National

Cristian Parvulescu: „Romania nu mai are control asupra propriului sistem bancar”

Publicat: 16 aug. 2015
1
Premierul Victor Ponta sustine ca se doreste ca tara noastra sa fie o colonie si ca influenta straina dominanta este cea care vrea sa opreasca tara noastra din evolutie. 
 
„Ori e un gen de joc de blocaj politic (…) de foarte joasa factura (…) ori este vorba de interese externe Romaniei, domnul Iohannis nu a avut ce sa faca decat sa le puna in aplicare. (…) In ultimul an si jumatate uitati-va cate companii din strainatate si-au deschis si continua sa-si deschida fabrici, mijloace de productie, centre de servicii de IT, centre de pregatire. Asta inseamna ca unii pierd afaceri pentru ca se muta in Romania. (…) Poate ca nu se doreste ca Romania sa fie puternica economic, se doreste sa fim asa… o colonie care cumpara bunuri produse de altii. Dar eu cred ca datoria si a mea ca prim ministru si a presedintelui Romaniei este sa aparam Romania si nu sa ii aparam pe altii care pierd bani sau bussines-uri pentru ca Romania se intareste”
 
Este o afirmatie surprinzatoare, dar nu este una noua. Ani de zile aceasta idee a fost repetata de profesorul Ilie Serbanescu.
 
In contextul ideii ca entitatile externe ar putea avea o agenda proprie, politologul Cristian Parvulescu a explicat diferenta dintre sisteme bancare din lume si de ce Romania nu mai are control asupra sistemului sau bancar. 
 
„Problema este ca in Romania noi nu mai avem control asupra sistemului bancar. Da, bancile sunt entitati juridice romanesti, dar sucursalele unor banci straine. Stiti de ce Japonia isi permite o datorie publica de peste 200%? Pentru ca este la banci japoneze. Pe cata vreme Grecia, de exemplu, nu isi permite 140%, pentru ca nu este la banci grecesti.”
 
„Diferenta dintre Polonia si Romania, doua tari foste comuniste, care au aderat la UE cu o mica diferenta: Polonia nu si-a instrainat sistemul bancar, care a finantat Polonia in timpul crizei, si nu a cunoscut niciun moment de austeritate, pe cata vreme Romania nu. Romania si-a instrainat controlul asupra sistemului bancar. Sunt 22 de banci prezente in Romania, din care doua mai sunt 100% romanesti. Aceste banci nu au o politica care sa asigure creditarea. Statul se imprumuta de la ele si prefera asta pentru ca au niste garantii, dar nu au incredere sa finanteze foarte mult sistemul privat si atunci nu avem investitii.”Adauga un comentariu