Politic

Cum a pierdut Romania 4 miliarde de euro de la Uniunea Europeană

Publicat: 23 mart. 2017
13

În primii șapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a cheltuit din fondurile comunitare puse la dispoziție mai puțin de 80%. A rămas, astfel, necheltuită suma de aproape 4 miliarde de euro, arată Sorin Ioniță, președinte Expert Forum. într-o analiză pe blogul său. 

Astfel, Ioniță arată că România a lăsat „pe masă, necheltuiți” aproape 4 miliarde de euro, adică 20,8% din cât i s-a alocat.

„Un euro din cinci nu l-am putut folosi, deşi perioada de cheltuire a fost lungită şi a ajuns de fapt la 10 ani”, precizează analistul.

Potrivit lui Sorin Ioniță, cea mai mare sumă necheltuită apare în dreptul Ministerului Transporturilor (25% din suma primită). Pe locul doi s-ar situa Ministerul Mediului, care nu a reușit să absoarbă 22% din suma alocată.

„Cu alte cuvinte, nu ne interesează să facem infrastructura mare pe bani UE, la noi lui Dumnezeu îi plac lucrurile mici şi din lemn, preferabil pe bani de la buget alocaţi primăriilor”, apreciază Sorin Ioniță. Analistul mai atrage atenția că o rată de absorbție mică se regăsește și la programul Resurse Umane. „S-a mers atât de prost încât plăţile au fost suspendate din când în când ca avertisment, de unde şi rata mică de absorbţie.

Suntem campioni în Europa la asta: n-am reuşit să ne cheltuim banii nici pe traininguri şi recalificări, deşi aici nu trebuie nici studii de fezabilitate, nici avize de mediu”, arată Sorin Ioniță.

„Cifrele sunt oficiale la sfârşit de ianuarie 2017, când se promisese de la guvern o situaţie finală. Însă, m-am săturat să aştept să tot tragă ei de timp, cred că trebuie să pornim acum o dezbatere pe ce e de învăţat din pierderea celor 4 miliarde – preţul unei autostrăzi. Oricum, pare că Guvernul şi majoritatea parlamentară au cu totul alte urgenţe lunile astea, sau poate anii ăştia”, concluzionează președintele Expert Forum.

sursa: realitatea.net
Adauga un comentariu