”Ca jurnalist, omul care a fost Regina Ana a insemnat pentru mine naturaletea salutara. Ca istoric insa, Regina Ana nu inseamna pentru mine nimic”, a declarat jurnalistul Ion Cristoiu, intr-un editorial.
In opinia lui Cristoiu, compararea Reginei Ana cu Regina Maria este nepotrivita, intrucat, spune el, cea dintai nu a contribuit cu nimic la ”faurirea istoriei”
”Regina Maria n-a fost numai sotia Regelui Ferdinand. A fost si o fauritoare de istorie prin implicarea – mai mult sau mai putin discreta, in treburile de stat. A fost pe front in Primul Razboi Mondial, s-a luptat, dupa razboi, prin calatoriile sale, pentru drepturile romanesti.
Regina Ana a fost doar atit: sotia Regelui Mihai. Nici macar sotia Regelui Mihai in anii de domnie constitutionala a acestuia: 1940-1947. A devenit sotia Regelui Mihai dupa Abdicarea din 30 decembrie 1947.
Nu poate fi comparata nici macar cu Regina Elena. Aceasta a jucat un anume in Istoria tarii. Prin alungarea de catre Regele Carol al II-lea, pentru ca acesta sa aiba libertatea de a se da huta cu Elena Lupescu, Regina Elena a jucat rolul, important, de martira a Monarhului dezmatat. Una dintre conditiile puse de nefericitul Iuliu Maniu cetateanului Caraiman pentru a reveni in tara drept Regele Carol al II-lea a fost sa se impace cu Elena si s-o aduca la Palat ca Regina”, a scris Ion Cristoiu.
Jurnalistul este de parere ca nu trebuia decretat doliu national dupa trecerea in nefiinta a Reginei Ana, intrucat ”e de la sine inteles ca decretarea doliului national e un moment de exceptie in viata unei tari.
El se decreteaza pentru a marca un eveniment tragic care a zguduit natiunea sau moartea unei persoane de o importanta deosebita pentru istoria tarii, o persoana a carei disparitie a fost perceputa de popor ca un eveniment tragic”, iar Regina Ana, considera acesta, nu a lasat nimic poporului roman.
”Dupa decembrie 1989, au fost decretate zile de doliu national numai de opt ori. De opt ori in 26 de ani! Jumatate din aceste momente au vizat tragedii din afara tarii: Moartea Papei Ioan Paul al II-lea, moartea presedintelui polonez in accidentul aviatic de la Smolensk, atentatele din 11 septembrie 2001, atentatele de la Madrid din 2004.
Cealalta jumatate se refera la tragedii interne: Doliul national in memoria Victimelor Revolutiei (12 ianuarie 1990), accidentul de autocar din Muntenegru (26 iunie 2013), tragedia de la Colectiv (31 octombrie – 2 noiembrie 2015), moartea Patriarhului Teoctist (3 august 2007).
(…) Decretarea Doliului National in memoria unei persoane inseamna ca moartea respectivei persoane a fost perceputa de Poporul roman ca o mare pierdere.
Ce a lasat Ana de Romania Poporului Roman? Eu, cetateanul Ion Cristoiu, sustin ca n-a facut nimic pentru Poporul roman. Nu e nici o critica, Doamne fereste! E pur si simplu o constatare”, a mai scris Cristoiu.