Actualitate

Consilierul Dan Carlan spune ca regulamentul de vanzare a spatiilor comerciale nu se va modifica

Publicat: 20 ian. 1999
1

•comerciantii ieseni sunt decisi sa initieze un „protest in bloc”
•daca se mentine actualul regulament, circa 300 de firme chiriase vor fi amenintate de faliment

Dupa cum ne declara, in urma cu doua zile, consilierul municipal Dan Carlan, revendicarile chiriasilor spatiilor comerciale cu privire la Regulamentul de vanzare a acestora – discutate sambata, la sediul DAFIS, cu reprezentanti ai Comisiilor Economica si Juridica din cadrul Consiliului Local Municipal Iasi – nu au sanse sa fie acceptate de Executivul local, pentru a fi introduse, ca amendamente la respectivul regulament, pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a CLM, ce va avea loc luni. Acest lucru ne-a fost confirmat ieri de viceprimarul Stefan Ungureanu, cel care, din partea municipalitatii, a urmarit indeaproape pregatirea procesului de vanzare a spatiilor comerciale catre actualii chiriasi. Prin urmare, comerciantii care nu vor avea posibilitatea de a achita avansul de 20 la suta din valoarea spatiului, sau plati ratele in decurs de numai 5 ani, nu vor intra in posesia spatiului in care-si desfasoara activitatea.

•Ce spun mai-marii Primariei?

Viceprimarul Ungureanu ne-a precizat ca Dan Carlan i-a transmis cererile chiriasilor, pe care insa Primaria le gaseste inacceptabile. „Nu putem „dilua” plata acestor spatii pe mai mult de 5 ani si nici micsora avansul. Consideram ca deja la Iasi s-au oferit o multime de facilitati intreprinzatorilor. In majoritatea oraselor, inclusiv in Bucuresti, cumpararea acestor spatii se face cu „banii jos”. Chiriasii ar trebui sa inteleaga ca e necesar sa faca si ei un efort, pentru ca nu poti cumpara un spatiu platind cate… 5 lei pe luna”, ne-a spus Ungureanu, care insa a tinut sa precizeze ca „CLM oricum a incercat o protectie sociala” pentru intreprinzatori, reducand la jumatate impozitul pe terenuri si fixand pentru cele pe cladiri impozite la limita minima a intervalului prevazut in lege. In alta ordine de idei, viceprimarul Stefan Ungureanu ne-a spus ca din primele rapoarte de evaluare a spatiilor comerciale, care vor fi scoase la vanzare, rezulta valori de aproximativ 3-4 milioane de lei/mp. Valoarea rezultata din evaluare va constitui pretul minim la care respectivul spatiu poate fi vandut (conform legii). La Bucuresti, de exemplu, Primaria a inceput sa vanda spatii la pretul obtinut prin expertizare majorat cu aproximativ 10-15 la suta. La randul sau, Dan Carlan ne-a declarat: „Din pacate, ma tem ca modificarea Regulamentului de vanzare a spatiilor comerciale reprezinta deja o cauza pierduta. Oricum, chiar daca Executivul local s-ar lasa convins, nici nu ar mai fi timp sa se „prinda” si acest punct de pe ordinea de zi a sedintei de luni”.

•Ce spun comerciantii?

Un calcul estimativ simplu arata ca, de fapt, esalonarea platii ratelor pentru cumpararea spatiilor pe o perioada mai lunga de 5 ani, ar aduce beneficii mai mari bugetului municipalitatii, prin aplicarea dobanzii de 4 la suta pe an pentru suma ramasa de platit. De altfel, acesta nu ar fi singurul avantaj, considera Ionel Onofras, patronul firmei Intercont SRL Iasi. „Reducand avansul si prelungind perioada de achitare a ratelor, municipalitatea ar oferi comerciantilor posibilitatea de a nu da tot ce castiga pentru cumpararea spatiilor. In felul acesta, ei s-ar putea moderniza – dand o noua fata orasului – ceea ce ar fi in beneficiul comunitatii iesene”. In opinia lui Ionel Onofras, prin neacceptarea cererilor comerciantilor, consilierii municipali comit o greseala tactica. „Municipalitatea personifica, in mod eronat, Primaria. Pe langa aceasta, consilierii municipali pierd sansa de a intra in istorie, sansa pe care numai noi, oamenii de afaceri, le-o putem oferi. Atat timp cat cererile noastre sunt neglijate, inseamna ca nu suntem respectati, iar la randul nostru nu putem oferi respect in schimb. In plus, comunitatea de afaceri va fi saracita si, in felul acesta, vom avea si o Primarie saraca”, considera patronul Intercont SRL. Daca in urma sedintei din 25 ianuarie a Consiliului Municipal, revendicarile comerciantilor nu vor fi solutionate, va avea loc, probabil, un protest in bloc al acestora. „Chiriasii spatiilor comerciale nu vor mai da nici un ban Primariei si vom vedea ce se intampla. Oricum, nu exista nici un instrument prin care sa fim obligati la plata”, a adaugat Ionel Onofras.
Adauga un comentariu