Local

Constructia care i-a socat pana si pe specialisti: mall-ul de pe raul Bahlui – FOTO, VIDEO

Publicat: 11 mart. 2016

@ O cladire unicat in Iasi, poate si in Romania, a rasarit pe malul raului Bahlui @ Constructia este un adevarat mister, atat pentru locuitorii din zona, cat si pentru autoritatile locale, care nu au stiut pentru multa vreme ce se intampla acolo @ Totusi, cu aportul arhitectului sef al orasului, unul dintre cele mai urate complexuri comerciale din Iasi este aproape de finalizare

Caz unic in Iasi, poate chiar si in Romania! Pe albia raului Bahlui a rasarit in doar cateva luni o cladire alba, inalta de cativa metri, care iese in evidenta fata de toate celelalte constructii din zona, iar asta din cauza pozitionarii nu tocmai obisnuite. Intr-un loc unde nimeni nu s-a obosit vreodata sa ridice o cladire, iar asta din cauza faptului ca o autorizatie de construire ar fi aproape imposibil de obtinut pentru un asemenea teren, un iesean a reusit, in conditii cu adevarat suspecte, sa construiasca o cladire P+1.

Inca de la inceput, aceasta constructie a fost un adevarat mister pentru locuitorii din zona, care au fost stupefiati sa vada ca, privelistea din fata ferestrelor le-a fost blocata. Tot un mister a reprezentat si pentru o parte a autoritatilor locale, care, timp de multa vreme, nu au stiut ce si cum sa faca cu aceasta cladire aflata la doar cativa pasi de apa Bahluiului.  Aflata la adresa strada Milcov numarul 23, pe malul raului, intre cartierele Alexandru cel Bun si Mircea cel Batran, aceasta cladire pare cu adevarat unicat, tinand cont de pozitionarea sa, fiind singura din Iasi ridicata in astfel de conditii.

O serie de reclamatii si sesizari facute de iesenii care locuiesc in zona respectiva au atras si atentia organelor de control, care, la vremea respectiva, au descoperit o serie de nereguli si au dispus intrarea in legalitate, sau in caz contrar, dezafectarea cladirii. Timpul a trecut, iar scheletul de santier care era inspectat la mijlocul anului trecut, s-a transformat usor, usor intr-un complex comercial. Conform autorizatiei de cosntruire, destinatia imobilului este spatiu comercial cu P+1.

„Capodopera” arhitectului-sef Tudor Vericeanu

In toamna anului 2011, pentru adresa strada Milcov nr. 23 era emisa autorizatia de construire nr. 924 din luna septembrie. Cel care a depus documentatia necesara pentru obtinerea documentelor este o anume Florica Baicianu. Cu toate acestea, beneficiar al constructiei de pe strada Milcov este un individ pe nume Catalin Dura. Se pare insa ca, autorul acestei „capodopere” arhitecturale este nimeni altul decat fostul arhitect sef al orasului – Tudor Vericeanu, cel care ar fi aprobat si semnat autorizatia de constructie pentru acea zona, care pare cel putin instabila si expusa inundatiilor. Programul de lucru pe acest santier nu este clar. Vecinii din zona spun ca in unele zile vin cate 3-4 muncitori, iar in alte zile niciunul. Cert este ca, modul de lucru al acestora nu este deloc profesionist, tinand cont ca muncitorii nu beneficiaza de echipamente de protectie atunci cand lucreaza la inaltime, asa cum se observa si din imaginile video. „Numai cand te uiti la constructie, iti dai seama ca nu e totul in regula. Pe langa ca arata urata si nerezistenta, mai este si construita pe malul Bahluiului, sa o ia apa cand vin inundatiile. Va dati seama ca e o combinatie de sus, am inteles ca e implicat si cineva care a fost in politie”, a spus un iesean care locuieste in zona.

