitatilor de invatamant, a gasit de cuviinta sa se joace si cu fonduri europene in valoare de 2,3 milioane Euro, alocate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). O mare parte din aceasta suma va fi incasata, in urma trucarii licitatiei de catre Primaria Mironeasa, de firma Gradinariu Import Export SRL, implicata in scandalul achizitiei de utilaje din perioada 2000 – 2004 de catre SC Salubris SA, in perioada in care la aceasta unitate era sef al serviciului de aprovizionare Valerian Salavastru, finul baronului PNL, Relu Fenechiu. La acea vreme, inspectorii institutiilor de control ale statului au constatat ca SC Gradinariu Import Export SRL a furnizat SC Salubris SA autoutilitare la preturi mult mai mari decat cele practicate pe piata. De aceasta data, firma SC Gradinariu Import Export SRL va primi din cele 2,3 milioane Euro peste 250.000 Euro si va face ce va dori cu banii. Ulterior, sunt sanse ca proiectul sa fie compromis definitiv, iar diferenta de bani de 1,8 milioane Euro sa fie irosita aiurea sau sa intre in buzunarele celor care gestioneaza afacerea.

Istoria afacerii

La sfarsitul anului 2007, Primaria Mironeasa obtine aprobare pentru derularea unui proiect de modernizarea a drumului comunal DC 49 Schit Hadambu-Ursita-Mironeasa. Proiectul este finantat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), program gestionat la nivel local de Agentia SAPARD. Proiectul prevedea ca Primaria Mironeasa sa-si achizitioneze utilajele necesare, sa infiinteze un serviciu de specialitate astfel incat sa fie in stare sa-si asfalteze drumul comunal. De aceea, FEADR a aprobat ca din cei 2,3 milioane Euro Primaria Mironeasa sa achizitioneze un autogreder, un tractor cu remorca si o cisterna. Suma alocata achizitiei de utilaje este de 250.000 Euro.

Licitatia a avut loc pe data de 15 decembrie, insa era dedicata unei singure firme, astfel incat s-a facut tot posibilul ca o mare parte din firme sa nu poata participa. S-a aranjat astfel incat aceasta licitatie sa fie castigata de SC Gradinariu Import Export SRL. Prin urmare, a fost introdusa in caietul de sarcini prevederea ca firmele participante care trebuiau sa aiba ca profil de activitate importul si exportul de utilaje sa aiba o cifra de afaceri medie pe ultimii trei ani de 700.000 Euro. In plus, a fost introdusa obligativitatea ca firmele respective sa aiba o serie de certificate de calitate pe care numai Gradinariu Import Export SRL le detine. Si asa s-a ajuns ca la licitatie sa participe o singura firma, anume SC Gradinariu Import Export SRL.

Pentru ca era singura participanta, firma respectiva a facut o oferta in bataie de joc, a incheiat contractul, va incasa 250.000 Euro si va furniza Primariei Mironeasa orice va considera de cuviinta. Asta deoarece in oferta, la capitolul ce priveste autogrederul, cel mai important utilaj si in mod normal cel mai scump, SC Gradinariu Import Export SRL nu a precizat marca si anul de fabricatie. Pentru tractor si cisterna a precizat marcile, dar nu si anii de fabricatie. Prin urmare, aceasta firma poate sa aduca orice.

Daca pentru tractor remorca si cisterna va cheltui probabil in jur 50.000 Euro, vor ramane 200.000 Euro pentru achizitionarea unui autogreder. Numai ca, in functie de anul de fabricatie, un autogreder costa intre 20.000 Euro si 150.000 Euro daca este nou. Cum in contractul incheiat intre Primaria Mironeasa si SC Gradinariu Import Export SRL nu este prevazuta marca si anul de fabricatie a autogrederului, societatea comerciala poata sa furnizeze un utilaj second-hand de proasta calitate care va costa cel mult 40.000 Euro si care nu va functiona mai mult decat cateva zeci de ore si astfel celelalte etape din proiect, cum ar fi asfaltarea, sunt compromise definitiv. Firma castiga cel putin 150.000 Euro si isi ia talpasita fara sa poata fi luata la intrebari foarte usor. Cu un autogreder stricat nu poate face nimeni drumuri.

