Actualitate

Cum poate fi vindut un apartament inchiriat

Publicat: 10 oct. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:6430;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Trei persoane au pus la punct un plan elaborat prin care au obtinut 240 milioane lei •Din banda, au fost prinsi doar doua persoane

Ieri procurorii au trimis in judecata trei escroci care au vindut unei persoane un apartament inchiriat. Folosind o metoda bine pusa la punct, Florin Comsa (34 ani), Paul Ovidiu Bujenita (25 ani) si Gheorghe Gheorghita (45 de ani) au reusit sa vinda cu 240 de milioane de lei un apartament pe care il inchiriaseram in acest scop. Comsa se sustrage urmaririi penale, iar ceilalti doi sint arestati. Pentru punerea in aplicare a planului lor au folosit acte de identitate si procure false.

In luna ianuarie Comsa s-a gindit la o afacere in care sa nu investeasca prea mult, sa se deruleze pe o perioada cit mai scurta de timp si sa fie cit se poate de profitabila. Prietenul sau, Florin Bujenita a fost imediat de acord cind i s-a expus planul de inavutire, iar apoi au cooptat un alt complice, Gheorghe Gheorghita. Planul cuprindea inchirierea unui apartament in zona centrala a orasului si apoi, cu acte false, sa-l vinda unui musteriu credul si plin de bani. Au luat ziarele locale si au inceput sa caute apartamente de inchiriat dintre cele mai scumpe si mai costisitoare. In cele din urma au gasit un apartament cu patru camere, care se potrivea cu planul lor. Apartamentul era inregistrat pe numele lui Valeriu Petrica Barbu, dar fiindca acesta nu era in tara, inchirierea a fost facuta de mama lui, Elena Dron care avea o procura in acest sens. Bujenita detinea vreo doua buletine, pe care le-a falsificat scimbind poza titularului, cu poza sa. Astfel, el era un anume Olariu, care, fiind student la UMF, avea nevoie de o locuinta, si s-a gindit la acest apartament. Acesta a fost expozeul pe care i l-a facut Elenei Dron in momentul in care a vrut sa faca contractul de inchiriere. Pentru ca femeia sa fie sigura ca da apartamentul pe miini bune, Bujenita nu a comentat pre mult pretul si a fost de acord sa inchirieze apartamentul cu 300 de dolari pe luna.
Echipa de escroci a intrat imediat in actiune si au inceput sa-si puna in aplicare cea de-a doua parte a planului: vinzarea apartamentului. De aceea au contactat Agentia Imobiliara Meridian Service si au facut o oferta de vinzare. La scurt timp a fost gasit si clientul pagubos: Vicentiu Neculau. Conform legislatiei in vigoare, pentru vinzarea apartamentului erau necesare, pe linga altele, o procura speciala si contractul de vinzare-cumparare al apartamentului, dintre Valeriu Barbu, propietarul si R.A. Locuinta. Pentru a obtine procura speciala s-a folosit un pasaport fals al unui cetatean francez, cu fotografia schimbata. In locul pozei francezului rinjea Gheorghe Gheorghita, celalalt, escroc, care devenise brusc cetatean francez, cu numele Valeriu Petrica Barbu. Comsa obtinuse datele personale ale lui Barbu de la mama lui, prin telefon, spuninind ca este ofiter de Politie la Serviciul Pasapoarte si face niste verificari de rutina. Prin metode destul de alambicate, au obtinut o procura, in limba germana, emisa de Barbu, prin niste cunostinte din Germania, pentru ca datele sa fie cit mai veridice. Dupa ce a fost obtinuta procura speciala, a urmat apoi legalizarea ei la un birou notarial. Cu procura speciala, pe numele lui Comsa a fost obtinut de la fosta R.A. Locuinta, copia contractului de vinzare- cumparare a apartamentului.
In cele din din urma, escrocii au reusit sa vinda apartamentul lui Vicentiu Neculau contra sumei de 240 de milioane de lei. Gheorghe Gheorghita a obtinut 50 de milioane de lei, Paul Ovidiu Bujenita-70 de milioane, iar partea leului – 120 de milioane- le-a oprit Florin Marian Comsa.
Bujenita si Gheorghita au fost arestati,iar Comsa isi savureaza suta de milioane in liniste pentru ca nu a fost gasit pina acum. Chiar si asa celor trei li s-a intocmit trimiterea in judecata, urmind sa raspunda pentru faptele lor.
Iulian CAZACU
Adauga un comentariu