Cert este ca, dupa indelungi reclamatii si controale pe santierul respectiv, cladirea pare sa fie cu toate actele in ordine, asta cel putin la nivel declarativ, tinand cont ca reprezentantii Biroului Control Urbanism din cadrul Primariei Iasi au precizat in data de 11 martie faptul ca acea constructie are autorizatie, iar in urma controalelor facute la fata locului nu au fost descoperite nereguli. Asta cel putin teoretic, pentru ca numai privind cladirea singuratica inaltata pe malul Bahluiului se poate simti caracterul nu tocmai legal al acesteia.
Comentarii
 • Mai exact, nu eram convins sută la sută de pluralul lui complex: complexuri sau complexe?

  Ceea ce instinctiv anticipasem s-a dovedit a fi corect, anume că spunem complexuri când e vorba de construcţii şi complexe când e vorba de tendinţe de comportament.

  Avem, aşadar, două definiţii:

  Complex = ansamblu de construcţii care joacă un rol unitar (complex comercial, complex de îngrăşare a porcilor, complex avicol). Un complex / două complexuri.

  Complex = tulburare de comportament (complex de inferioritate). Un complex / două complexe.
  (gasit pe google…la intrebarea :pluralul de la „complex”)
  mii de multumiri celor care corecteaza!
  mai invatam si noi cate ceva!

 • Daaaaaaaaaaaaaa!
  adevarat))))))))))))))))))))
  am ramas socat!dublu impact!!!
  Titlul si continutul!

  bravo !
  buni de pus la Catavenci!

 • Pai daca se poate imi fac si eu pe malul Bahluiului o cosmelie din asta. Probabil ca se incadreaza in noua arhitectura a Iasului mare oras european. De fapt lantul arhitectonic din cartierul Dallas v-a cuprinde usor usor Iasul pana in buza primariei si a palatului. Viitorul se vede bine…

 • Veniti acum, dragi jurnalisti, la aceasta ora (duminica, ora 13:50) sa vedeti ce au reusit acesti „meseriasi” si ce masini au proprietarii!!

  Au lucrat de dimineata, cu noaptea in cap, si aproape ca termina si praful de piatra de dat. E o nebunie, au lucrat doar sambata si duminica deoarece nu sunt controale. Au sapat de aiurea mai mult: trebuia sa fie inca pe atata cladire.

  In plus, la 8 m in pamant trece coloana de apa. Cu siguranta e vorba de un clan mafiot. I-am vazut de multe ori. La politie ni se spune ca au toate actele in regula. Nu e niciun panou afisat, nimic imprejmuit. Totul e facut ca in codru.

  Cum se vor lega la curent sau apa? Asta chiar va fi interesant de urmarit. Pentru jurnalistii interesati…

 • Invit reporterii ziarului BZI si parintii ce au copii la scoala Hasdeu din Tatarasi luni dimineata sa il intrebe domnul director de ce in RENUMITA SCOALA HASDEU se intampla in mod repetat agresiuni intre elevi cu urmari grave. Eleva Ceapa Vechiu Elena din clasa a VIII bate , invineteste ochi, musca de ani de zile, doar pt ca e „smekera de Tatarasi” si ca e nepoata directoarei adjuncte. Sunt sesizari la Sectia de Politie Tatarasi…la conducerea Scolii si nu se iau masuri…..cel mai recent vineri…cand elevii trebuiau sa fie la ore. INSPECTORATUL SCOLAR CE FACE? Va asteptam Luni la ora 8 la Directorul Scolii pe toti.

 • Doamne,ce hidosenie! Cum este posibil ca o asa „constructie” sa se poata ridica intr-un oras cum este Iasi?! Si-i mai zice,pretentios(!),mall!

 • Sunt un vecin de peste stradà….. Omu care e patronu acestei cladiri dubioase, mam interesat si mai are fàcute zise blo***ii , care tràiesc oamenii in ele …. Si blo***ile is facute vai de capu lor …. Bàtaie de joc …… Rog bzi sà se intereseze si sà le confiste averiiile si sai bage la puscarie pe tiganii astia si pe cei care dau aprobare sa se faca asa cladiri dubioase in lo***i care ar trebuii sa fie par***i si loc de joaca pentru copii …. Rusinee primariaaa iasiii…… Hotiiii

Adauga un comentariu