•In conditiile in care bugetul alocat cercetarii in Romania este modest, solutia salvatoare este oferita de programele cu finantare europeana
Odata cu apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, inscrierea pentru un program de finantare a devenit si in mediul academic o metoda din ce in ce mai folosita de a asigura finalizarea in bune conditii a unui proiect. Mai mult, institutiile de invatamant au inceput sa colaboreze cu organizatii similare din toata Europa, reusind astfel nu numai sa realizeze proiecte comune, ci si sa puna bazele unor parteneriate pentru viitor. In ceea ce priveste reforma invatamantului superior in Romania, strategia principala urmareste imbunatatirea finantarii de baza si a finantarii complementare a universitatilor. Fondurile incluse in finantarea de baza sunt folosite de catre fiecare universitate in acord cu propria sa strategie de dezvoltare, aceasta componenta a finantarii fiind diferentiata in functie de performantele stiintifice ale fiecarei universitati.
Departamentul Programe
Dat fiind ca bugetul alocat cercetarii este in inca modest in Romania, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS) a optat pentru utilizarea acestuia in sustinerea capacitatilor de cercetare de varf, mai degraba decat a-l imparti in mod egal tuturor. In aceste conditii, universitatile au ales sa se orienteze spre programele de finantare europene. Cresterea numarului de finantari este si scopul Departamentului Programe al Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” Iasi. Astfel, specialistii care lucreaza in cadrul acestui departament urmaresc realizarea unei mai bune legaturi оntre institutie si intreprinderile de stat sau private, оn cadrul programelor de finantare, dar si al parteneriatelor. Scopul principal este integrarea Universitatii Tehnice оn diferite programe de finantare europene si dobandirea unei mai mari recunoasteri internationale. Acesta va fi atins prin organizarea de sesiuni de lucru (оmpreuna si cu alte institutii care au оn activitate si derularea programelor de finantare) pentru informare asupra directiilor de finantare, оn prezenta reprezentantilor pe facultati si a agentilor economici ce vor fi invitati, oferirea de consultanta, prin membrii departamentului, pentru programele administrate de APART Bucuresti (Agentia Nationala pentru Parteneriatul Universitatilor cu mediul economico-social), programele din cadrul Planului National de Dezvoltare (Relansin; Mener etc.), Phare, FP6, Leonardo da Vinci, realizarea si actualizarea permanenta a bazei de date a departamentului. In ceea ce priveste baza de date, aceasta care va contine descrierea pe scurt a directiilor de finantare, prezentarea din partea facultatilor a proiectelor care pot fi оnaintate spre finantare, prezentarea proiectelor declarate castigatoare etc.
Marius CUNA