Eveniment-Social

Condamnata pentru ca a batut o profesoara

Publicat: 25 ian. 2007
1

• Judecatorii au decis condamnarea tinerei care a batut o profesoara chiar pe holul Scolii Ion Creaga din Targu Frumos • Pentru ca avea note foarte mici la chimie, o eleva si-a pus sora sa o bata pe profesoara • Judecatorii au acordat daune morale in valoare de 50 milioane lei (5 mii RON) • Este singurul caz din ultimii ani in care justitia condamna agresiunile asupra profesorilor • „M-am simtit umilita si nu am mai avut curaj sa intru in clasa pentru a-mi tine orele. A fost o trauma greu de descris in cuvinte. Consider ca astfel de cazuri se intampla pentru ca parintii nu tin legatura cu scoala”, a declarat ieri, Alina Todica, profesoara agresata fizic pe holul scolii in care preda • Saptamana trecuta o alta profesoara a fost batuta de un elev la Pascani

Magistratii de la Judecatoria Pascani au condamnat-o pe Simona Astefanei, tanara care a batut o profesoara de la Scoala Ion Creanga din Targu Frumos. Este una dintre singurele astfel de decizii judecatoresti din tara prin care un profesor agresat de proprii elevi sau de rudele acestora depune o actiune in instanta, dar si castiga. Profesoara a fost traumatizata de bataia la care a fost supusa de Simona Astefanei, sora elevei Oana Astefanei. Aceasta din urma avea probleme cu scoala, fiind in situatia de corigenta la obiectul chimie. Eleva a amenintat se va sinucide din acest motiv. Astfel, s-a ajuns in situatia ca familia, care nu se interesase niciodata pana atunci de situatia scolara, sa vina atunci si sa rezolve problema prin folosirea violentei. Judecatorii pascaneni au decis ieri condamnarea agresoarei la o amenda penala de 15 milioane lei (1.500 RON). De asemenea, Simona Astefanei va trebui sa plateasca daune materiale in valoare de 1,6 milioane lei (160 mii RON) si daune morale in valoare de 50 milioane lei (5.000 RON). Chiar daca suma nu pare atat de mare, este exact cat a cerut profesoara batuta si umilita in fata propriilor elevi. „Instanta a acordat reclamantei exact daunele solicitate, este o decizie justa, iar asemenea cazuri ar trebui sanctionate intr-un fel. Astfel, prin aceasta decizie judecatoreasca, s-a atestat drama prin care a trecut profesoara Alina Todica, insa pedeapsa aplicata putea fi si mai mare”, a declarat ieri avocatul Bogdan Gheata, aparatorul profesoarei batute in Scoala Generala Ion Creanga de la Targu Frumos.

Batuta chiar pe holul scolii

In vara anului trecut, profesoara Alina Todica se afla in fumoarul scolii alaturi de mai multi colegi de cancelarie. La un moment dat, o tanara a deschis usa fumoarului si a intrebat cine este Alina Todica. Fara sa banuiasca nimic din ceea ce urma sa se intample, profesoara a iesit pe hol pentru a discuta cu persoana care o astepta. „Dumneavoastra sunteti profesoara Todica, de la a VIII-a D?”, a intrebat agresoarea. Fara sa astepte prea mult, tanara, care era sora unei eleve dintr-o clasa la care preda profesoara Todica, a lovit-o in zona stomacului pe acesta din urma. Ulterior, a luat-o de par si a trantit-o la pamant. Pentru ca nervii tinerei condamnate ieri au fost greu de potolit de elevii care asistau la aceasta bataie, Simona Astefanei a apucat-o din nou de par pe profesoara si a tarat-o pe jos cativa metri. In cele din urma, doi dintre profesorii care treceau intamplator pe holul scolii au salvat-o pe profesoara din mainile tinerei nervoase. Tot acest scandal ar fi pornit de la faptul ca eleva Oana Astefanei, din clasa a VIII -a D, nu invata deloc pentru ore si era la un pas sa ramana corigenta la chimie. Intreaga poveste s-a petrecut chiar sub privirile uimite ale elevilor care o asteptau pe profesoara Todica sa intre in sala de clasa. Atunci profesoara a decis sa plece din invatamant de rusinea celor care o aratau cu degetul sau vorbind pe la spate ca a fost batuta in scoala in care preda. „M-am simtit umilita si nu am mai avut curaj sa intru in clasa pentru a-mi tine orele. A fost o trauma greu de descris in cuvinte”, a declarat ieri Alina Todica.

