Eveniment-Social

Conferinta despre legea antilegionara la Universitatea Cuza Iasi

Publicat: 10 apr. 2016
1
Joi, la data de 14 aprilie, de la ora 18:00, la Teatrul Luceafarul Iasi are loc conferinta „Sfintii Inchisorilor sub Legea 217”, organizata de Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (LS IASI).
„Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca anul 2017 sa fie inchinat aparatorilor Ortodoxiei din timpul prigoanei comuniste, avand in vedere atasamentul si evlavia credinciosilor fata de cei care sunt numiti astazi sfintii inchisorilor. In acelasi timp, incepand de vara trecuta, in mass-media si in mediile academice exista o dezbatere constanta asupra aplicarii controversatei Legi 217/2015, cunoscuta drept „legea memoriei” sau „legea antilegionara”. Care sunt implicatiile legale ale cinstirii eroilor anticomunisti? Sunt ei sau nu criminali de razboi? Afecteaza intr-un fel Legea 217 procesul de canonizare al marturisitorilor din inchisorile comuniste? Mai avem voie sa-i citim pe filosoful Mircea Vulcanescu sau pe poetul Radu Gyr?
Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care vor raspunde invitatii conferintei: dr. Corneliu Ciucanu, istoric, cercetator stiintific la Centrul de Istorie si Civilizatie Europeana al Academiei Romane – filiala Iasi, profesorul Constantin Strachinaru, fost detinut politic timp de 14 ani, parintele ieroschimonah Ioan Sismanian de la manastirea „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” Petru-Voda din judetul Neamt si alti invitati”, spun organizatorii.Adauga un comentariu