National

Constantinescu ia atitudine impotriva clasificarii discriminatorii a spitalelor

Publicat: 12 iun. 2011
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:224604;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Conform statisticilor oficiale, spre deosebire de Iasi, caruia i s-a “oferit” un spital de prima categorie, Clujul are patru spitale din categoria I M. Senatorul Florin Constantinescu considera ca aceasta discriminare este un atac la sanatatea oamenilor si ii acuza, din nou, pe parlamentarii puterii din Iasi de lipsa de reactie. Constantinescu a reactionat imediat dupa aparitia ordinului ministrului Sanatatii prin care erau clasificate spitalele iesene. „Conform acelui ordin, in Iasi doar Spitalul Sf. Spiridon «merita» cea mai inalta treapta de clasificare si finantare, restul unitatilor importante fiind retrogradate la categoria II M. Mi se pare ciudat faptul ca, desi Spitalul Parhon, Institutul de Cardiologie, Cuza-Voda, Sf. Maria, Neurochirurgie, Recuperare au competente si capacitati superioare de tratament al pacientilor, au fost clasificate discriminatoriu la categoria a II-a. Acest fapt se traduce in subfinantarea acestor unitati spitalicesti si, prin urmare, sanatatea oamenilor este pusa in pericol!” a afirmat senatorul PSD.
Acesta da ca exemplu cazul Spitalului de Copii Sf. Maria Iasi, cel mai mare spital de copii din tara ca numar de paturi si care deserveste opt judete, cu medici ultraspecializati. „Mai grav este cazul Maternitatii Cuza Voda, obligata sa refuze pacientii veniti din spitale cu aceeasi clasificare. Vom avea cazuri foarte grave care vor trebui sa fie refuzate doar din cauza clasificarii, desi unitatea este capabila si super specializata pentru a primi cazuri maternale grave. Prin aceasta masura abuziva pot muri mame, pot muri copii!”, a exemplificat Florin Constantinescu.
Senatorul iesean considera Guvernul Boc drept direct raspunzator pentru declasificarea discriminatorie a spitalelor iesene, afirmand ca “intregul sistem este discriminatoriu, iar clasificarea si, implicit, finantarea spitalelor sunt la mana ministrului Cseke Attila! Cel mai clar exemplu de discriminare este la Cluj, unde au fost clasificate patru spitale de categoria I M, iar Iasi are doar unul! Din pacate, deocamdata, Iasul nu are prim-ministru!”.
Senatorul PSD ii considera vinovati si pe parlamentarii PD-L din Iasi. “Au dat dovada inca o data de dezinteres, lipsa de reactie, servilism fata de Boc si compania si de completa incapacitate politica de a se impune in propriul partid! As vrea sa ne spuna parlamentarii PD-L de Iasi de ce nu au intervenit la ministru sau chiar la prim-ministru pentru ca iesenii sa aiba servicii de sanatate asa cum merita? Nici unul dintre cei opt parlamentari ai puterii nu a luat vreo atitudine si nu a facut nici cel mai mic gest de a se lupta pentru interesele iesenilor!”, considera pascaneanul Florin Constantinescu, senator PSD.
Adauga un comentariu