National

Cretu: Tarile UE au la dispozitie un buget consistent pentru finantarea proiectelor vizand refugiatii

Publicat: 23 sept. 2015
1

Comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, spune ca statele membre UE au la dispozitie, in cadrul noilor programe pentru perioada 2014-2020, „un buget consistent cu ajutorul caruia pot sa finanteze o gama larga de proiecte menite sa sustina integrarea migrantilor si a refugiatilor.

„Prioritatea noastra este sa actionam in criza refugiatilor ca o Uniune. Comisia Europeana s-a pronuntat in mod constant si continuu pentru un raspuns european coordonat”, a precizat Corina Cretu, intr-o declaratie facuta inaintea reuniunii de miercuri a Colegiului Comisarilor.

Ea a mentionat ca au fost adoptate „masuri operationale concrete pentru a preciza care este calea de urmat”, iar presedintele CE, Jean-Claude Juncker, va prezenta aceste masuri sefilor de stat si de guvern miercuri seara, cand are loc Consiliul European extraordinar.

„In calitate de Comisar European pentru Politica Regionala, consider ca este extrem de important sa subliniez faptul ca statele membre au deja la dispozitie, in cadrul noilor programe pentru perioada 2014-2020, un buget consistent cu ajutorul caruia pot sa finanteze o gama larga de proiecte menite sa sustina integrarea eficienta a migrantilor legali si a refugiatilor. Ma refer in mod concret la investitii in domenii precum: integrarea sociala, sanatatea, educatia, infrastructura necesara pentru ingrijirea copiilor, precum si revitalizarea zonelor urbane defavorizate. Acolo unde este cazul, astfel de masuri ar putea fi cuprinse intr-un program integrat de dezvoltare urbana”, a precizat Corina Cretu.

Ea a mentionat ca in prezent este in analiza cum se poate contribui cu ajutorul fondurilor structurale la integrarea sociala a migrantilor legali si a refugiatilor.

„Cu o alocare de 20 de miliarde de euro pentru toate statele membre in perioada de programare 2014-2020, Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) joaca un rol important in aceasta privinta. Mai mult decat atat, asa cum am anuntat deja, analizam cum ar putea contribui si fondurile europene din cadrul programelor de cooperare transfrontaliera si a strategiilor macro-regionale la gasirea unor solutii suplimentare pentru criza migrantilor”, a mai spus comisarul european.

Potrivit Corinei Cretu, ramane la latitudinea statelor membre sa identifice exact care sunt tipurile de investitii de care au mai multa nevoie in contextul actual si pe care le pot realiza prin intermediul fondurilor structurale.

„In calitate de Comisar European pentru Politica Regionala voi face tot ce imi sta in putinta, in limita regulamentului actual, pentru ca impreuna cu serviciile mele, sa gasim cea mai buna solutie pentru a ajuta statele membre sa se adapteze mai usor la noul context si sa raspunda cat mai rapid provocarilor generate de fenomenul migratiei”, a mentionat Cretu.
Adauga un comentariu