Actualitate

Cristian Adomnitei s-a scos. A aruncat totul in carca unui director

Publicat: 15 feb. 2016
1

@ Marturie socanta a fostului presedinte al Consiliului Judetean Iasi, liberalul Cristian Adomnitei @ Trimis in judecata pentru fapte de coruptie, Adomnitei se agata de orice amanunt l-ar putea scapa de inchisoare @ In fata magistratilor a incercat sa dea toata vina pe seful unei directii iesene @ Adomnitei incearca sa acopere un prejudiciu urias facut la varful judetului

Cristian Adomnitei, fostul sef al Consiliului Judetean Iasi, a ajuns din nou in fata judecatorilor ieseni. Trimis in judecata in dosarul Albumul„, in care bugetul judetului a fost prejudiciat cu cateva sute de mii de lei, Adomnitei a incercat sa induplece instanta si sa iasa basma curata din toata aceasta situatie. Timp de aproape o ora si jumatate, Cristian Adomnitei a incercat sa arate ca el nu este cu nimic vinovat si ca de fapt cei de la Serviciul de Audit Public Intern sunt cei care i-au vrut raul. Ieri, in fata magistratilor de la Tribunalul Iasi, s-a plans si vaitat ca un copil, sustinand ca a fost victima unei conspiratii. Cristian Adomnitei a incercat sa arate ca cei de la Serviciul de Audit Intern nu au luat in calcul toate documentele si astfel a aparut acel prejudiciu. Ba chiar, fostul presedinte din CJ a sustinut ca Fanel Constantinescu, seful de la Serviciul de Audit, a avut o atitudine care l-a pus pe ganduri. De altfel, pe toata durata marturiei, Adomnitei a incercat sa arate reaua credinta a auditorilor care au descoperit prejudiciul si ca „afacerea” incheiata intre CJ si firma Laser Co SRL nu a fost una care sa prejudicieze bugetul judetului.

Citeste si: DETALII EXPLOZIVE! Adomnitei a fost executat de angajatii sai! Interdictii soc pentru seful de la CJ!

„Saptamanal eu organizam sedinte cu toti directorii din Consiliul Judetean si institutiile subordonate. Scopul sedintelor a fost de a armoniza interactiunea dintre directii si de a da sarcini noi. Acolo era locul cand, de exemplu Serviciul de Audit are o problema, poate sa o expuna. La acea sedinta in afara de Fanel Constantinescu, i-am invitat expres si pe ceilalti doi auditori. Imi doream ca domniile lor sa auda netrunchiat din gura mea fata cu toata lumea cum stau lucrurile, pentru ca eu sesizasem o schimbare de atitudine din partea domnului Constantinescu si imi era teama ca nu cumva acesta sa-i minta pe ceilalti doi. Aveam doua plangeri depuse la cabinet din partea doamnelor Jinga si Irimescu si avusesem si o instintare de la seful de la Resurse Umane, Ion Spalatelu, despre comportamentul lui Constantinesscu in desfasurarea misiunii de audit de la Maternitatea Cuza Voda„, a sustinut Cristian Adomnitei in fata instantei.

Citeste si: EXPLOZIV! Situatie fara precedent in istoria Iasului! Cristian Adomnitei a fost arestat aseara! FOTO

