Local

Criza de personal calificat in turism

Publicat: 30 mai 2008
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:96890;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• Reprezentantii agentiilor de turism sustin ca cei care se angajeaza in acest domeniu nu au nici macar pregatirea minima necesara, dar nici nu sunt dornici de a urma cursuri de calificare in domeniu

Dupa cum sustin reprezentanti ai agentiilor de turism, in prezent, piata locala se confrunta cu o criza de personal calificat in domeniu. Cele mai importante probleme rezulta din faptul ca o mare parte dintre cei care se angajeaza in turism nu au pregatirea minima necesara, dar nici nu sunt dornici de a urma cursuri de calificare in domeniu. Cele care se confrunta frecvent cu aceste probleme sunt in special agentiile noi pentru ca firmele cu vechime reusesc sa-si mentina personalul prin sesiuni de calificare si salarii cat mai atractive.

„Este foarte greu sa gasesti personal calificat in domeniu, asta cu toate ca 50 la suta din personal trebuie sa fie calificat. Cele mai multe agentii aleg sa-si califice personalul recrutat, dar daca nu le ofera salarii atractive multi angajati pleaca la firme mai mari”, a declarat Aurelian Albut, directorul Directiei Generale de Autorizare si Control in Turism. Chiar si patronii agentiilor de turism care isi specializeaza angajatii au de suferit. Pentru ca nu sunt multumiti de salariile primite, agentii de turism se angajeaza la alte firme locale sau din alte judete ale tarii. Astfel, patronii firmelor din domeniu raman si fara angajati, dar si cu buzunarele goale. Pentru un singur angajat, un curs de calificare de opt luni de zile costa in jur de 400 Euro. Cu toate ca se ocupa de pregatirea propriilor angajati, patronii firmelor de turism nu-i pot obliga pe cei care au urmat astfel de cursuri sa lucreze pe o perioada determinata. „Un curs de calificare ca agent de turism este in Moldova in jur de 400 Euro, in timp ce pe piata din Bucuresti costa 700-800 Euro. Dar nu au nici o garantie ca angajatii raman. Nu-si pot obliga sub nici o forma angajatii sa ramana”, a precizat Albut. Dintre cei care sunt pregatiti in domeniu, respectiv absolventii specializarii Turism, cei mai multi aleg firmele din Bucuresti, unde salariile sunt mult mai mari decat in Regiunea de Nord-Est.




Adauga un comentariu