Eveniment-Social

Copil pedepsit ca un infractor intr-un centru de plasament

Publicat: 27 feb. 2013
1

@ Andrei Cazaciuc, beneficiar in Complexul de Servicii Sociale pentru Copii Targu Frumos, este tratat ca un infractor periculos @ Baiatul ajunge foarte rar la scoala, deoarece nu este transportat la Grupul Scolar Constantin Brancusi din motive halucinante

Un baiat in varsta de 17 ani este tratat mai rau ca un infractor din cauza ca a indoit degetul unui alt copil. Toate acestea se intampla la centrul din Targu Frumos, unde minorul este tinut departe de scoala. Andrei Cazaciuc a stat mai mult de trei ani la centrul de plasament Bucium, unde pe 3 ianuarie a fost implicat intr-un conflict. Acesta a inceput sa se certe cu un alt beneficiar caruia i-a prins degetul mare de la mana stanga in marginea metalica a patului. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi (DGASPC) a inaintat o cerere catre Tribunalul Iasi, prin care a solicitat inlocuirea masurii de plasament in regim de urgenta la Complexul de Servicii Sociale pentru Copii Targu Frumos. Principalul motiv a fost comportamentul agresiv si violenta verbala. Probleme au inceput in momentul in care mama copilului a aflat ca acesta nu ajunge la scoala, Andrei fiind elev in clasa a IX-a la Grupul Scolar Constantin Brancusi.

„In urma cu trei ani am decis sa-l dau pe Andrei la un centru de plasament, pentru ca nu ma mai descurcam cu banii deloc si aveam concubinul foarte violent. Am primit acasa instiintare ca baiatul va fi mutat la Targu Frumos, pentru ca i-a indoit degetul unui alt copil. Nu vreau sa-i caut scuze, pentru ca trebuie sa se invete minte si sa nu mai intre in tot felul de anturaje. De la inceputul lunii ianuarie, copilul a fost foarte rar la scoala sau deloc. Cei de la centru au spus ca nu au posibilitatea deplasarii la Iasi, motiv pentru care am fost de acord sa-i platesc eu un abonament. Vazand ca nu se rezolva nimic, am cerut sa-mi iau copilul acasa, dar mi s-a spus ca asa ceva nu este posibil. Locuiesc in chirie intr-o casuta din strada Cicoarei si mai am o fetita. Nu cred ca cer prea mult daca vreau sa ajunga la scoala. Nu vreau sa ramana in urma si sa nu mai faca nimic in viata asta”, a spus Nadia Hordila, mama baiatului.

Directoarea nu comenteaza

Contactata in repetate randuri, directoarea Centrului de Plasament de la Targu Frumos nu a dorit sa ofere niciun punct de vedere, fiind intr-o sedinta prelungita. Asistentul social din cadrul centrului a recunoscut ca tanarul merge doar de cateva ori pe saptamana la scoala, conform propunerii inaintate de conducerea grupului scolar. Cu toate acestea, conducerea institutiei de invatamant precizeaza ca cei de la centru au propus ca baiatul sa nu mai frecventeze scoala o perioada de timp. „Cunosc foarte bine situatia lui Andrei Cazaciuc si pot spune ca noi am primit propunerea ca acest elev sa nu vina la scoala decat o data la 2-3 luni. Am stabilit ca este normal ca el sa vina saptamanal, cel putin 2-3 zile pentru a putea parcurge materia clasei a IX-a. In ultimele zile, acesta a inceput sa vina la scoala si chiar sa manifeste interes. Este un copil destept si de aceea am solicitat sa mi se confirme in fiecare zi daca este prezent la cursuri”, a precizat Monica Tulpina, director Grup Scolar Constantin Brancusi Iasi. Reprezentantii DGASPC considera ca transferul la Targu Frumos are ca scop reabilitarea comportamentala a minorului pentru actele de violenta savarsite.
Comentarii
 • Domnilor ziaristi va rog sa va hotarati in privinta informatiilor pe care le furnizati! Tanarul „a indoit degetul unui alt copil” sau „i-a prins degetul mare de la mana stanga in marginea metalica a patului”;

  • Sunt baiatul care mia rupt degetul eu am 11 ani .Sa va explic cum mia rupt degetul deci el mi la prins in timp ce dormeam si atunci el a venit si mia prins degetul in partea metalica a patului. Eu eram foarte fericit ca am fost intro familie adoptiva cu sora mea Niculita Elena Paraschiva si noi am venit pe data de 2,Ianuarie.Si a doua zi am dat Declaratie.

   • De ce iai eupt degetul baiatului mai voi chema Jandarmierii sa stiti casa il duca la scoala de corectie.Si a sa vin si eu cu Liviu si Vad. Si cel cae ia rupt degetul ii voi unfla ochii ii rup un picior.Sa stiti.Pa. pa va pup.

    • ma cheama andrei chelaru al stiu pe dorian popa el cu vlad ancuta si liviu mai ales dorian popa joaca cela mai bine din toti el si ioana is cel mai bun pa doriam popa va pup

 • Draga ziarist, daca ti-ar indoi tie cineva un deget oare ti s-ar mai parea ca nu e asa grav? V-ati gandit la acel copil caruia i-a indoit degetul? Era normal ca cei de la centru sa ia masuri. Si biata mama care si-a dus copilul la centru de plasament din cauza concubinului, e si ea o victima?! Nu mai denaturati realitatea din dorinta de a avea titluri impresionante!

  • Eu sunt lupu roxana si andrei niculita carei i sa rupt mana sa razbunat si mia rupt mana si sa stiti ca nu stie nimica la scoala.Pa va multumim pentru comentarie.

 • Subiect ineresant !Ca un ziarist bun ce este,a avut curajul sa abordeze probleme pe care nimeni nu le-a abordat!:)) Schimbul de informaţii din interiorul şcolii intre o anumita asistenta sociala(cu state vechi la BZI)si realizatoarea articolului incet pare sa dea roade!

 • Voi, astia de la BZI, sunteti niste incompetenti! Si asta e putin spus. Nu stiu unde dracu’ va faceti „stagiatura”, ca sa-i spun asa. Habar nu aveti ce fel de copii ajung in acel centru (ca stati linistiti,nu ajung degeaba acolo). Nu sunt ei de vina pentru ca viata nu a fost la fel de buna cu toata lumea, insa nu mai invinovatiti niste oameni care isi dau silinta sa ii ajute pe acei copii pe care parintii i au lasat pe unde au apucat sau nu ii intereseaza de soarta lor. Redactati niste articole de tot rahatul fix cum vi ” se scoala voua” doar penru a umple paginile acestui site care PUTE!!!!
  Sunteti niste infecti!!

Adauga un comentariu