National

Cum ni se schimba viata de la 1 octombrie

Publicat: 30 sept. 2011
1
Agentii economici ar putea plati mai mult pentru gazele naturale incepand cu luna viitoare, ceea ce s-ar putea reflecta si in preturile produselor finale achizitionate de consumatori. Tot la 1 octombrie intra in vigoare Codul civil care aduce modificari serioase in relatiile client-banca si in cele dintre soti. Blanda pana acum, toamna se va face simtita in casele romanilor, si la propriu si la figurat.
Prima zi a lunii care urmeaza aduce cateva schimbari care vor influenta direct sau indirect vietile romanilor.
Poate cea mai importanta dintre acestea este intrarea in vigoare a Codului civil, care va modifica usor in avantajul clientilor, relatia acestora cu bancile. Astfel, institutiile de creditare  vor fi obligate, printre altele, sa acorde clientilor cel putin 15 zile pentru rambursarea creditului in caz de denuntare unilaterala a contractului, denuntarea neputand avea loc decat din motive „temeinice”, potrivit Realitatea TV.
Bancile nu vor mai putea executa cu usurinta ipoteci mobiliare, intrucat opozitia la executare suspenda de drept procedura de vanzare pana la solutionarea definitiva a cauzei. În plus, se mareste  lista persoanelor care pot formula opozitie la executare, mergand pana la cel care a notificat existenta unui drept sau a unei pretentii cu privire la bunul executat. Cu alte cuvinte, inclusiv o ruda indepartata poate ingheta procedura executarii sub rezerva dovedirii interesului.
Cu privire la conturile bancare, noul cod prevede dreptul titularului de a dispune in mod liber de sumele din contul curent, fara alta conditie decat notificarea prealabila, in masura in care aceasta a fost agreata contractual.
Si in relatiile dintre soti, Codul civil va produce schimbari importante: despagubirea sotului incornorat in caz de divort, partajul in timpul casatoriei sau modificarea regimului matrimonial sunt cateva dintre ele. Prin urmare, partajul e posibil oricand, fara a trebui motivat. Bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin act incheiat in forma autentica notariala, in caz de buna invoiala, ori pe cale judecatoreasca, in caz de neintelegere. Bunurile atribuite fiecarui sot prin partaj devin bunuri proprii, iar bunurile neimpartite raman bunuri comune.
Mass-media sunt vizate si ele de cateva modificari ale Codului civil despre care unele ONG-uri sustin ca ar afecta libertatea presei. E vorba de restrictiile impuse in filmarea/fotografierea proprietatilor private sau de prevederile legate de persoanele care isi considera incalcate drepturi patrimoniale si care pot merge pana la oprirea publicarii unui articol de presa cu decizia instantei.
BNR a lansat, recent, spre consultare publica, un nou regulament privind creditele destinate persoanelor fizice. Potrivit documentului, care intra in vigoare din octombrie, pentru creditele de consum este prevazuta limitarea perioadei de acordare la cinci ani. De asemenea, solicitantii de astfel de credite ar trebui sa dispuna de garantii reale sau personale care sa acopere in proportie de 133% valoarea creditului.
In ceea ce priveste creditele pentru achizitia de locuinte, avansul minimum prevazut in regulamentul BNR este de 30%, in cazul in care clientii opteaza pentru euro, si minimum 40% pentru celelalte monede exceptand moneda nationala, unde avansul este de minimum 15%.
Tot la 1 octombrie pretul gazelor naturale ar putea fi majorat cu pana la 10% pentru agentii economici, a anuntat in vara Agentia Nationala pentru Reglementare in Energie. Chiar daca scumpirile nu au teoretic impact asupra consumatorilor casnici, acestia pot fi totusi afectati de o posibila majorare a preturilor la produsele finale. De altfel, potrivit Institutului National de Statistica, citat de Realitatea TV, managerii romani estimeaza cresteri de preturi imediate la medicamente, in industria IT, la electronice, in constructii si servicii.
Eventualele scumpiri ale medicamentelor ar putea fi si efectul introducerii taxei claw-back chiar de la 1 octombrie. Taxa colectata de Ministerul Sanatatii se adreseaza detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantilor legali ai acestora care  vor avea obligatia de a plati o contributie trimestriala care se calculeaza prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente. „Taxa de claw-back se aplica incepand cu 1 octombrie. (…) Se vor aduce medicamente”, a spus Ladislau Ritli, dupa audierea sa la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor.
Ministrul a respins afirmatiile potrivit carora producatorii de medicamente sustin ca nu se vor mai aduce medicamente in farmacii dupa aplicarea acestei taxe si a spus ca aceasta taxa are mai mult rol de reglare. „Initiatorii ei au fost Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante si Casa Asigurarilor de Sanatate. (…) Veniturile in urma aplicarii taxei de claw-back nu sunt importante, ci efectul reglator este important”, a subliniat el. Ministrul a precizat ca aceasta reglementare face posibila recuperarea de catre ANAF a sumelor datorate.
Prima zi din luna octombrie este traditionala data la care studentii isi incep activitatea, ceea ce pentru locuitorii oraselor universitare inseamna un singur lucru: aglomeratie. În mijloacele de transport in comun dar si pe sosele.
Chiar si vremea isi schimba atitudinea si se ia mai in serios incepand cu a doua luna din toamna.
 



Adauga un comentariu