National

Corina Cretu: Rata de respingere a proiectelor europene pentru modernizarea drumurilor este de 75%

Publicat: 30 sept. 2016
1

Corina Cretu a criticat, vineri, la Iasi, nivelul scazut al proiectelor depuse de autoritatile locale pentru atragerea de fonduri europene pentru infrastructura.

Corina Cretu, comisarul european pentru politici regionale a declarat ca rata de respingere a proiectelor europene pentru modernizarea drumurilor judetene si comunale este de 75%.

„Vreau sa va spun ca rata de respingere a proiectelor pentru modernizarea drumurilor judetene este de 75%, deci asta inseamna ca autoritatile locale nu au depus proiecte de calitate astfel incat sa fie eligibile pentru a cheltui bani europeni alocati drumurilor si infrastructurilor rutiere si de cale ferata din Romania. Cred ca slabiciunea cea mai mare in Romania este aceea de a nu avea suficiente proiecte de calitate si din acest punct de vedere noi, Comisia, ne dorim sa consolidam dialogul cu autoritatile locale si autoritatile nationale”, a afirmat Cretu.

Comisarul pentru politici regionale a avut, vineri, la Iasi, o intalnire cu primarii din municipiile Iasi, Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Bacau si Vaslui cu care a discutat strategiile pentru atragerea fondurilor de aproximativ 250 de milioane de euro prevazute in Programul de Dezvoltare Urbana.

Comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu, a declarat joi ca Romania nu avea cum sa absoarba bani europeni din fondurile de dezvoltare regionala si fondul de coeziune pentru ca nu are puse in practica institutiile care urmeaza sa gestioneze fondurile programelor operationale pentru perioada 2014-2020.

„Referindu-ma strict la fondurile pe care le gestionez, fondurile de dezvoltare regionala si fondul de coeziune, pot sa va spun ca atunci cand am venit in functie, in noiembrie 2014, rata de absorbtie pentru programul 2007- 2013 era undeva sub 60%. Am creat un grup pentru o mai buna si mai rapida implementare, un grup care includea opt state membre, printre care si Romania, si sunt bucuroasa sa va anunt ca la ora actuala rata de absorbtie pentru perioada de programare 2007-2014 este de 88,7%, aceasta suma include si avansurile si platile deja facute de Comisia Europeana. In ce priveste fondurile pe care eu le gestionez, rata de absorbtie pentru perioada 2014-2020, la ora actuala, este zero pentru Romania. Nu ar putea fi altfel pentru ca nu avem puse in practica institutiile care urmeaza sa gestioneze fondurile programelor operationale pentru perioada 2014-2020. Procesul de desemnare a institutiilor de management si control, Comisia nu a fost notificata ca acestea sunt in practica, Comisia nu a primit nicio factura, deci nu putea plati nicio factura”, a afirmat Corina Cretu la Palatul Parlamentului.

Ea a adaugat ca autoritatile romane lucreaza la accelerarea acestei proceduri, concentrandu-se in primul rand asupra completarii sistemului de IT, clarificarea rolului Agentiei Nationale de Achizitii Publice si relatia acesteia cu autoritatile de management si ca, de asemenea, trebuie clarificate situatiile cu probleme, in special din programele de infrastructura mare si de competitivitate.

„Speranta noastra este ca aceste institutii sa fie desemnate pana la finalul anului acesta”, a mentionat Cretu, adaugand ca Politica regionala este pentru cetateni si nu este benefic pentru nimeni sa fie politizata.
Adauga un comentariu