Scena artistica din Romania

„Controversa de la Valladolid” la Nationalul timisorean

Publicat: 14 feb. 2017
3

Sambata, 4 martie, si duminica, 5 martie, de la ora 19:00, Sala 2 a Teatrului National din Timisoara gazduieste primele doua reprezentatii ale spectacolului Controversa de la Valladolid de Jean-Claude Carrière, in regia lui Radu Jude.

Textul autorului francez, o adaptare a romanului omonim, repune in discutie un subiect la fel de acut astazi ca acum aproape cinci secole, cand Carol Quintul cerea sa fie clarificat statutul amerindienilor din Lumea Noua, situatie usor de rezumat intr-o singura intrebare: indienii sunt sau nu sunt oameni? Istoria recenta dovedeste ca diferenta (de etnie, de culoare, de religie, de gen etc.) ca justificare a abuzului este o tema recurenta care afecteaza nu doar indivizi, ci insasi civilizatia, notiunea de umanitate.

Spectacolul reprezinta o noua colaborare a Teatrului National cu regizorul Radu Jude. Distributia ii reuneste pe actorii Ion Rizea, Catalin Ursu, Claudia Ieremia, Alina Ilea, Victor Manovici, Cristina Dumitru si Florin Ruicu.

Decorul si costumele sunt semnate de scenografa Iuliana Vilsan. Light designul este creat de Marius Panduru, iar conceptul de video & sound design ii apartine lui Sebastian Hamburger.
Adauga un comentariu