Regimul alimentar care include legume proaspete este esential pentru o sanatate de fier, ferita de boli si lipsa de energie specifica persoanelor modern. Insa, pentru a beneficia la maximum de proprietatile energizante ale acestor alimente, trebuie sa stim cum sa le consumam, deoarece unele legume sunt mai sanatoase atunci cand sunt gatite, iar altele trebuie mancate in stare proaspata pentru a profita de toate substantele nutritive necesare organismului.
Sa invatam cum se consuma corect urmatoarele 7 legume:
Usturoiul se mananca intotdeauna crud. Acesta contine substante cu rol de relaxare a vaselor de sange, ajutand astfel la prevenirea bolilor de inima. Atunci cand usturoiul este gatit, indiferent de temperatura sau modul de preparare, aceste substante dispar, iar noi nu mai beneficiem de efectele lor pozitive asupra organismului.
Pentru o aroma mai intensa, striveste un catel de usturoi in dressing-ul pentru salata, adauga-l la final in sosul de rosii sau pur si simplu amesteca-l cu un strop de ulei de masline si intinde-l pe o felie de paine integrala.
Este delicios, dar ne si stimuleaza in mod natural productia de anticorpi a organismului, protejandu-ne de raceli, are proprietati de reglare a tensiunii arteriale, ferindu-ne astfel de infarct si accident vascular cerebral, este util persoanelor care sufera de probleme digestive si ne ajuta sa slabim datorita faptului ca ajuta la reducerea nivelului de colesterol si la eliminarea toxinelor din corp.
Morcovii – sunt deliciosi atunci cand sunt rontaiti in stare cruda, insa atunci cand sunt gatiti elibereaza si mai multa cantitate de betacaroten, un precursor al vitaminei A, cu rol de mentinere a integritatii celulelor si tesuturilor si de blocare a proceselor oxidative daunatoare din organism.
Sparanghelul in stare proaspata isi pastreaza cel mai bine proprietatile. Este o leguma plina de deja celebrii antioxidanti cu efect protector asupra celulelor organismului. Prin neutralizarea efectului nociv al radicalilor liberi, mentin un nivel optim de acid folic, cunoscuta si sub denumirea de vitamina B esentiala care contribuie la sanatatea creierului.
Este supranumita si „planta care vindeca 100 de boli” si nu se dezice de acest titlu. Printre efectele sale benefice putem enumera: cresterea fertilitatii feminine si masculine, echilibrarea nivelului hormonal, reglarea hiperaciditatii gastrice, proprietati antiinflamatoare, afrodiziace, laxative, diuretice, anticancerigene etc.
Este ideal pentru rontaiala, in locul chips-urilor sau crantanelelor pline de sare si grasimi. Spalati-l, taiati-i capetele si…start la rontait sanatate!
Broccoli se recomanda a fi consumat in stare cruda deoarece astfel pot fi absorbite mai eficient in corp elementele cu proprietati antitumorale din leguma. Compusul fitochimic cu rol de prevenire a tumorilor canceroase poarta denumirea de sulforafan si are actiune directa asupra bacteriei Helicobacter pylori, care cauzeaza diverse afectiuni gastrice.
De asemenea, broccoli consumat in stare cruda contribuie la eliminarea toxinelor din ficat si are efct detoxifiant, fiind un aliat de nadejde al persoanelor aflate la dieta: la 100 de grame, broccoli are aproximativ 24 de calorii.
Pentru cei care nu vor sau nu pot sa consume broccoli in stare cruda si vor sa beneficieze totusi de vitaminele si nutrientii din aceasta leguma, este indicata fierberea timp de 5 minute in vapori sau maximum 10 minute in apa clocotita.
Ardeiul gras rosu este cel mai sanatos in stare cruda. Este o leguma bogata in vitamina C, care este un nutrient esential vietii, solubil in apa. Prin calirea sau fierberea ardeilor, toate vitaminele sunt pierdute. Daca ii adaugati in ciorbe este perfect pentru ca nutrientii vor fi transferati in apa, insa la tocanite sau alte preparate, toate aceste beneficii se duc pe apa Sambetei, in niciun caz in corpul nostru.
Daca pana acum am enumerat cateva legume care trebuie consumate in starea lor naturala, iata ca a venit vremea sa expunem si cealalta categorie, respectiv legumele gatite, care sunt mai sanatoase preparate astfel.
Spanacul – trebuie calit, fiert sau facut la abur pentru ca astfel este usurata absorbtia de calciu, mineral continut din belsug de aceasta leguma, care ajuta la mentinerea unui sistem osos puternic.
Ceapa – contrar zvonurilor, ceapa prajita, sotata sau fiarta este mult mai sanatoasa decat ceapa in starea ei proaspata deoarece flavonoidele din ea cresc odata cu temperatura la care este gatita. Ceapa contine quercitina, compus cu proprietati antiinflamatorii, iar sortimentele de ceapa rosie si galbena sunt cele mai bogate in aceste substante.
Aveti grija insa sa nu ardeti ceapa, maximum 5 minute sunt suficiente pentru calirea acesteia, altfel isi pierde de tot efectele benefice.
Sursa: csid.ro