Ulterior, liberalul a sustinut ca Fanel Constantinescu si Ioan Catarau l-au abordat in parcarea de la CJ, provocandu-l sa discute despre situatia de la Directia de Proiecte. „Directorii aveau impresia ca eu ii instig pe auditori sa fie cat mai duri, sa faca presiunia supra lor. Acesta era sentimentul creat la CJ. Pe de alta parte, am incercat sa le transmit auditorilor ca au tot sprijinul meu si ca trebuie sa desfasoare controale in limitele programului. In aceasta situatie, nici un moment nu au relevat vreun prejudiciu si nu au asumat prin semnatura ca trebuie mers la Parchet. Pe data de 20 martie, am, primit FCRI-ul (formular de constatare a iregularitatilor-n.r.), la cabinet. Mentionez ca a fost prima data in doi ani si sase luni cand am primit vreun FCRI. Intre 20 si 30 martie am avut un program foarte incarcat. Cand am discutat raportul a fost data de 30 martie, ei spunandu-mi pe 19 martie, in parcare, ca vor depune un FCRI. Pe 30 i-am chemat in birou pe toti cei trei auditori. Tot atunci am vazut pentru prima oara scris «posibilitatea existentei unui prejudiciu». Prin lege, FCRI este un document intermediar si nicidecum final. Am spus ca este foarte posibil sa nu fi fost evidentiate intrarile. Auditorii au spus ca nu este sigur ca ar exista vreun prejudiciu, dar ca din documentele pe care le au asa rezulta”, a mai sustinut Adomnitei.

A atatat procurorii

Auditorii au incercat in mai multe randuri sa-i explice lui Adomnitei ca este o problema si au cerut verificarea tuturor actelor. Acesta insa a sustinut in fata magistratilor ca nu putea evalua pe baza unui document incomplet daca e vreun prejudiciu, asta chiar daca in acte a aparut o gaura de 2,7 miliarde lei vechi. Incercand sa arate ca el nu e vinovat, Adomnitei l-a bagat la inaintare pe Fanel Constantinescu, sustinand ca acesta i-a trimis o adresa suspecta pe 7 aprilie, diferita fata de cele interne ale CJ, fara antet, in care ii cerea sa revalueze trimiterea la Parchet a FCRI. Ba chiar, Adomnitei a sustinut ca era convins ca Fanel Constantinescu are ceva cu el si ca i s-a parut ca scopul adresei era constatarea savarsirii unei infractiunii pentru ca nu s-a prezentat la Parchet. „Am mentionat ca nu pot sa merg cu un document intermediar la Parchet si ca astept raportul final. L-am rugat si pe vicepresedintele Victorel Lupu sa verifice exact acest subiect si la fel am asteptat raspunsul final. Sub nici o forma nu am incercat sa ascund ceva. Nu am avut nici o intelegere, nu am fost de acord sa acopar vreo ilegalitate”, s-a aparat Adomnitei. 

Citeste si: FILMUL RETINERII! Cristian Adomnitei si-a petrecut prima noapte in puscarie. Seful CJ a favorizat infractorii – FOTO, VIDEO

Ba chiar Adomnitei s-a aratat mirat de ce organele de ancheta nu au descins la CJ de la momentul denuntului si au mai asteptat cateva saptamani. „Sentimentul meu e ca adresa de pe 7 aprilie avea drept scop constatarea savarsirii unei infractiuni. Nu-mi pot explica de ce Parchetul nu a actionat de la momentul denuntului respectiv, ci doar a asteptat ca eu sa savarsesc posibila infractiune. Au fost cinci saptamani fatidice. Nu recunosc infractiunea, vreau sa se consemneze asta”, a mentionat Adomnitei in fata instantei.

Alaturi de Adomnitei, in dosar mai sunt inculpate si Teodora Jinga, sefa Directiei de Proiecte a CJ, Carmen Irimescu, functionar in cadrul aceleiasi directii, Letitia Popa, administratorul firmei Laser Co SRL. Tot balamucul de la CJ a pornit de la un contract incheiat pe data de 27 septembrie 2013 cu firma Laser Co SRL. In acel contract, lucrurile erau destul de clare: pentru suma de 340.000 lei prestatorul trebuia sa promoveze imaginea Iasului. Este vorba, in principal, de promovare prin intermediul unor materiale tiparite: brosuri, calendare, harti, mape de prezentare, pixuri, albume, fotografii etc. In urma unui audit intern prin februarie 2015, angajatii din cadrul Serviciului de Audit au descoperit ca nu au fost predate materiale in valoare de peste 200.000 lei. De la acest control a inceput scandalul: Adomnitei a incercat sa-i acopere pe cei care au furat banii, iar lucrurile au explodat.
Comentarii
Adauga un comentariu