Local

Cramele din apartamente. Iesenii au inceput sa caute struguri de vin prin piete

Publicat: 15 sept. 2014
1

@ Preturi destul de mari pentru soiurile autohtone de struguri de vin @ Mai multi ieseni prefera sa isi prepare singuri aceasta bautura

Cum vinul este o bautura apreciata de majoritatea iesenilor, oamenii isi fac deja planuri pentru productia acestui an. In pietele locale au aparut primele loturi de struguri autohtoni pentru vin. Muscat, Otonel, Ceasla sau Muscat de Hamburg sunt soiurile cele mai prezente acum in pietele iesene. Preturile sunt inca destul de ridicate, sezonul strugurilor fiind inca la inceput.

Pentru un kilogram de struguri produsi la Comarna, din soiul Muscat de Hamburg, un cumparator local va plati intre 4,5 si 6 lei. Cei mai ieftini struguri pe care ii puteti cumpara din pietele Iasului sunt cei apartinand soiului Ceasla, un soi apreciat in special pentru consumul ca atare, ca struguri de masa, dar si pentru producerea de vin alb. Un kilogram din acest soi costa intre 3 si 4,5 lei in functie de piata din care ii cumparati. Cum preturile sunt inca mari, cei care au de gand sa cumpere struguri pentru a-si produce vin acasa mai au de asteptat.

Imi fac de vreo trei ani vinul acasa. Am cumparat de la un hipermarket un teasc mic si imi fac singur vin. Aleg ce struguri cumpar, stiu cum il fac si am mai mare incredere asa. Deocamdata strugurii sunt destul de scumpi, asa ca doar prospectez piata. De obicei cumpar struguri de la producatorii care vin din Vrancea pentru ca sunt mai buni si nu sunt nici foarte scumpi. Cred ca in maxim doua saptamani voi face si vinul„, declara un cumparator iesean. Daca in anii trecuti era nevoie de un drum in mediul rural pentru a transforma strugurii in vin, comerciantii au facut posibil si pentru cei care stau la bloc sa-si produca bautura acasa, teascuri mici fiind comercializate in mai multe hipermarketuri si magazine din oras.
Adauga un comentariu