Local

Concluzie socanta a autoritatilor: Iasul este plin de service-uri care va pot distruge masinile – FOTO

Publicat: 10 apr. 2013

@ Peste 140 de service-uri auto din Iasi nu sunt autorizate @ In timpul unui control efectuat de inspectorii RAR si politisti, o parte dintre proprietari au inchis service-urile si au fugit @ Autorizarea unui service costa, in medie, intre 2.000 si 3.000 de lei @ Amenzile pentru cele neautorizate sunt cuprinse intre 3.000 si 10.000 de lei

Unul din trei service-uri din Iasi este neautorizat. Aceasta este concluzia la care au ajuns inspectorii Registrului Auto Roman (RAR) in urma unui amplu control efectuat zilele acestea pe raza muncipiului. Impreuna cu politistii ieseni, s-au format 8 echipe care au luat la puricat acele locatii unde se banuia ca functioneaza service-uri neautorizate. Iar acestea se gasesc mai peste tot. „In baza de date a RAR sunt inregistrate 315 service-uri autorizate de catre reprezentanta noastra. In urma unor verificari pe teren au fost identificate peste 140 de locuri in care se efectuau lucrari tehnice neautorizate. In aceasta saptamana am verificat aceste locatii”, a declarat Viorel Avasilcai, sef Serviciu Supraveghere Piata – Activitate de Control din cadrul RAR Iasi.

„Inchideti tot. Vine RAR-ul in control”

Desi actiunea nu a fost anuntata, cei vizati au reusit, pe anumite cai, sa afle despre controlul inspectorilor RAR. La locatiile din fostele hale ale Terom, lacatele tronau pe usile service-urilor presupuse a nu fi autorizate. Proprietarii au inchis usile si au plecat care incotro. Cei care nu fusesera informati au incercat tot felul de tertipuri ca sa scape. „Nu sunt eu proprietarul”, „Nu mi-a lasat patronul actele”, „Stati sa il sun sa vad unde este patronul”. Dupa care au lasat deschise locatiile si au disparut, chiar daca aveau masini pe elevatoare sau pe butuci. „Am verificat 80 de astfel de service-uri. In 40 de cazuri, ni s-au prezentat actele doveditoare ale autorizarii. In celelalte 40 de cazuri a fost vorba despre service-uri neautorizate. Exista 15 locatii la care nu am reusit sa gasim pe nimeni. Ori erau lacate pe usa, ori cei care lucrau acolo au fugit cand ne-au vazut si au abandonat totul. Pentru service-urile neautorizate au fost intocmite procese verbale de sanctionare. Cuantumul amenzilor se ridica la 14.600 de lei”, a declarat Viorel Avasilcai. Acesta a precizat ca, pe data de 14 martie, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 51 care prevede noile sanctiuni pentru astfel de service-uri. „Amenzile sunt cuprinse intre 3.000 si 10.000 de lei”, a punctat Viorel Avasilcai.
Obtinerea autorizatiei de functionare costa, in medie, intre 2.000 si 3.000 de lei, functie de lucrarile care se doresc a fi efectuate in acel service. Autorizatia este valabila 1 an si se poate prelungi. Pentru prelungirea acesteia, proprietarul va plati intre 1.400 si 1.500 de lei. „Cei care apeleaza la astfel de service-uri pentru lucrari la sistemul de franare sau directie, risca enorm in trafic, posibilitatea unui accident find ridicata. Pentru lucrari de tinichigerie, exista riscul ca intr-un service neautorizat sa te trezesti ca ti se sterge seria de la caroserie, cu problemele ulterioare legate de aceasta. Si nu poti cere despagubiri de la proprietarul service-ului neautorizat”, a precizat Avasilcai.
Comentarii
  • Cred ca cel mai civilizat ar fi sa putem consulta ( on line sau afisate ) listele cu service-urile auto autorizate sau suspendate de RAR.Credeti ca va este prea greu d-le Avasilcai Viorel ?

Adauga un comentariu