Dupa aceea nu se poate sti ce se va intampla si cu cei 1,8 milioane Euro care au mai ramas de cheltuit. Contactata de redactorii cotidianului BUNA ZIUA IASI, primarita Maria Curcudel a refuzat sa discute pe marginea acestui subiect. Exista informatii temeinice potrivit carora afacerea a fost aranjata in acest mod deoarece firma care castigat licitatia a promis ca va plati comisioane importante celor care i-au facilitat incheierea contractului. Sesizati insa de redactorii cotidianului BUNA ZIUA IASI, inspectorii SAPARD au inceput deja demersurile de anulare a licitatiei. Vom reveni.
Comentarii
  • domnule ziarist-primarita asta a noastra va face acl drum , chiar dac va mai baga si ea citeva sute d mii de euroi in buzunar ca comision. dar uita-te dumneta la ceilalti primari ai p.n.l. din judetul iasi cre au primit zeci d miliarde a lei si in proportie d pest 50 la suta au intrat in buzunarele lor si a protectoriilor lor – fenechiu , vosganian,adomnitei,etc… asa ca mergi mata pe la curtea de conturi si spunele domnilor de la aseast institutie sa mearga in comunele cu fosti si actuali primari pnl s fac controale adevarate si atunci ai sa-ti dai seama cit au furat astia de au ajuns uii dintr ei milionari in eur. vezi tomesti,erbicni, holboc, bosia-ungheni si altele.-

  • Au furat dar au si facut. De ce nu mergi d-neata in com Ruginoasa sa vezi ce a facut primarul, MILITIANU MORARU IONEL. Intai d-nule ziarist sa va cumparati cizme de cauciuc pana la fund, sa va echipati bine, ca acum 9 ani cand a fost pensionar de la MILITIE, sa gandit d-nul Moraru ca inca e in putere ca doar n a muncit in MILIIE si a venit primar. Aoooooooooooleu decand a venit, noroiul pana la funt, magazinele transf in crasme, cimitirul in islaz, paraele in groape de gunoi…………………..asa ca d-n ZIRIAST, ia mai vezi si alte comune.

  • mai jegule din cauza astora ca tine tara noastra e la pamant la infrastructura pe ideea ca daca au furat si altii de ce nu si noi, fa un gest frumos si mutate in RUANDA

  • ce puscarie aplicata legea junglei cu astia, sa i se ia tot si sa ramana doar cu hainele de pe ea sa traiasca din cersit, dar sa aiba grija ca e contraventie

  • ,,FRUMOASE,,COMENTARII SI ,,FRUMOS,,REPORTAJ.DIN PACATE DL.REPORTER SUNT SI CITITORI CARE STIU ADEVARUL SI NU ESTE CEL SCRIS DE DV.FACETI SPECULATII CA VOR FI UTILAJE DE PROASTA CALITATE,SA INTELEG CA LUCRAREA NU ESTE INCA INCEPUTA SI DEJA STITI CE VA FI SI CUM VA FI.NU MAI BINE SCRIETI DESPRE CEVA CE S-A INTAMPLAT.AM MAI CITIT ACUM CEVA VREME UN MATERIAL TOT DESPRE PRIMARUL COM.MIRONEASA IN ACEIASI MANIERA,DL.MAZILU.SI NICI ATUNCI NU ERA ADEVARAT.PACAT CA PRESA NU SCRIE ADEVARUL SI TREPTAT PIERDETI CITITORII.DE CE AVETI IMPRESIA CA CITESC ZIARUL NUMAI PERSOANE CARE NU GANDESC???SI CRED ORBESTE.

  • Ca s-a furat, ca nu s-a furat, ca se fura, .ca nu se fura, pana la urma adevarul va iesi la iveala. O intrebare am pentru doamna primar: Vor avea macar urmasii urmasilor nostri apa curenta si asfalt in Mironeasa?

  • Ca intotdeauna ,adevarul este undeva la mijloc,dar este pacat ca unii dintre noi gindesc de asa natura,incat daca prin mana ta trec bani pentru diferite investitii ai voie sa pui si ,,gheara,, pe o parte din ei. RASPUNS posibil pentru un localnic (De 9 mai -cand au ajuns rusii la Berlin} Prietenii stiu de ce.

  • Dl.reporter,asfaltarea a inceput la Mironeasa,lucrurile merg destul de bine.Incercati sa va documentati cand scrieti un articol.Din cate stiu eu pe d-na primar o cheama Elena si nu Maria,asa cum ati scris dv.Nu va patati onoarea publicand articole scrise la comanda politica.

  • ba da dobitoc mai esti ma mazilule habar nu ai cine dreaq tea prostit cu informatiile alea da nus corecte neam…. auzi utilaje pt drumuri ….maria curcudel…. si altele… se vede ca scrii de pe garduri….. mai bine arunca-te in cap ca sa nu te lovesti la picioare ….=)) Macar D Primar a facut si face ceva pt comuna aia bv ei …. o apreciez si o stimez… foarte muncitoare….

Adauga un comentariu