National

Cum au disparut Rosia Montana si RMGC din legea trimisa de Ponta in Parlament. Si o dedicatie la final

Publicat: 30 oct. 2013
1

Dupa 40 de zile de lucrari intense, membrii Comisiei parlamentare insarcinate cu „elaborarea unei legi cadru pentru exploatarile minereurilor auro-argentifere” au reusit performanta de a aproba aceeasi lege trimisa de Victor Ponta, dar cu alte cuvinte. Principala preocupare a senatorilor si deputatilor a fost sa ascunda RMGC in textul actului normativ, cu alte cuvinte sa faca o lege cu dedicatie, fara a specifica precis cui ii este ea dedicata. Astfel, chiar daca au scos din text orice referire explicita la Rosia Montana, spre final proiectul RMGC este declarat „de utilitate publica” si „de interes public deosebit”. Mai exact, se precizeaza ca „proiectul minier privind exploatarea auro-argentifere care face obiectul licentei de concesiune aprobata prin HG 458/1999 este de utilitate publica, in sensul articolului 1 din Legea 33-1994 privind exproprierea pentru o cauza de utilitate publica, republicata si de interes public deosebit, in sensul art. 2 (7) alin. 2, lit. c) din legea apelor nr 107/1996, cu modificarile si completarilor ulterioare”, se precizeaza in proiect, la propunerea PSD, informeaza gandul.info.

Licenta de concesiune aprobata prin HG 458/1999 este chiar cea pe care o detine in acest moment RMGC.

Astfel, prin declararea exploatarii de la Rosia Montana de „interes public national deosebit” si de „utilitate publica”, proprietarii de terenuri si imobile din perimetrul respectiv pot fi expropriati fara drept de refuz, singura cale de atac fiind in instanta daca nu sunt multumiti de suma primita. Tot prin aceste amendamente se acorda companiei investitoare dreptul la a reconfigura perimetrul de exploatare atunci cand considera ca este nevoie, la o simpla solicitare ANRM.

In acelasi timp, un alt amendament propus de pesedisti ar permite scoaterea definitiva a 255 de hectare din fondul forestier national.

„(3) In vederea operationalizarii proiectului minier prevazut la alin 1, prin hotarare de guvern, se poate aproba scoaterea definitiva din fondul forestier national a unei suprafete totale de pana la 255 de hectare de teren din cadrul perimetrului minier prevazut in licentei de concesiune aprobata prin hotararea de guvern 458/1999”.

„Substantialele” schimbari
De-a lungul celor cinci saptamani de lucru, parlamentarii din comisia speciala Rosia Montana au criticat proiectul in forma venita de la Guvern, spunand, in repetate randuri, ca este nesatisfacator si ca nu poate fi votat in aceasta forma. Din acest motiv, in explicatiile parlamentarilor, amendamentele depuse modifica substantial si radical legea.

„Nu avem cum sa il sustinem, din moment ce l-am modificat substantial, este nesatisfacator, ca sa nu spun mai mult. Mergem mai departe cu amendamentele care pana acum s-a dovedit ca modifica radical legea”, a declarat presedintele comisiei, Darius Valcov, dupa ultima sedinta.

Insa acele modificari „substantiale” nu sunt chiar atat de radicale, dimpotriva. Chiar daca au rebotezat proiectul, scotand sintagma Rosia Montana din titlu si text si orice referire explicita la RMGC, parlamentarii din comisie au restructurat cele noua articole,  pastrand insa aproape toate prevederile initiale.

Cine are dreptul sa exproprieze
La articolul 6, care face referire la Legea minelor si la dreptul de concesiune asupra imobilelor din perimetrul de exploatare, Ministerul Justitiei a avertizat ca „o astfel de derogare de la Codul Civil ar duce la o confuzie intre dreptul de proprietate publica si dreptul de proprietate privata”.

„Dreptul de concesiune asupra imobilelor din perimetrul respectiv, asupra carora statul roman sau unitatile administrativ-teritoriale detin un drept de proprietate publica sau privata, va fi atribuit direct titularilor licentelor de exploatare miniera”, se arata in proiectul de lege trimis de Guvern. Din acest alineat, parlamentarii au eliminat termenul de „privata” si au completat cu faptul ca va fi atribuit prin negociere directa.

Tot la sugestia Ministerului Justitiei, parlamentarii au incercat sa rezolve si problema expropriatorului. Astfel, in lege se precizeaza concret ca expropriator este statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei, fiind eliminata sintagma „actionand prin titularii licentelor de exploatare , la solicitarea acestora”.

Cu toate acestea, s-a pastrat si modalitatea de plata pentru exproprieri, aceasta fiind facuta de catre reprezentantul desemnat al expropriatorului.

O problema ramasa neschimbata se regaseste tot la articolul 6, punctele 4 si 5. Desi in avizul Ministerului Justitiei se arata ca nu ar trebui sa fie declansata procedura de expropriere fara aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti, in noua forma a proiectului se pastreaza aceeasi modalitate. Mai mult, a fost eliminata specificatia ca cererea de expropriere trebuie sa fie insotita de planul de amplasament al imobilelor respective, vizat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Termenul pentru care urmeaza a fi incheiat contractul de concesiune, de 49 de ani, vizat in prima faza de MJ ca fiind neconstitutional, a fost si el pastrat in noua forma a proiectului.

Extinderea perimetrului de exploatare, la latitudinea ANRM
Nemultumiri au existat si  vizavi de faptul ca RMGC avea, practic, dreptul sa extinda perimetrul de exploatarea dupa bunul plac. In proiectul trimis de premierul Ponta in Parlament, ANRM era mandatata sa reconfigureze perimetrele miniere la o simpla cerere a RMGC. In forma propusa de pesedisti in comisia speciala, se elimina obligativitatea si i se lasa o simpla posibilitatea Agentiei de a face acest lucru. „La solicitarea titularului licentei de exploatare, ANRM poate sa reconfigureze perimetrele miniere adiacente”.

Intre membrii din comisia parlamentara pentru Rosia Montana, in special intre liberali si pesedisti, au existat tensiuni de-a lungul lucrarilor. In timp ce penelistii doresc respingerea ferma a proiectului in forma venita de la Guvern, social-democratii au incercat sa cada la pace incercand sa-i convinga sa semneze noul proiect, cu promisiunea ca este vorba despre o lege generala, care se va aplica tuturor exploatarilor auro-argentifere. „Aceeasi Marie cu alta palarie”, a fost reactia liberalilor la iesirea din ultima sedinta a comisiei speciale.
Comentarii
  • Roșia Montana trebuie lasata generațiilor viitoare.
    Daca le lasam viitoarelor generatii, casele se vor distruge. Mergeti prin Rosia Montana si o sa vedeti cum acele case se distrug

    • trebuie sa le lasam viitoarelor generatii o tara puternica, dezvoltata economic, prospera, nu cea mai saraca tara din Europa, unde oamenii mor de foame cu aurul blocat sub pamant.

  • Cred ca ar fi cazul sa si porneasca proiectul asta, nu doar sa il plimbe prin comisii, ca deja de ani de zile se amana fara motiv si tara saraceste pe zi ce trece din cauza lipsei investitiilor!

Adauga un comentariu