Magazin

Corespondenta dintre Einstein si amantele sale dezvaluie o complicata viata sentimentala a geniului

Publicat: 07 iun. 2014
1
Geniul lui Albert Einstein nu s-a rasfrant si asupra vietii sale personale, celebrul fizician avand o viata amoroasa plina de neimpliniri, casatorii nefericite si despartiri, asa cum reiese din corespondenta dintre Einstein si femeile din viata lui, conform LiveScience.com, citat de AGERPRES.
O lectura a corespondentei dintre Einstein si sotiile si amantele sale a adus la lumina complicata viata sentimentala a celui mai cunoscut om de stiinta din istorie, in cadrul piesei de teatru „Dear Albert„, a actorului, regizorului scenaristului si dramaturgului Alan Alda.
„Mi se pare foarte interesant ca Einstein, care a alergat mereu dupa simplitate, a avut o viata personala extrem de complicata si de haotica”, a comentat Alan Alda.
In piesa, tanarul Einstein, interpretat de Paul Rudd, ii scrie frecvent colegei sale de studentie Mileva Maric, interpretata de Cynthia Nixon, o femeie foarte inteligenta si hotarata, care avea sa-i fie si sotie celebrului fizician. Relatia dintre ei s-a consumat cu pasiune, in pofida unei sarcini nedorite, inaintea casatoriei si a faptului ca parintii lui Einstein nu erau de acord cu aceasta relatie.

Vezi si O omida seamana perfect cu…Albert Einstein! FOTO 

Cei doi indragostiti, care au fost nevoiti sa stea foarte mult timp departe unul de celalalt, si-au marturisit dragostea in scrisori, printre discutii entuziaste pe teme stiintifice si ecuatii matematice.
Mileva Maric si Einstein au trait impreuna timp de 10 ani, perioada in care cariera lui Einstein era in ascensiune, acesta publicand si revolutionara teorie a relativitatii. In cele din urma insa relatia dintre cei doi a intrat in declin, iar Einstein a inceput sa flirteze cu verisoara sa, Elsa, in 1912, careia i se plangea de gelozia si depresia lui Mileva Maric.

Vezi si Un roman a fost cel mai bun prieten al lui Einstein 

Atunci cand Maric a refuzat sa-i acorde divortul, Einstein, un om pragmatic, a pus pe hartie o lista de conditii ce trebuiau respectate pentru a continua sa traiasca alaturi de ea: „Te vei asigura ca hainele si lenjeria mea sunt pastrate in ordine; ca-mi voi primi cele trei mese, in mod regulat, in camera mea; ca in dormitorul si biroul meu va fi curatenie si ca nimeni nu se atinge de masa mea de lucru”, scria Einstein. El i-a mai pretins lui Mileva Maric sa renunte la orice relatii personale cu el, sa nu se astepte la momente intime si sa nu mai vorbeasca cu el, daca fizicianul va dori acest lucru.
In cele din urma Mileva Maric si Albert Einstein au divortat la 14 februarie 1919, dupa ce traisera despartiti in ultimii 5 ani de casnicie. Einstein s-a casatorit cu propria verisoara, Elsa, la 2 iunie 1919, insa corespondenta sa cu fiica Elsei sugereaza ca la un moment dat oscila intre a o alege pe mama sau pe fiica.
In perioada celei de-a doua casatorii Einstein nu s-a ferit sa aiba o serie de aventuri amoroase, ramanand fidel doar primei iubiri, fizica. Scrisorile sale il zugravesc ca pe un om capricios atat in cariera cat si in viata sentimentala. De foarte multe ori era convins ca avea solutia adevarata, doar pentru a rasturna totul putin mai tarziu.
Einstein a fost un om care a spus la un moment dat ca s-a vandut cu totul, trup si suflet, pentru stiinta. Un titan al fizicii care insa ducea o viata personala cu nimic iesita din comun, marcata de aceleasi framantari si neimpliniri ca majoritatea oamenilor. „Un astfel de geniu ar fi trebuit sa fie o personalitate ireprosabila din orice punct de vedere. Dar natura nu actioneaza asa. Natura iti da pe de-o parte, enorm de mult, dar iti si ia pe alta parte la fel de mult”, scris Elsa despre sotul ei intr-o alta scrisoare.Adauga un comentariu