Economic Local

Cum iti poti pierde toti banii din cont

Publicat: 22 mart. 2012
1
Un nou troian ameninta conturile bancare ale utilizatorilor din intreaga lume, Mousetrap Troian actioneaza ca un veritabil sef de organizatie criminala, informeaza BitDefender, unul dintre cei mai mari producatori de solutii de securitate.
Concret, troianul care provoaca paguba este adus pe sistem „din mana in mana”, pornind de la un website infectat si trecand printr-o sumedenie de alti troieni.
Primul pas al infectiei il reprezinta vizitarea unui site legitim, dar pe care l-a atacat in prealabil un hacker si pe care acesta a incarcat o aplicatie periculoasa scrisa in Java.
Dupa instalare, troianul verifica o lista de adrese de la care va descarca si va executa alti troiani de tip „bancher”. Acestia sunt gazduiti pe mai multe servere compromise, in asa fel incat, daca unul dintre servere este inchis sau curatat de virusi, troianul sa poata aduce „bancherii” de pe un altul.
Troianul de e-banking va urmari ce tranzactii electronice face utilizatorul calculatorului si va fura datele acestuia de conectare, date care vor ajunge in mana atacatorului. Din cauza faptului ca acesti „virusi bancheri” fura informatii direct din formularul browser-ului, utilizatorul nu-si poate da seama ca datele lui ajung si altundeva decat la site-ul bancii.
Metoda de distributie a troianului este foarte complexa. Acest circuit are ca scop protejarea troianului final fata de producatorii de solutii de securitate si fata de sistemele lor automate de semnare a virusilor. Acestea vor identifica si semna, in multe cazuri, unul dintre troienii intermediari, care sunt usor de inlocuit, si nu troianul „bancher”, care e cea mai periculoasa componenta a atacului.
Pentru a evita infectarea, utilizatorii sunt sfatuiti sa nu instaleze nici o aplicatie care este promovata prin mesaje de tip pop-up. Daca sistemul informeaza utilizatorul ca ii lipsesc plug-in-uri sau codec-uri, acesta trebuie sa descarce manual respectivele aplicatii de pe paginile producatorilor.Adauga un comentariu