Curiozitati

Cum poti afla cati bani ai strans la Pilonul II de pensii si in ce conditii ii poti retrage

Publicat: 08 oct. 2019
9

Romanii aduna tot mai multi bani pentru pensii in pilonul II, adica in conturile deschise pe numele fiecarui angajat. Sumele cresc de la un an la altul si cu cateva sute de lei. Sunt insa si dezavantaje: banii nu pot fi scosi atat de usor, ci doar in anumite conditii.

Pe toti, indiferent de varsta, fie ca avem 30 de ani, sau 40 sau 60, ne preocupa ce pensie vom avea. Iata cat s-a strans cu aproape 7,3 milioane de angajati in pilonul 2 de pensii, acel sistem de pensii administrat privat.

55 de miliarde de lei sunt banii nostri, adunati din salariile pe care le-am incasat in 2019, mai mult cu 26% fata de anul trecut. 

In medie, un roman care munceste vireaza acolo, in fiecare luna, din salariu, in jur de 182 de lei. Iar, in medie, intr-un cont am strans 7.600 de lei, in cei 11 ani de cand functioneaza sistemul.

Doar ca banii pot fi scosi in anumite conditii:

daca este atinsa varsta de pensionare,
in caz de invaliditate,
deces.
In fiecare luna, din salariul nostru brut, 3,75% intra in contul nostru privat, iar 21,25% – in sistemul public de pensii. Si in functie de cat cotizam, vom avea si pensia.

Daca la stat nu putem sti cat am adunat, pentru ca banii intra ca intr-un sac fara fund, la pilonul 2 fiecare poate sa stie cat a strans in contul sau: trebuie doar sa intrati pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara, unde completati cateva date personale si veti fi contact de firma la care aveti contul.
Adauga un comentariu