Eveniment-Social

Comunele iesene incaseaza pomana Guvernului. Lista este restransa

Publicat: 16 feb. 2015
1

@ Un sfert din comunele judetului Iasi vor beneficia de un surplus de bani de la Guvernul Romaniei pentru finantarea unor proiecte noi @ Suma este insa extrem de mica, fiecare urmand a incasa doar cateva miliarde lei vechi

Zeci de comune din judetul Iasi ar urma sa beneficieze de un surplus de bani pentru finantarea unor proiecte locale. Banii vor fi impartiti prin intermediul Consiliului Judetean Iasi intr-una din urmatoarele sedinte ale institutiei. De data aceasta, consilierii vor distribui 9 milioane de lei, bani care insa nu vor ajunge decat pentru o treime din localitatile judetului. Fondurile distribuite de CJ provin de la Guvern si reprezinta o mica parte din banii pe care i-a dat Guvernul in contul finantarii unor proiecte prin programul National de Dezvoltare Locala. Pana anul trecut, banii erau alocati in functie de criteriile stabilite de CJ, insa Executivul a decis ca banii sa fie alocati dupa alte criterii. Pana acum, in contul localitatilor au intrat 42 milioane de lei, iar alte 9 milioane de lei vor fi alocate luna urmatoare. Numai ca aceste fonduri ar urma sa fie date dupa criterii politice.

Citeste si: Cele mai mari comune din judet, bagate in faliment de Guvern. Edilii avertizeaza ca efectele vor fi devastatoare

PSD va lua doua treimi din bani, in timp ce PNL va incasa restul. Printre comunele PSD care vor beneficia de bani se numara Mogosesti – Iasi, Dolhesti, Cornele Caprei, Gorban, Barnova, Grajduri, Tiganasi, Voinesti, Focuri, Stolniceni – Prajescu, Roscani si Fantanele. In total, sunt 20 de localitati care intra in aceasta structura, suma pentru fiecare fiind stabilita la 300.000 lei. Doar Mogosesti – Iasi va incasa 200.000 lei, in timp ce comuna Deleni, condusa de un primar PNL, va incasa 134 mii lei in plus. Liberalii si-au impartit si ei partea de fonduri. Astfel, 18 comune PNL vor incasa cate 177 mii de lei de la bugetul central. Comunele Belcesti, Braseti, Ceplenita, Cozmesti, Deleni, Harmanesti, Lespezi, Letcani, Mogosesti – Siret, Oteleni, Popesti, Prisecani, Raducaneni, Rediu, Siretel, Tibanesti, Trifesti si Miroslava ar urma sa primeasca circa 3 milioane pentru proiectele noi pe care le au in derulare.

Unde se duc banii?

Pentru anul in curs, in baza Ordonantei 28/2013 privind Programul National de Dezvoltare Locala, au fost alocate peste 50,3 milioane de lei (500 miliarde lei vechi) in judetul Iasi. Din aceste fonduri, 22,6 milioane reprezinta credite bugetare pentru investitiile demarate in 2014, alte aproximativ 20 de milioane sunt fonduri privind finalizarea unor obiective de investitii din domeniul educatiei, iar restul sunt fonduri ce urmeaza sa fie distribuite prin Consiliul Judetean. In calcul au fost luate 94 de finantari, marea lor majoritate fiind directionate catre comunele conduse de edili PSD. Pentru 23 de obiective din judet vor fi finantate o serie de credite de angajament pentru finalizarea lucrarilor la o serie de unitati de invatamant. Circa 1,3 milioane lei ar urma sa ajunga la Cristesti pentru construirea unei gradinite, iar 1,1 milioane lei pentru o unitate asemanatoare in Mogosesti. Peste 2,2 milioane lei vor ajunge la Baltati, la scoala cu clasele I-VIII din satul cu acelasi nume, iar 2,3 milioane lei in comuna Helesteni, pentru reabilitarea termica si extinderea scolii generale din localitatea Oboroceni. De doua proiecte va beneficia si comuna Vladeni. Circa 1,5 milioane lei vor fi alocate pentru reabilitarea cladirii internat si a cantinei din cadul Grupului Scolar Vladeni, iar alti 548 mii lei pentru reabilitarea scolii cu clasele I-IV din satul Borsa.
Adauga un comentariu