@ Un proiect demarat in judet pentru sprijinirea economiei locale a fost ingropat de autoritatile iesene @ Proiectul „Fabricat in Iasi”, lansat in urma cu doi ani, nu a apucat sa promoveze mare lucru din economia Iasului pentru ca a fost suspendat @ „Proiectul este al comunitatii, invita institutiile sa-si asume un rol. Unii dintre afaceristii ieseni nu s-au bagat, crezand ca e ceva politic. La un moment dat s-a produs o ruptura, ceea ce discutasem la inceput nu mai era valabil”, a mentionat Gabriel Lazar, managerul proiectului
Un proiect de promovare si sustinere a economiei locale, lansat cu mare fast la Iasi, nu a avut succes din cauza indiferentei autoritatilor locale. Proiectul initiat in 2010 urma sa beneficieze de sprijinul municipalitatii, al Prefecturii dar si al Consiliului Judetean. Insa nici una din aceste institutii nu si-a mai asumat proiectul, astfel incat acesta a murit inca din fasa. Proiectul a avut in vedere stimularea economiei locale prin incurajarea consumului de produse fabricate in judetul Iasi. Este vorba despre „Fabricat in Iasi„, organizat sub egida Asociatiei pentru Economia Cunoasterii. Acestia au spus de la inceput ca sprijina demersul afaceristilor ieseni, insa nu pot oferi absolut nimic pentru a sustine desfasurarea acestuia. Astfel, cu toate ca durata programului era de un an de zile, din lipsa de fonduri, proiectul a fost suspendat pana cand cineva va fi interesat de reluarea lui. „Era prevazut un calendar de un an de zile, dar am facut doar jumatate. Din motive financiare, noi, ca organizatori, nu am putut sa il mai sustinem”, a declarat Gabriel Lazar, manager al proiectului „Fabricat in Iasi”.
Campania era una de informare si de constientizare a iesenilor fata de importanta achizitionarii unui produs realizat in judet. Ideea era ca, din multitudinea de oferte existente pe piata, cu acelasi pret si aceleasi calitati, sa fie ales un produs realizat pe plan local. Produsele urmau sa fie promovate ulterior si in plan extern. Insa cu toate ca majoritatea celor contactati pentru a se implica in proiect au gasit de bun augur acest demers, foarte putini au si dorit sa intreprinda vreo actiune concreta. Managerii proiectului au primit de cele mai multe ori replica urmatoare: „Veniti si faceti”. „Proiectul este al comunitatii, invita institutiile sa-si asume un rol. Unii dintre afaceristii ieseni nu s-au bagat, crezand ca e ceva politic. La un moment dat s-a produs o ruptura, ceea ce discutasem la inceput nu mai era valabil”, a declarat Lazar.
„Ne-au spus sa nu le cerem bani”
La deschiderea proiectului, au fost lansate multe promisiuni din partea politicienilor si a celor din administratie. Aceste promisiuni de sprijin au fost numai de fatada pentru ca, in realitate, intreaga administratie locala a spus, in mod neoficial, ca nu aloca niciun leu pentru promovarea produselor locale. Promotorii actiunilor au reusit cu greu sa „smulga” o sala care sa le fie pusa la dispozitie pentru organizarea dezbaterilor. Astfel, membrii Asociatiei pentru Economia Cunoasterii si colaboratorii acestora au fost nevoiti sa puna mana de la mana pentru a achizitiona diferite materiale necesare publicitatii, pliante sau cateva fursecuri. Fiecare firma a sprijinit cu bani cate o actiune in care s-a implicat in cadrul proiectului. Fie ca a fost vorba de cateva sute de lei sau euro, partenerii si initiatorii „Fabricat in Iasi” au fost de acord sa sprijine proiectul. „Majoritatea resurselor au fost alocate de noi, de aproximativ 1.300 de euro. Am organizat aproximativ 10 evenimente, cel mai mare a fost cel din octombrie de acum 2 ani, care a fost si deschiderea oficiala a proiectului. S-a semnat un protocol intre Prefectura, Primarie si Consiliul Judetean prin care acestia se angajeaza sa sprijine proiectul. Ne-au spus din start sa nu le cerem bani”, a mai declarat Gabriel Lazar.
Actiuni organizate in cadrul proiectului
In cele cateva luni de viata a campaniei de informare si constientizare a importantei achizitionarii de produse iesene, organizatorii si cele cateva firme implicate au reusit sa duca la bun sfarsit o serie de actiuni. Au organizat evenimente, au derulat campanii stradale si chiar au reusit sa adune la un loc producatori ieseni din anumite domenii de activitate. Anul trecut asociatia a incercat organizarea unui eveniment ceva mai indraznet impreuna cu firma Gemini Grup. „Am organizat o expozitie in curtea societatii, la care toate firmele iesene din domeniul constructiilor sa vina sa-si prezinte produsele. Ne-am atins obiectivul, am adus laolalta aproximativ 20 de producatori ieseni de materiale de constructii. Am mai incheiat parteneriate cu Societatea Inventatorilor din Romania, cu Camera de Comert si am avut o campanie de distribuire de pliante stradale prin care am promovat produsele fabricate in judet”, a concluzionat Lazar.