Actualitate

Cristoiu: „Regina Ana n-a facut nimic pentru romani. A fost doar sotia Regelui Mihai”

Publicat: 06 aug. 2016
1

”Ca jurnalist, omul care a fost Regina Ana a insemnat pentru mine naturaletea salutara. Ca istoric insa, Regina Ana nu inseamna pentru mine nimic”, a declarat jurnalistul Ion Cristoiu, intr-un editorial.

In opinia lui Cristoiu, compararea Reginei Ana cu Regina Maria este nepotrivita, intrucat, spune el, cea dintai nu a contribuit cu nimic la ”faurirea istoriei”

”Regina Maria n-a fost numai sotia Regelui Ferdinand. A fost si o fauritoare de istorie prin implicarea – mai mult sau mai putin discreta, in treburile de stat. A fost pe front in Primul Razboi Mondial, s-a luptat, dupa razboi, prin calatoriile sale, pentru drepturile romanesti.

Regina Ana a fost doar atit: sotia Regelui Mihai. Nici macar sotia Regelui Mihai in anii de domnie constitutionala a acestuia: 1940-1947. A devenit sotia Regelui Mihai dupa Abdicarea din 30 decembrie 1947.

Nu poate fi comparata nici macar cu Regina Elena. Aceasta a jucat un anume in Istoria tarii. Prin alungarea de catre Regele Carol al II-lea, pentru ca acesta sa aiba libertatea de a se da huta cu Elena Lupescu, Regina Elena a jucat rolul, important, de martira a Monarhului dezmatat. Una dintre conditiile puse de nefericitul Iuliu Maniu cetateanului Caraiman pentru a reveni in tara drept Regele Carol al II-lea  a fost sa se impace cu Elena si s-o aduca la Palat ca Regina”, a scris Ion Cristoiu.

Jurnalistul este de parere ca nu trebuia decretat doliu national dupa trecerea in nefiinta a Reginei Ana, intrucat ”e de la sine inteles ca decretarea doliului national e un moment de exceptie in viata unei tari.
El se decreteaza pentru a marca un eveniment tragic care a zguduit natiunea sau moartea unei persoane de o importanta deosebita pentru istoria tarii, o persoana a carei disparitie a fost perceputa de popor ca un eveniment tragic”, iar Regina Ana, considera acesta, nu a lasat nimic poporului roman.

”Dupa decembrie 1989, au fost decretate zile de doliu national numai de opt ori. De opt ori in 26 de ani! Jumatate din aceste momente au vizat tragedii din afara tarii: Moartea Papei Ioan Paul al II-lea, moartea presedintelui polonez in accidentul aviatic de la Smolensk, atentatele din 11 septembrie 2001, atentatele de la Madrid din 2004.

Cealalta jumatate se refera la tragedii interne: Doliul national in memoria Victimelor Revolutiei (12 ianuarie 1990), accidentul de autocar din Muntenegru (26 iunie 2013), tragedia de la Colectiv (31 octombrie – 2 noiembrie 2015), moartea Patriarhului Teoctist (3 august 2007).

(…) Decretarea Doliului National in memoria unei persoane inseamna ca moartea respectivei persoane a fost perceputa de Poporul roman ca o mare pierdere.

Ce a lasat Ana de Romania Poporului Roman? Eu, cetateanul Ion Cristoiu, sustin ca n-a facut nimic pentru Poporul roman. Nu e nici o critica, Doamne fereste! E pur si simplu o constatare”, a mai scris Cristoiu.
Comentarii
 • in perioada in care Regina Ana putea sa faca ceva pentru Romania, facea ceva pentru Romania tanarul comunist ion cristoiu, ca ziarist la scanteia tineretului. nu ai pic de rusine „idolul femeilor”?

 • De mult timp ion cristoiu scrie lucruri „trasnite” , cred ca de la inceput a fost asa…..un biet „jurnalist” fara prea multa judecată.

 • Imi pare rau pentru toti cei care gandesc altfel, dar sunt de acord cu domnul Cristoiu. Aceasta persoana nu a avut un minim bun simt ca sa invete sa spuna macar cateva cuvinte in limba romana si noi decretam doliu national. Toata asa-zisa monarhie romaneasca – in frunte cu domnul Duda pe care iesenii care il cunosc se fac ca au uitat ca nu e nimic de capul lui – este de fapt o familie care profita de anumite imprejurari pentru a se imbogati. Ma mira si atitudinea unor adevarati cunoscatori ai istoriei – domnul Cristian Diaconescu si altii ca el – care stiu istoria adevarata a acestei case regale: cea de astazi, si care se simt indignati de faptul ca sunt unele persoane care nu dau doi bani pe tot ce vor ei sas insemne.

 • Respect. maestre. Bine scris. Nu pot ajunge la Ateneu sa scriu o urare de drum bun si cale batuta, dar primul beşînoi pe ziua de astazi l-am dat pentru acest eveniment. Eu va iubeste, magestate.

  • :))))) esti belea.
   Adevarul e ca la scoala am invatat si eu o boaba de istorie, neauzind de aceasta regina. Dumnezeu sa o ierte. Pe mine ma dezgustă aceasta propaganda cu MONARHIA- manipularea românilor si luptele politice fara scrupule a claselor politice la care tot românul de rand suferă.

 • sa le dea Dumnezeu la toti acesti regi (regine) ai Romaniei exact ce le-au oferit ei parintilor bunicilor mei: avea sugar de alaptat si a fost dusa la munca la domeniile regelui, iar ca sa inceapa munca cat mai de dimineata le culcau (erau mai multe femei din sat) in grajdul animalelor si le faceau cate o gaura in pamant sa-si faca nevoile, iar ca sa nu manince struguri le legau botnite la gura. Doamne cand ai sa-i oferi si principesei margareta o asa soarta???

 • DA TU cristoiu ce esti pupatorul de moaste sovietice ce ai lasat in urma PUI NASCUTI LA PASCANI …. ORI CE….. maestre somn bun ……..

 • Putem vorbi de un fost rege străin de neamul românesc, cu origine incertă, a cărui soţie, Ana, nu are nici cea mai mică legătură cu România. Ana de Bourbon nu a fost regină pe tronul României, nu a avut cetăţenie română şi nu a fost de religie ortodoxă. Nu mai minţiţi cu atîta obrăznicie, nu ne mai intoxicaţi, ni se face silă de servilismul vostru, nu mai aburiţi generaţia tînără, n-o mai induceţi în eroare cu aceste falsuri istorice condamnabile. România şi Biserica Ortodoxă Română nu au nicio o obligaţie morală faţă de o străină care nu a făcut nimic pentru România, dar e înmormîntată în pământul României. De regulă, familia îşi îngropă mortul! Ce treabă are Statul cu familia unui fost rege? Familia ex-regelui s-o înmormînteze pe cheltuială proprie. Cine naiba ne-a adus nouă, pe cap, această gaşcă de fripturişti care se autointitulează nobili şi regi imaginari ai unei republici, o gaşcă de oportunişti

Adauga un comentariu