Cipriotii asteapta cu nerabdare redeschiderea bancilor, dupa aproape doua saptamani de blocaj. Cea mai mare firma de securitate din lume a fost angajata sa tina sub control multimile asteptate sa ia cu asalt sucursalele bancare. Programul de azi incepe la ora 12 si se va incheia sase ore mai tarziu. Autoritatile au impus limite pentru retrageri si vor superviza toate tranzactiile desfasurate in urmatoarea saptamana.
La Nicosia, tensiunea a atins noi limite. Au fost organizate proteste atat in fata reprezentantei Uniunii Europene, cat si in fata palatului prezidential.
Mii de ciprioti s-au adunat pentru a denunta acordul dintre autoritatile nationale, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
„Ne-au obligat sa implementam aceste masuri de austeritate, dar poporul nu a gresit cu nimic. Bancile ar trebui sa plateasca, nu populatia”, spune un protestatar.
Cancelarul german Angela Merkel a fost principala tinta a criticilor, la fel ca si presedintele cipriot ales cu o luna in urma. Oamenii se simt tradati, fiindca li s-a promis in campania electorala ca tara va depasi cu bine criza, scrie realitatea.net.
„Inainte sa devina presedinte (n.r. Anastasiades) a promis ca va rezolva situatia. Dar a spus un lucru si a facut cu totul altceva. Au distrus economia cipriota, ne-au distrus”, spune o protestatara.
Desi depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro nu vor fi taxate, posesorii vor putea sa-si acceseze economiile doar in anumite conditii. Retragerile vor fi limitate la 300 de euro pe zi, nimeni nu va putea iesi din tara cu mai mult de 3.000 de euro si nimeni nu va putea cheltui mai mult de 5.000 intr-o singura tranzactie. Autoritatile vor astfel sa previna retragerile masive ori transferurile in conturi din strainatate, care ar putea destabiliza sistemul bancar.