Stiri

Criza majora de resurse umane pe piata in care nu exista somaj. Firmele de IT din Romania, „disperate” sa gaseasca tineri talentati

Publicat: 02 mart. 2016
5

Firmele de IT din Romania au demarat actiuni de atragere a viitorilor angajati inca din liceu, in conditiile in care acest domeniu are nevoie de mai multi specialisti decat sunt in mod normal pe piata, industria fiind disperata sa gaseasca tineri talentati, transmite corespondentul MEDIAFAX.
 
Directorul general al firmei Brinel, Marcel Borodi, a declarat, marti, la Cluj-Napoca, ca primul pas este constientizarea liceenilor ca domeniul IT este unul atragator care ofera locuri de munca bune, iar pasul urmator este atragerea liceenilor in firme, sa li se arate ce se intampla in realitate.

„Se coboara la nivel de liceu atragerea copiilor inspre tehnologie. Din cauza crizei de resurse si faptului ca domeniul IT are nevoie de mai multi specialisti decat sunt in mod normal pe piata, se incearca o atragere a tinerilor spre aceasta specializare, inca de pe bancile liceelor. Industria este disperata sa gaseasca tineri talentati si totul se bazeaza pe competente. Si atunci am incercat sa ducem aceasta nevoie spre ei, sa constientizeze ca in IT este nevoie de ei si ca, daca isi dezvolta competente in IT, vor fi automat angajati. Primul pas este constientizarea lor ca IT-ul este atragator, le ofera un loc de munca bun in Romania. Pasul doi este atragerea liceenilor in firme, sa li se arate ce se intampla in realitate la viitorul loc de munca. Aceste initiative au fost demarate deja de mai multe companii de IT din Cluj-Napoca.(…) Ii indemn pe liceeni sa se indrepte spre domeniul IT daca au pasiune, pentru ca isi vor gasi locuri de munca si peste 50 de ani”, a declarat Borodi.
 
Potrivit acestuia, cu aceasta initiativa se extinde aria de acoperire, de cautare a viitorilor angajati. Acesta a precizat ca universitatile de profil care pregatesc specialisti in IT au majorat numarul de locuri pentru studenti, dar numarul candidatilor nu este cu mult mai mare.
 
„Daca maine ar fi 10.000 de locuri la o facultate de calculatoare n-ar veni 10.000 de candidati valizi, pentru ca este un domeniu in care trebuie sa investeasca timp, sa aiba competente pe care sa cladeasca”, a explicat Marcel Borodi.
 
La randul sau, Dorin Pena, director general al Cisco Romania, a declarat ca oportunitati in IT-ul din Romania exista, fiind foarte multe companii care vor sa angajeze personal, dar nu gasesc oameni pregatiti.
 
„Din punct de vedere al locurilor de munca nu este o saturatie in acest domeniu. Perspectiva la care trebuie sa ne gandim este cum reusim sa deschidem segmentul de altceva in IT. E nevoie de oameni care sa inteleaga tehnologie si sa reuseasca sa o transforme intr-o afacere”, a spus Pena.
 
Cei doi reprezentanti ai companiilor de IT au mentionat si faptul ca au intalnit si cazuri de persoane care au o meserie si care se reprofileaza spre acest domeniu, atrasi de perspective.
 
Companiile Brinel si Cisco au organizat, marti, la Cluj-Napoca, conferinta „Connecting day”, in care s-au abordat teme precum „Securitatea cibernetica pentru dezvoltatorii de aplicatii si solutii” sau „Networking si interactiune directa”.
 
Pentru a determina elevii sa urmeze o cariera in IT, o companie a lansat cursuri gratuite de programare la clasele V-VIII
 
Pentru a incuraja copiii sa urmeze o cariera in IT, Atos, unul dintre principalii furnizori internationali de servicii IT, a lansat in Romania, in parteneriat cu Asociatia Edusfera, programul Junior IT Club – Powered by Atos, prin care sunt oferite, incepand cu 1 martie 2016, cursuri gratuite de programare in scoli, la clasele V-VIII. Prima etapa a proiectului vizeaza scoli din Bucuresti si Timisoara.

Programul Junior IT Club – Powered by Atos are ca scop organizarea in scoli a unor cluburi IT prin care elevii inscrisi in ciclul gimnazial isi pot dezvolta competente de programare. Prima etapa a proiectului va include un numar de 20 de scoli din Timisoara si Bucuresti si aproximativ 600 de elevi aflati in ciclul gimnazial. Cursurile vor fi sustinute de 20 de traineri, sub indrumarea Atos.

In viitor, programul Junior IT Club – Powered by Atos isi propune sa ofere cursuri specializate si in scolile aflate in alte orase din Romania. Pe intreaga perioada a proiectului se va desfasura si o campanie de promovare a cursurilor de programare in scoli, pentru constientizarea necesitatii de a dobandi aceste abilitati de la varste timpurii.

„Proiectul este fundamentat pe o nevoie reala, identificata in sistemul educational romanesc: programarea este invatata doar in cateva scoli la nivel national (curs optional) si in liceele de profil (mate-info). Ne dorim ca prin aceasta initiativa sa oferim cat mai multor copii posibilitatea sa invete notiuni de programare adaptate varstei lor. In timp ce peste 25% dintre tinerii absolventi nu isi gasesc un loc de munca, totusi firmele care activeaza in domeniul IT au dificultati in a gasi candidati potriviti, cererea de forta de munca in domeniul IT fiind de trei ori mai mare decat oferta”, a declarat Catalina Dodu, Country Manager Atos Romania.

Cursurile care vor fi predate in cadrul cluburilor IT din scoli vin un curriculum adaptat, astfel incat elevii sa poata trece printr-o introducere in programare cu ajutorul limbajului vizual Scratch, adaptat copiilor cu varste mai mari de 6 ani. Elevii vor invata elemente de baza in programare (conditii, bucle, vectori, matrice, siruri, functii) cu ajutorul Scratch, dar si al platformei Khan Academy, iar apoi vor ajunge sa creeze pagini web prin HTML/CSS, pe care le vor dezvolta cu ajutorul limbajului de programare JavaScript. Totodata, vor folosi limbajele Java si Python pentru programare de baza, iar pentru dezvoltarea de aplicatii mobile vor utiliza platforma PhoneGap.
Adauga un comentariu