National

CULISELE negocierilor pentru aducerea in tara a romanului Ionut Gologan, CONDAMNAT LA MOARTE in Malaezia

Publicat: 08 mart. 2016
1

Guvernul Romaniei a anuntat, miercurea trecuta, ca intentioneaza sa inceapa negocieri cu Malaezia pentru a extrada persoanele care sunt condamnate in aceasta tara, inclusiv pe Ionut Gologan, condamnat la moarte.

Artin Sarchizian, avocat, analizeaza sansele de aducere in tara a lui Ionut Gologan, romanul condamnat definitiv la moarte.

„Nu cred ca va fi un acord individual, ci un acord cadru pentru toti cetatenii romani arestati in Malaezia pentru trafic de droguri. Asta banuiesc eu. E posibil, intrucat este prioritara predarea catre autoritatile romane a condamnatului Ionut Gologan, sa fi fost inceputa negocierea unui acord individual, urmand sa fie extinsa negocierea si pentru ceilalti cetateni romani arestati acolo. Dar o conventie bilterala cadru, generala, nu cred ca ar fi posibila in momentul de fata, pentru ca ar fi destul de anevoioasa si prelungita in timp. (…) Aparent, am fi putut spune ca aceste negocieri trebuiau sa inceapa mai de mult, pentru ca erau o masura de siguranta. In realitate, daca ar fi sa analizam riguros juridic, o discutie privind predarea condamnatului catre Romania nu se putea face decat dupa ramanerea definitiva a sentintei, pentru ca, altfel, ar fi fost un semn de neincredere la adresa justitiei din Malaysia, putand fi considerata o chestiune nelalocul ei. Asadar, din aceasta perspectiva, este explicabil acest plan B al autoritatilor romane. De altfel, noi am mai discutat, in «ring», despre acest plan B in cazul «Gologan»”, spune avocatul Artin Sarchizian.

„Trebuie sa fim optimisti si sa ne incredem in capacitatea si posibilitatile statului roman de a conduce in mod eficient aceste negocieri printr-o strategie politica si diplomatica. Dar, daca ar fi sa ne uitam in urma, istoria este destul de saracacioasa in astfel de intelegeri intre statul malaysian si alte state. Nu stiu exact in ultimul timp sa fi fost incheiate, dar asta nu inseamna ca nu pot fi incheiate cu statul roman pe viitor. (…) Totusi, eu sunt de parere ca este un proces de durata. Nu cred ca va fi o procedura de urgenta. Poate sa dureze un an sau chiar mai mult, pentru ca ei sunt foarte atenti sa integreze aceasta masura in politica lor externa generala. Si se creeaza un precedent. Este, asadar, o decizie destul de dificila si pentru ei. Dar inca o data va spun ca, in Malaysia, este un moment de reforma, premisele sunt extrem de favorabile pentru Ionut, iar predarea lui catre autoritatile romane ar insemna un moment de cotitura pentru politica penala a Malaysiei. In acest caz deja s-a iesit din sfera justitiei, care si-a spus cuvantul, iar statul malaysian poate sa ia decizii politice, diplomatice care sa corespunda intereselor statului la un moment dat. Este clar ca este o situatie sensibila, delicata atat pentru cei de aici, care conduc demersurile, cat si pentru cei din Malaezia”, a mai spus Artin Sarchizian.

In acest moment, patru romani sunt incarcerati in inchisorile din Malaezia, acestia fiind acuzati de trafic de droguri, iar toti risca sa fie executati. Cel mai mediatizat caz este cel al lui Ionut Gologan, arestat in 2012 pe aeroportul din Kuala Lumpur cu 1,5kg de metamfetamina si condamnat de instanta suprema la pedeapsa cu moartea.
Adauga un comentariu