„Mi-era frica sa merg singura la scoala”

Dupa aceasta bataie primita in scoala, profesoara a fost nevoita sa mai tina cateva ore pana la finalizarea anului scolar 2005/2006. Ieri, profesoara a spus ca ii era teama sa mai mearga singura la scoala, sa nu fie batuta din nou. De obicei, profesorii care sunt agresati de elevi nu mai depun nici o plangere la Politie de frica sa nu fie batuti si mai tare. „Mi-era frica sa mai merg singura la scoala. De fiecare data, mergea sotul sau fratele meu cu mine. A fost o perioada foarte grea, insa de atunci nu am mai primit alte amenintari pe parcursul procesului”, a precizat Alina Todica. Indragostita fiind de meseria pe care o practica, Alina Todica a decis sa dea concurs pentru ocuparea unui post de profesoara in Iasi. „Am dat examen si am prins un post la Scoala 40 din Iasi”, a mai spus profesoara. In prezent, aceasta se afla in concediu de maternitate, urmand ca in scurt timp aceasta sa nasca. In discutia purtata ieri cu reporterii ZIUA de Iasi, profesoara a motivat ca se ajunge in astfel de cazuri pentru ca parintii isi lasa copii de capul lor si nu se intereseaza de situatia scolara. „Am auzit ca in urma cu cateva zile a fost batuta o alta profesoara la Pascani. Consider ca astfel de cazuri se intampla pentru ca parintii nu tin legatura cu scoala, dar si din cauza mediului in care traiesc si sunt educati copii”, a mai spus Alina Todica. Trebuie mentionat ca in urma cu cateva zile o alta profesoara, Cristina Radu, de la Grupul Scolar FC Unirea Pascani, a fost batuta de un elev chiar in timpul unei ore de tehnologie.
Comentarii
  • Daca tot se dorea un exemplu trebuia sa fie o pedeapsa cu suspendare sau citeva luni cu executare .Asa in scoli se mai instala putina ordine .Amenda penala este….. un pic mai mult decit nimic.

  • Felicitari judecatorilor de la Judecatoria din Pascani pentru faptul ca au facut dreptate! De aceasta data justitia a facut lumina.Ma mindresc cu justitia noastra dupa acest caz, care a revoltat multa lume! Elevii nostrii au devenit obraznici, nu prea invata, sunt increzuti, au tupeu, sunt lipsiti de respect si agresivi.Desigur ca nu toti elevii sunt astfel.Cred ca si cadrele didactice trebuie sa fie mai intelegatoare, mai apropiate de elevi, astfel ca acestea sa suplineasca lipsa de grija a parintilor acestor elevi.Fumatul in fumuar este permis pentru cadrele didactice dar nu este un exemplu bun de urmat pentru elevi.Sa auzim de bine!

  • Era minunat daca primea si aceasta directoare amenda, pentru felul cum a reactionat, cum incerca sa ascunda tot. Am lucrat multi ani in Targu Frumos, multi elevi se ascundeau in gara pe sub trenurile care stationau si aruncau cu pietre in prof navetisti, nu se facea nimic…………………………………….Felicitari judecatorilor

  • Nefiind obisnuit cu fumoarul, deoarece nu sunt fumator am scris gresit „fumuar” in loc de” fumoar”, neverificind in dictionar sau in prezentul articol, fiind ferm convins ca am scris corect.Ati uitat sa specificati a cui este fotografia destul de fotogenica din articol! Sper sa nu ma acuzati de ceva rau!As fi dorit sa aflu de la doamna profesoara de chimie Alina Todica, daca isi reproseaza cu ceva din trecutul domniei sale, avind in vedere ca eleva Oana Astefanei putea sa moara, in urma incercarii nereusite de sinucidere.Mult succes la scoala si multa sanatate va urez!

  • Eleva respectiva ,a avut tentativa de para-suicid, dupa declaratiile oficiale ,ale D-nei psiholog Ghircoias.Adica ,a stiut exact ,ca 4-5 tablete nu ii cauzeaza decat o stare de somn.Dupa varsta de 12 ani ,orice adolescent stie sa mimeze si sa insceneze o sinucidere,in functie de gradul de constiinta si vinovatie asumat.Aceea eleva a fost vedeta pentru o zi,dar sora ei care avea discernamant in momentul comiterii faptei,trebuia condamnata mult mai aspru,de catre justitia romana.Daca profesoara batuta de la Pascani ,ar avea curajul sa actioneze in justitie pe acel huligan,si nu elev,ar fi un exemplu pozitiv de onoare si verticalitate a tagmei profesorilor .

Adauga un comentariu