Actualitate

Condamnare soc: Un cunoscut primar iesean a fost condamnat la inchisoare

Publicat: 26 iun. 2016

@ Una dintre cele mai grele condamnari a fost facuta la Curtea de Apel Iasi, zilele trecute @ Un fost primar din Iasi, care a ocupat si o functie de conducere in cadrul Protectiei Consumatorului, a fost trimis dupa gratii, alaturi de mai multi inculpati, dupa ce au pus mana pe toate pasunile dintr-o comuna ieseana, apoi au luat ilegal banii europeni acordati pentru subventii @ In aceasta retea de corupti sunt implicati numerosi consilieri locali, patroni de firme si mai multe societati private care au obtinut ilegal fonduri europene cu acte false

Fostul primar al comunei Gorban, Ioan Leonte, alaturi de alti 6 inculpati, au fost trimisi dupa gratii in dosarul subventiilor din fonduri europene acordate ilegal rudelor si firmelor de casa. Alaturi de acesta, au mai fost condamnati la inchisoare Gabriel Barbalata, Sanducu-Vasilica Apetrei, Mihnea Prisacariu, Constantin Lupei, Romica Barbalata, consilieri locali si administratori de firme implicati in acest scandal.

La sfarsitul saptamanii trecute, magistratii din cadrul Curtii de Apel Iasi l-au condamnat pe Ioan Leonte pentru savârsirea infractiunilor de „complicitate la «folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei» (…), la pedeapsa de 3 (trei) ani si 8 luni închisoare si la pedeapsa complementara constând în interzicerea pe o durata de 5 ani a drepturilor prev. de art. 66 lit. a) si b) din Codul penal(…) Interzice inculpatului Leonte Ioan ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritatile publice sau în orice alte functii publice, precum si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat”, se arata in sentinta magistratilor.

Constantin Lupei a fost condamnat pentru savârsirea infractiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, la pedeapsa de 4 ani si zece luni de închisoare si la pedeapsa complementara constând în interzicerea pe o durata de 5 ani sa excite o functie publica.

Sanducu-Vasilica Apetrei si Romica Barbalata au fost condamnati la trei ani de inchisoare cu suspendare. Sanducu-Vasilica Apetrei a fost condamnat pentru savârsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnatura privata si pentru spalare de bani. Gabriel Barbalata a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru savârsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnatura privata, pentru spalare de bani si complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false si fals intelectual. Mihnea Prisacariu a fost condamnat pentru savârsirea infractiunii de fals intelectual la sase luni de inchisoare cu suspendare. Asociaţia Crescătorilor de Bovine, Ovine şi Caprine Gorban trebuie sa plateasca o amenda de 20.000 de lei, Adicons Trust SRL va avea de achitat o amendă de 15.000 de lei, SC Green Construct SRL şi SC Euro Roca Construct SRL – câte 10.000 de lei.

Au pus mana pe toate pasunile comunei si au luat subventiile

Povestea a inceput in martie 2009. Ca urmare a adoptarii unei hotarâri a Consiliului Local Gorban, între aceasta unitate si SC Agroind Gorban SRL Iasi a fost încheiat un contract de arenda a pasunii comunale, în suprafata totala de 461,75 ha, în conditiile în care societatea nu detinea animale si nu desfasura activitati cu profil zootehnic sau vegetal, fiind înfiintata în scopul exclusiv de arendare a pasunii comunale si de obtinere în mod ilegal a subventiei anuale pe suprafata acordate de APIA, iar asociatii firmei, la momentul votului, erau persoane aflate în relatii de rudenie sau afinitate cu functionarii publici participanti la vot.

Contractul a fost semnat de Ioan Leonte, primar al comunei Gorban, iar inculpatii Constantin Lupei si Gabriel Barbalata au votat aceasta hotarâre în calitate de consilieri locali. Ulterior, Gabriel Barbalata, consilier local, pentru a ascunde faptul ca aprobarea a fost acordata ilegal firmei fratelui sau si pentru a putea obtine aprobarea Institutiei Prefectului judetului Iasi, a falsificat aceasta hotarâre si a mentionat ca aprobarea arendarii s-a realizat în favoarea Asociatiei Crescatorilor de Animale Gorban. Folosind acest contract de arenda si alte înscrisuri false, Barbalata Romica si Lupei Constantin au solicitat APIA– Centru Zonal Iasi, în numele Agroind Gorban, subventia aferenta anului 2009 si au obtinut în mod ilegal suma de 91.641,07 lei. Din acesti bani, lui Constantin Lupei i-a revenit suma de 10.000 lei.

Romica Barbalata a depus la dosar si o adeverinta în care se atesta în mod nereal ca firma sa detine animale, adeverinta întocmita în fals de Mihnea Prisacariu, medic veterinar, care, în acest scop, a primit suma de 500 lei cu titlu de mita. Pentru a ascunde provenienta acestei sume, banii au fost transferati prin conturile mai multor societati comerciale (SC Adicons Trust SRL, SC Euro ROca Construct, SC Green Construct SRL), sub aparenta unor tranzactii fictive si pe baza unor documente contabile false întocmite de Apetrei Sanducu–Vasilica si Barbalata Gabriel.

De asemenea, în anul 2010, Consiliul Local Gorban a aprobat arendarea pasunii comunale (suprafata de 409,54 ha) catre Asociatia Crescatorilor de Bovine, Ovine si Caprine Gorban, în care Constantin Lupei, consilier local, avea interes direct, fiind presedinte al Asociatiei. Acesta a solicitat si a obtinut ajutoare financiare provenite din fonduri FEGA în valoare totala de 334.730,62 lei. APIA s-a constituit parte civila în cauza, cu suma totala de 1.112.200 lei. Dosarul a fost judecat la Curtea de Apel Iasi.

 

 
 
 
Comentarii
  • Recititi minuta : LI -3ani si8 luni executare , L C – 4 ani si10 luni executare , B G 4 ani executare , BR 3 ani suspendare , AS 3 ani suspendare , PM 6 luni suspendare … „nu stim sa scrie dar nici sa citeste …”

Adauga un comentariu