Actualitate

Contrabandisti de tigari, arestati de DIICOT Iasi

Publicat: 21 mart. 2016
1
Trei contrabandisti de tigari, retinuti vineri, 18 martie, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi, in urma unor ample perchezitii, au fost arestati, decizia fiind luata de magistratii ieseni. Este vorba despre Gabriel Pantoc, Oleg Vicliuc si Mihaela Vicliuc, primii doi fiind arestati preventiv, iar femeia fiind arestata la domiciliu. DIICOT Iasi si ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, Bacau si Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Vaslui, Neamt si Hunedoara au efectuat 43 de perchezitii domiciliare, la persoane fizice si juridice, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat transfrontalier specializat in contrabanda cu tigari. Incepand luna ianuarie 2016, pe raza judetului Iasi si Neamt, s-a constituit un grup infractional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, care a avut ca scop introducerea in tara, in mod ilegal, a unor cantitati importante de tigari care erau comercializate pe piata ilicita din Romania.
Unul dintre liderii grupului infractional avea ca atributii contrafacerea tigarilor in fabrici clandestine ori introducerea ilegala a acestora din Republica Moldova si Ucraina, iar ulterior comercializarea catre alti intermediari. Cel de al doilea lider al grupului avea in sarcina preluarea tigarilor si recomercializarea acestora, in regim en-gross, catre alti intermediari de pe raza judetelor Iasi, Neamt, Bacau si alte judete. Din cercetari a rezultat faptul ca membrii grupului au transportat si livrat tigarile de contrabanda cu ajutorul mai multor autoturisme dotate cu statii radio emisie receptie portabile, in special in zilele de duminica, dupa amiaza, cu scopul de a evita organele de politie. Cu ocazia perchezitiilor, au fost gasite si ridicate, in vederea continuarii cercetarilor, 5.2 tone de alcool provenind din contrabanda, 160.000 pachete cu tigari provenite din Ucraina, importante sume de bani (300.000 de lei) si 1.5 kg. de bijuterii din aur. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale, actiunea fiind efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie din cadrul IPJ Iasi si al Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau.
 
