@ Prima pleasca europeana prinsa de municipalitate, proiectul de 5 milioane de euro Civitas-Archimedes, s-a incheiat saptamana trecuta cu o conferinta in Danemarca, la Aalborg @ Dupa o excursie printre fiordurile din Aalborg, Danemarca, oficialii municipalitatii viseaza din nou la milioane de euro tocate pe autobuze cu hidrogen, trotinete, biciclete si deplasari in strainatate, toate in interes de serviciu
Partener cu inca cinci orase europene in proiectul Civitas, Iasul si-a trimis saptamana trecuta echipa care s-a ocupat de implementarea proiectului intr-o vizita de lucru in Danemarca. Pentru aproape o saptamana, o delegatie de la Regia Autonoma de Transport Public, condusa de directorul adjunct Cristi Stoica si una de la primarie, condusa de viceprimarul Mihai Chirica, s-a plimbat printre fiordurile daneze, pentru a discuta despre raportarile finale aferente proiectului de aproape 5 milioane de euro. Modul in care au fost tocate fondurile in valoare de 5 milioane de euro a fost prezentat danezilor de directorul municipalitatii Cosmin Coman, viceprimarul Mihai Chirica, dar si de Beatrice Fotache, o angajata a municipalitatii. In schimb, „excursionistii” care s-au lipit de banii publici au venit cu vesti bune despre viitorul proiectului Civitas. Desi acesta bifeaza la Iasi mai mult nereusite decat realizari, cei din primarie s-au declarat multumiti de rezultatele implementarii proiectului dar mai ales incantati de perspectiva accesarii unor noi fonduri. „In intervalul 2014 – 2020 exista perspectiva derularii unei continuari a proiectului, aceasta vizand o componenta ecologica a transportului. Trebuie sa facem un Masterplan al Mobilitatii pentru a atrage fonduri europene pe transport ecologic, dar si pe forme neconventionale de deplasare-trotinete, biciclete. Acest proiect, demarat inainte de aderarea la UE, a fost pentru noi un start si un model in accesarea fondurilor europene”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Justificarile esecului : Iesenii salbatici refuza civilizatia
Proiectul de aproape 5 milioane de euro ar fi trebuit sa aduca iesenilor un plus de civilizatie pe linia transportului public. Pe rand municipalitatea a inceput sa bage banii in piste de biciclisti dar si intr-un sistem cu fibra optica pentru transmisia datelor legate de trafic. Cu un sfert de milion de lei, trebuia instalat un sistem din fibra opica care ar fi asigurat un coridor green-light pe traseul Copou – Tudor Vladimirescu, acesta avand scopul de a regla timpul semafoarelor in functie de trafic. Sistemul a fost abandonat, la fel cum s-a intamplat si cu o alta investitie, cea de sonorizare a semafoarelor. Pistele de biciclisti care au inceput sa se surpe, dar si o alta mare nereusita a proiectului, scoaterea din lista de investitii a introducerii unui sistem modern de ticketing, se numara printre „realizarile” primului proiect european al primariei. In plus, oficialii municipalitatii au anuntat ca din luna octombrie a anului trecut , in cele 50 de statii de transport in comun realizate prin proiectul Civitas, au fost sparte 114 geamuri mari, 29 geamuri mici, 16 panouri de acoperire si 10 panouri publicitare. „La Iasi au existat intarzieri mari in implementarea unor etape ale proiectului, din cauza procedurilor defectuoase de achizitii publice. Din aceasta cauza, s-a impus luarea unor masuri, respectiv divizarea unor proceduri de achizitie”, mentiona la sfarsitul anului trecut, Mette Skamris Holm, expertul Civitas pentru Iasi din partea Aalborg, Danemarca. La incheirea proiectului, cei din primarie au gasit drept scuza pentru nereusitele din cadrul proiectului chiar pe beneficiarii finali – iesenii. „Faptul ca acest proiect s-a realizat, este cert. Ca nu stim noi sa gestionam aceste lucruri, este altceva. Nici hartia igienica nu a fost acceptata din prima. Asa este si cu civilizatia la noi”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.