National

Consiliul Concurentei a pornit o ancheta contra intermediarilor de cereale

Publicat: 22 aug. 2013
1

Mai multi intermediari de pe piata cerealelor s-au trezit cu reprezentantii Consiliului Concurentei la poarta. Inspectorii au verificat astazi cele mai importante noua companii din piata, in cautarea de dovezi care sa confirme daca intermediarii s-au inteles intre ei ce preturi sa ofere producatorilor de cereale. Daca acuzatiile se adeveresc, intermediarii vor plati o amenda de 10% din cifra de afaceri.

Toata ancheta Consiliului Concurentei a pornit de la plangerile fermierilor privind pretul mic cu care sunt nevoiti sa isi vanda recolta.

„Avand in vedere lipsa posibilitatilor de depozitare la dispozitia producatorilor mici si mijlocii, este mult mai probabil ca o intelegere anticoncurentiala intre comercianti sa fie pusa in practica in aceasta perioada”, a declarat Bogdan Chiritoiu presedintele Consiliului Concurentei.

Agricultorii obtin, in medie, 150 de euro pentru o tona de grau, in timp ce marile companii exporta si cu 200 de euro tona.

Preturile cerealelor depind insa si de regiune, la noi in tara. Diferenta depinde in primul rand de distanta de la producator la portul Constanta, pe unde sunt exportate cerealele. Spre exemplu, in Banat, o tona de grau se vinde cu 139 de euro, cu 23 de euro mai putin decat in 2011, un an record pentru agricultura romaneasca.

Marii comercianti de cereale pot depozita 12 milioane de tone de cereale, din recolta de peste 17 milioane de tone estimata de autoritati. Si fac bani frumosi din asta.

Cei mai mari 5 intermediari de pe piata cerealelor au cumulat afaceri de peste un miliard si jumatate de euro, anul trecut, adica o treime din valoarea productiei totale de cereale.

Daca suspiciunile Consiliului Concurentei se confirma, intermediarii vor plati o amenda de 10% din cifra de afaceri. 

Sursa: digi24.ro




Comentarii
  • Specula cu cereale de anul acesta are doua conotatii. In primul rand se vor realiza castiguri enorme de catre marii jucatori din piata si anume diferenta de pret de la 135 (pret la fermier) la 183 (pret la bursa Paris). Pe de alta parte se doreste descurajarea proprietarilor de teren si determinarea indirecta a acestora de a vinde pamanturile la preturi extrem de mici avand in vedere liberalizarea vanzarilor catre straini. Si nu cred ca guvernul nu cunoaste acest lucru insa se face ca face controale.

Adauga un comentariu