Eveniment-Social

Consiliul Judetean are planuri mari de dezvoltare pentru judetul Iasi

Publicat: 19 aug. 2016
1
Consiliul Judetean (CJ) Iasi a organizat astazi o sesiune de instruire cu titlul „Accesarea de fonduri europene pentru autoritatile publice locale„. Intalnirea a avut ca scop pregatirea si demararea proiectelor in vederea accesarii de fonduri europene nerambursabile. Una dintre prioritatile presedintelui Consiliului Judetean Iasi in actualul mandat este accesarea fondurilor europene. 

Vezi si Primaria Iasi a demarat doua importante lucrari de reabilitare a strazilor

„In curand se vor publica toate ghidurile si va exista posibilitatea depunerii proiectelor. Insist sa fim prompti pentru ca modalitatea de alegere a proiectelor s-a schimbat. Pana acum exista un termen pana la care puteau fi depuse proiectele si in functie de punctaj se stabileau castigatorii. Acum, cine depune primul proiectul are sanse foarte mari sa devina eligibil. Imi doresc foarte mult ca Iasul sa fie unul dintre judetele de top in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene. Orice proiect castigat inseamna locuri de munca, inseamna cresterea nivelului de trai si inseamna dezvoltarea comunitatilor pe care le reprezentam”, a declarat Maricel Popa, presedintele CJ Iasi.

Vezi si Alesii ieseni pun in dezbatere tema reabilitarii infrastructurii principale a irigatiilor

Au fost prezentate oportunitatile de aplicare a proiectelor pentru Programul Operational Regional 2014-2020 si pentru Programul National de Dezvoltare Rurala. Directorul General al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE) a afirmat ca pe langa programele clasice de accesare a fondurilor europene se lucreaza acum la un program pilot care permite stabilirea de parteneriate intre regiuni din tari diferite. O astfel de strategie comuna exista intre Regiunea Nord-Est si o regiune din Olanda, care va permite accesarea de fonduri europene in vederea dezvoltarii ambelor regiuni.

Vezi si Palatul Braunstein va fi reabilitat. Iata cum arata proiectul

In ceea ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala se vor putea demara investitii pentru modernizarea infrastructurii rutiere (drumuri comunale si satesti), investitii culturale, dar si pentru modernizarea sistemului de apa-canal. Noutatea noilor sesiuni este reprezentata de faptul ca in maximum 5-6 luni de zile se vor putea semna contractele de finantare. In acest moment exista 42 milioane de euro contractate pentru judetul Iasi, in cadrul acestui program, iar pentru proiecte in valoare de 10 milioane de euro urmeaza sa fie efectuata analiza in vederea stabilirii eligibilitatii.

Vezi si Zeci de blocuri din Iasi vor fi reabilitate termic. Iata lista acestora

Presedintele Consiliului Judetean Iasi a anuntat ca intentioneaza ca la sfarsitul lunii septembrie sa mai organizeze o astfel de intalnire la care sa participe si comisarul european Corina Cretu. La sesiunea de instruire de astazi au participat primari ai oraselor si comunelor din judetul Iasi, europarlamentarul Catalin Ivan, precum si Directorul General Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE), Vasile Asandei, Directorul General Adjunct al Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Anghel Ficu si Directorul Executiv Adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Iasi (APIA), Leonard Constantin Stafie.Comentarii
Adauga un comentariu