National

Cum fac politicienii averi uriase din nunti si din chirii

Publicat: 11 aug. 2016
1

Pe langa indemnizatia lunara de aproape 5000 de lei, parlamentarii scot bani frumosi si din alte surse de venit. Multi dintre senatori si deputati isi rotunjesc averile din nunti, botezuri sau chirii. Daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile de avere, nuntile si botezurile reprezinta o adevarata lovitura pentru alesii poporului, in conditiile in care profitul dupa un asemenea eveniment se ridica in unele cazuri la sute de mii de euro.

Unii dintre cei mai cunoscuti politicieni ai tarii produc bani buni pe piata imobiliara. Printre parlamentari, lider la acest capitol este de departe senatorul PSD Dan Sova. Fostul ministru al Transporturilor a scos doar anul trecut peste 600.000 de lei din inchirierea a trei imobile: cele doua case pe care le detine in Capitala si una in comuna Ciolpani.

Fostul vicepremier si lider UNPR Gabriel Oprea a incasat si el in jur de 265.000 de lei din inchirierea mai multor imobile la marginea Bucurestiului, in orasul Voluntari.

Bani din chirii a castigat si fosta sefa PMP, Elena Udrea. In 2015, fosta candidata la prezidentiale si-a rotunjit conturile cu peste 140.000 de lei, potrivit declaratiei de avere.

Chiriile i-au adus un profit de 133.000 de lei si fostului ministru PSD al Finantelor, Eugen Teodorovici, asta in vreme ce liderul PSD Liviu Dragnea a strans si el 90.000 de lei din chirii in ultimii doi ani.

Familia lui Mircea Geoana a inchiriat si ea un imobil din care fostul candidat la prezidentiale a castigat aproximativ 58.000 de lei.

Cel mai eficient a fost insa presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Copresedintele ALDE a inchiriat un singur apartament si a castigat din chiria acestuia peste 53.000 de lei.

Paranghelii de milioane
Daca unii alesi fac bani buni din chirii, altii isi umfla conturile din nunti, botezuri si alte cumetrii. Astfel, deputatul PSD Cristian Rizea se poate declara lejer cel mai fericit tata din lume. Intr-un singur an, Rizea a incasat peste 190.000 de euro din doua evenimente de familie: botezul si taierea de mot a fiului sau. Crestinarea lui Rizea Jr., din noiembrie 2013, a fost un dar de la Dumnezeu: i-a adus deputatului 91.500 de euro, plus bijuterii, tablouri si icoane in valoare de 42 de mii de euro. La mai putin de un an, in august 2014, Rizea a dat in cinstea fiului sau o alta paranghelie, prilejuita de taierea motului. Evenimentul a fost si el unul extrem de profitabil. Familiei Rizea a scos atunci 42.500 de euro bani gheata plus bijuterii, tablouri si icoane in valoare de 16.500 de euro. Alti politicieni au facut averi si mai mari din cumetrii. In 2012, Elena Basescu a strans o jumatate de milion de euro doar din darul de nunta oferit de cei 800 de invitati. Suma a fost depusa de cuplul „EBA-Sida” in patru conturi bancare. Fostul PSD-ist Valeriu Zgonea s-a insurat pentru a doua oara in viata anul trecut pe 4 iulie, iar gurile rele sustin ca ar fi ramas cu cel putin 100.000 de euro dupa marele eveniment. Robera Anastase s-a umplut si ea de valuta dupa nunta din 2013. Fostul presedinte al Camerei Deputatilor a numarat 55.000 de euro, 10.000 de dolari si 17.000 lei dupa ce s-a strigat darul. Asta in timp ce fostul sef al CJ Iasi, Cristian Adomnitei, a castigat si el 49.800 euro si 181.200 lei din botezul fiicei sale in anul 2014.

Carmen si Iohannis au strans o avere
Familia prezidentiala a incasat ani la randul o intreaga avere din chirii. Seful statului detine in prezent doua apartamente, cumparate in 1997 si 2001, la care se adauga alte trei care, dintre care doua cumparate in 2007 si una dobandita in 1992 prin donatie/cumparare. Potrivit declaratiei de avere, presedintele Klaus Iohannis si sotia sa Carmen au castigat numai anul trecut 120.000 de lei din chirii, o suma cu 20.000 de lei mai putin fata de profitul din 2014. Motivul? In noiembrie anul trecut, familia prezidentiala a pierdut definitiv imobilul din centrul Sibiul inchiriat de ani buni unei mari banci din Romania. In ultimii 15 ani, “chiriasii” casei pierdute in instanta i-au adus presedintelui Iohannis un profit de aproape 320.000 de euro, scriau anul trecut jurnalistii de la Rise Project. Iohannis nu si-a luat gandul de la casa si a depus o contestatie in anulare la decizia Curtii de Apel Brasov. Mai mult, in luna aprilie Instanta Suprema i-a admis presedintelui o cerere de stramutare a procesului la Curtea de Apel din Pitesti, care va judeca solicitarea de anulare a primei sentinte pe data de 28 septembrie.

120.000 de lei a incasat familia Iohannis din chirii in 2015
Adauga un comentariu