„Respinge, ca fiind nefondata, cererea formulata de catre inculpatul Gabriel Pantoc, prin aparatorul sau desemnat din oficiu, privind luarea masurii preventive a arestului la domiciliu. Admite propunerea de arestare preventiva formulata de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi, in dosarul de urmarire penala nr. 100D/P/2016 in ce-i priveste pe inculpatii Oleg Vicliuc si Gabriel Pantoc si, in consecinta:
In baza dispozitiilor art. 226 din Codul de procedura penala, rap. la art. 202 alin. (1), (3) si alin. (4) lit. e), coroborat cu art. 223 alin.(2) din Codul de procedura penala, dispune arestarea preventiva a inculpatilor Oleg Vicliuc, in prezent retinut in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva din cadrul IPJ Iasi, respectiv Gabriel Pantoc, in prezent retinut in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva din cadrul IPJ Iasi, fiecare dintre acestia cercetati penal in dosarul de urmarire penala nr. 100D/P/2016 al PICCJ, DIICOT Iasi, sub aspectul savarsirii infractiunilor de „constituirea unui grup infractional organizat” si „contrabanda” in forma continuata, pe o durata de cate 30 de zile pentru fiecare dintre inculpatii anterior mentionati, incepand cu data de 19.03.2016 pana la data de 17.04.2016, dispune emiterea de indata a mandatelor de arestare preventiva pe numele fiecaruia dintre inculpatii sus-mentionati.
In baza dispozitiilor art. 227 alin. (1) din Codul de procedura penala, respinge propunerea de arestare preventiva formulata de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Iasi in dosarul de urmarire penala nr. 100D/P/2016 in ce-o priveste pe inculpata Mihaela Vicliuc. In baza dispozitiilor art. 227 alin. (2) din Codul de procedura penala, rap la art. 202 alin. (1), (3) si alin. (4) lit. d), coroborat cu art. 218, rap. la art. 221 din Codul de procedura penala, rap. la art. 223 alin.(2) din Codul de procedura penala, ia fata de inculpata Mihaela Vicliuc, in prezent retinut in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva din cadrul IPJ – Iasi, cercetata penal in dosarul de urmarire penala nr. 100D/P/2016 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Iasi, sub aspectul savarsirii infractiunilor de „constituirea unui grup infractional organizat”, prev. de art. 367 alin. (1), (2) si (3) din Codul penal si „contrabanda” in forma continuata, prev. de art. 270 alin. (3), rap. la art. 274 din Legea nr. 86/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal, masura preventiva a arestului la domiciliu, prev. de art. 218, rap. la art. 221 din Codul de procedura penala, pe o durata de 30 de zile, incepand cu data de 19.03.2016 pana la data de 17.04.2016, inclusiv – masura preventiva constand in obligatia impusa inculpatei ca, de la data pronuntarii prezentei incheieri, sa nu paraseasca imobilul unde locuieste fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza si de a se supune supune restrictiilor (obligatiilor) stabilite de acesta, pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 19.03.2016 si pana la data de 17.04.2016 inclusiv. In baza dispozitiilor art. 221 alin. (1) din Codul de procedura penala, pune in vedere inculpatei Mihaela Vicliuc ca, pe durata masurii preventive a arestului la domiciliu, sa nu paraseasca domiciliul sus-mentionat fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza si sa se supuna restric?iilor (obligatiilor) stabilite de acesta.
In baza dispozitiilor art. 221 alin. (2) din Codul de procedura penala, pe durata masurii arestului la domiciliu, impune inculpatei Mihaela Vicliuc, urmatoarele obligatii:
– sa se prezinte in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata, ori de cate ori este chemata,
– sa nu comunice, direct sau indirect, prin niciun mijloc de comunicare (telefon fix sau mobil, internet sau orice alt mijloc de comunicare sau prin intermediul altor persoane) cu ceilalti inculpati din cauza (cu exceptia inculpatului Vicliuc Oleg – sotul inculpatei), cu ceilalti suspecti din cauza si nici cu orice alta persoana ce va fi propusa spre audiere sau care va fi audiata in cauza penala de fata in calitate de martor.
In baza dispozitiilor art. 221 alin. (4) din Codul de procedura penala, atrage atentia inculpatei Mihaela Vicliuc ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a masurii sau obligatiilor care ii revin acesteia – obligatii stabilite in sarcina sa prin prezenta incheiere, masura arestului la domiciliu poate fi inlocuita cu masura arestarii preventive. Invedereaza inculpatei Mihaela Vicliuc dispozitiile art. 221 alin. (5) si (7) si (11) din Codul de procedura penala. Desemneaza ca organ de supraveghere IPJ Neamt – Biroul de Supravegheri Judiciare, pentru supravegherea respectarii masurii preventive a arestului la domiciliu si obligatiilor stabilite prin prezenta incheiere in sarcina inculpatei Mihaela Vicliuc. Organul desemnat cu supravegherea inculpatei Mihaela Vicliuc va verifica periodic – inclusiv conform dispozitiilor art. 221 alin. (10) din Codul de procedura penala – respectarea masurii si obligatiilor de catre inculpata, iar, in cazul in care constata incalcari ale acestora, va sesiza de indata procurorul, in cursul urmaririi penale, judecatorul de camera preliminara, in procedura de camera preliminara, sau instanta de judecata, in cursul judecatii, conform dispozitiilor art. 221 alin. (9) din Codul de procedura penala.
In baza dispozitiilor art. 227 alin. (1), teza finala din Codul de procedura penala, dispune punerea in libertate a inculpatei Mihaela Vicliuc, daca nu este arestata in alta cauza, retinuta in baza ordonantei de retinere emise la data de 18.03.2016 in dosarul de urmarire penala nr. 100D/P/2016 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Iasi. Conform art. 221 alin. (8) din Codul de procedura penala, copie de pe prezenta incheiere se va comunica de indata inculpatei Mihaela Vicliuc, organului desemnat cu supravegherea acesteia, respectiv IPJ Neamt – Biroul de Supravegheri Judiciare, organului de politie in a carei circumscriptie locuieste inculpata (respectiv, Politia comunei Gheraesti, judetul Neamt), IPJ Neamt – Biroul de Supravegheri Judiciare, Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor, Politiei de Frontiera Romane, in vederea respectarii de catre inculpata a obligatiilor care ii revin. Organele in drept urmeaza a dispune darea inculpatei in consemn la punctele de trecere a frontierei. Ia act ca inculpatii Oleg Vicliuc si Mihaela Vicliuc au fost asistati in prezenta procedura judiciara de aparatorul lor ales. In baza dispozitiilor art.275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de catre stat raman in sarcina acestuia, in cuantumul carora fiind inclus si onorariul aparatorului desemnat din oficiu inculpatului Gabriel Pantoc. Cu drept de contestatie la judecatorul de drepturi si libertatii din cadrul Curtii de Apel Iasi, in termen de 48 de ore de la pronuntare pentru procuror, precum si pentru fiecare dintre inculpatii Gabriel Pantoc, Mihaela Vicliuc si Oleg Vicliuc. Solutionata in camera de consiliu, azi, 19.03.2016. Pronuntata in camera de consiliu azi, 19.03.2016, la orele 18.12, la sediul Tribunalului Iasi, in prezenta inculpatilor Gabriel Pantoc, Mihaela Vicliuc si Oleg Vicliuc”, se arata in decizia formulata de magistratii de la Tribunalul Iasi.Comentarii
  • Si pe unde au bagat in tara atatea cantitati? Ca doar nu cu anvelopa pe Prut,si chiar daca asa ar fi fost unde erau frontieristii? Lasand gluma la o parte,ar trebui luati la intrebari si cei din vama …

  • IN CUG DUPA BAZAR E CURTE MARE CU CAMIOANE SI MULT NISIP SI ACOLO SE VAND ANVELOPE FARA BON LA PRET DE MAGAZIN,ALO,ANAFUL? MS

Adauga un comentariu