Economic Local

Cresterea cursului leu-euro inghite majorarea salariilor

Publicat: 25 iul. 2012
1
Lefurile bugetarilor s-au marit de luna aceasta cu 8 procente. Dar, ce folos, spun multi dintre ei care au pe deasupra si credite in euro. Cresterea cursului cu 7,4% de anul acesta a inghitit aproape toata majorarea salariilor. Euro a sarit ieri la aproape 4 lei si 64 de bani.
Marian Rotaru lucreaza de 37 de ani ca ambulantier. In urma cu trei ani pe cand avea un venit de 2.700 de lei a luat doua credite in euro. Lunar el trebuie sa plateasca bancii 420 de euro, in conditiile in care leafa i-a fost taiata in 2010 cu 25% si a ramas si fara sporurile si bonusurile care ii ridicau venitul substantial
Adica a ramas fara jumatate din bani si s-a trezit cu rate mai mari decat salariul, spune omul in timp ce ne arata mesajul venit de banca.  „La un venit de 1.300 de lei, va dati seama cum pot eu sa platesc 436 de euro raportat la un curs valutar de 4 mii 600 de lei sau 4 lei 6,  aceasta indexare nu se reflecta in veniturile noastre”, a spus barbatul.
Practic, daca la inceputul anului ratele de 430 de euro ale lui Marian Rotaru erau echivalentul a 1.857 de lei, la cursul de acum, acestea au crescut cu 138 de lei, adica aproape cat majorarea primita in iulie. 
Si nu este singurul roman aflat in aceasta situatie. Peste 3,5 milioane de romani au credite in valuta, in banci. Si salariatii din mediul privat sunt afectati de cresterea euro.
„E o stagnare de cativa ani. In termeni reali sunt cateva cresteri pe sectoare, dar nu sunt semnificative. Cresterile de salarii sunt aproape inexistente”, a spus George Butunoiu, specialist HR.
Exista insa si angajati care privesc cu detasare devalorizarea leului. Vorbim de cei care isi primesc salariile la cursul de schimb. Sunt insa putini la numar, spun specialistii. Iar din aceasta categorie fac parte doar managerii de companii.Adauga un comentariu