Uluit de prestatia de ieri din Congresul SUA a presedintei Rezervei Federale, Janet Yellen, Steen Jakobsen, economist-sef al Saxo Bank a scris un material prin care arata adevaratele consecinte ale ”crizei” de comunicare dintre bancile centrale si politicieni.
Discursul de ieri din fata Congresului SUA sustinut de sefa Rezervei Federale, Janet Yellen, ne-a aratat fata cea mai urata a politicii americane si a bancii centrale – politicienii au fost mojici si complet lipsiti de simtul realitatii; unul dintre senatori a afirmat ca dobanzile au crescut anul acesta cu 28%!
Asta imi aduce aminte de presedintele Africii de Sud care nu stie diferenta dintre zecii de mii si miliarde. Incultura financiara a presedintelui Zuma e una, dar e total alta sa o vezi pe presedinta Rezervei Federale intr-o situatie debusolanta, asemanatoare starii unei caprioare surprinsa pe sosea de o masina in plina viteza. Absolut incredibil! Sunt convins ca dna.Yellen este un economist excelent, dar prestatia de ieri este, probabil, cea mai jalnica dintre cele sustinute vreodata de un bancher la un asemenea nivel!
Asta e o problema majora. Banca centrala venea in fata Congresului pe un fond de lipsa de credibilitate, iar ceea ce s-a intamplat ieri nu a ajutat deloc la imbunatatirea situatiei. Un senator remarca: ”Dna.Yellen, despre ce tip instrumente vorbiti, cand dobanda e oricum aproape zero?” ”Pai, putem sta in aceasta situatie mai mult timp…”, a fost raspunsul lui Yellen.
Prin urmare, sa uitam de bancile centrale. Mario Draghi, presedintele BCE, va incerca sa iasa acum putin in fata reflectoarelor; la fel va incerca si Banca Japoniei – nu ca le-ar acorda cineva multa atentie.
Am remarcat ca, recent, USD/JPY a sarit binisor in sus: ieri seara, cel putin, USD/JPY crescuse bine de tot.
Yellen a ignorat aproape total stresul financiar, in pofida unor noi varfuri…
”Ar putea sa extinda BCE programul sa de cumparare de asseturi si luna viitoare, pentru a include datoria corporatista (bancara) in efortul de a ajuta bancile din zona euro?” – Evercore ISI crede ca da, potrivit acestui raport pe News.Markets.
“Credem ca e foarte posibil ca BCE sa extinda programul sa de relaxare cantitativa si luna viitoare catre datoria corporate. Asta ar insemna o presiune impotriva cresterii riscurilor de creditare premium care, in schimb, contribuie la presiunea exercitata pe actiuni, mai ales pe actiunile bancilor”, scrie banca de investitii.
”Cumparand din datoria corporatiilor, se va micsora spreadul pe acestea, in timp ce presiunea descendenta pe titlurile bancilor si pe spreadurile celor nefinanciare va avea un efect de echilibrare in portofolii”, se mai arata in raport.
Evercore ISI admite ca BCE ar putea introduce masuri suplimentare de sprijin al finantarii, intr-un efort complementar de a ajuta la stabilizarea bancilor din zona euro.
”Nu credem ca BCE va cumpara datoriile bancilor imediat. Totusi, un pas evident ar putea fi extinderea relaxarii cantitative spre titluri cu acoperire, permitand bancilor sa puna in pachetul de vanzare catre BCE mai multe asseturi. (…) Un alt pas ar putea fi emiterea unor operatiuni la termen LTRO ieftine, pentru a impiedica finantarea de pe pietele private”.
Concluzie:
Yellen nu a ajutat deloc piata prin discursul ei – a plecat din Congres plina de ”cicatrici”. Va reveni azi.
Piata nu a fost foarte afectata, mare parte datorita a doua lucruri:
1.) potentialul BCE de a cumpara datoriile bancilor in urmatoarea relaxare cantitativa
2.) reuniunea G-7 din Shanghai: zvonurile privind un acord similar cu ”Plaza Accord”
Modelul de risc avertizeaza, totusi, ca ar putea urma o scadere pe piete:
1813/15 – primul suport… Apoi, 1560/80, daca primul cade. Parerea mea e ca vom avea un sfarsit de martie cu valori scazute.
Petrolul la un 20/22$/baril, aurul la 1.300”/uncie si SPX … in fine, sa vedem!