Actualitate

Comuna Popricani, la ceas de sarbatoare – UPDATE FOTO,VIDEO

Publicat: 07 iun. 2014

UPDATE:
A doua parte a slujbei a inceput.
IPS Teofan
a fost intampinat de catre copiii din comuna cu paine sare si flori. 
S-a terminat prima parte a slujbei. Primarul impreuna cu soborul de preoti si locuitorii din comuna il asteapta pe IPS Teofan.
Astazi are loc slujba de sfintire a noului sediu al Primariei Popricani.  Zeci de localnici, impreuna cu primarul si oficialitatile locale sunt prezenti la slujba. Un sobor de 12 preoti impreuna cu IPS Teofan care este asteptat la ora 17:00 vor oficia ceremonia de sfintire a primariei.

Stire initiala
Actuala Comuna Popricani este formata din fosta comuna Vanatori si Comuna Popricani,denumirea actuala a comunei datand din 1934,comuna are 9 sate componente si anume:Popricani, Rediu-Mitropoliei,Tipilesti,Moimesti,Cotu-Morii,Vantori,Vulturi,Cuza-Voda si Carlig.
Satul Popricani este o asezare veche.Nu cunoastem date precise a formatii ca asezare a Popricaniului,dar putem banui ca la inceputul secolului al XVII-lea satul,ca asezare,exista.In acest sens pentru a intari afirmatiile citam:
’’Deci in seara de joi,22 noiembrie, Nicoara Potcoava a trecut Prutul si la 23 noiembrie,vineri,privighetorii sai au suit cu repeziciune dealul Popricanilor.’’ Venea si Sah Hatman pe drumul tataresc razbind pe la Raducaneni,pana in dealul Ciricului.Nicoara Potcoava urmat de unchesul Petre Canj si ocolind pe langa padurea Copoului si prin valea Pacurariului,a lasat doua sotnii la Galata.
Mai tarziu despre Popricani ca asezare avem si marturii orale. In acest sens aratam ca mosierul Dimitrie Pascanu a zidit in anul 1812 biserica din sat,care este si astazi. Tot mosierul Pascanu a adus la curtea sa oameni cu diferite indeletniciri ca: chelari,fierari,bucatari.etc. Acest lucru este argumentat de faptul ca si astazi in comuna sunt multe familii cu numele de Bucataru,Chelaru,Fieraru,etc. Aceste nume provenind de la ocupatiile celor adusi de Pascanu pe mosie.
Actuala sosea Iasi-Bivolari era o principala artera comerciala ce lega nordul Moldovei de Iasi.Negustorii ce veneau din nord,dupa ridicarea dealului Popricani destul de anevoios se opreau in drum spre Iasi pentru un ultimo popas(poprire)pe platoul unde este asezat satul.
Deci acestei asezari unde faceau propire negustori, I s-a dat de la cuvantul poprire,numele de Popricani.In acelasi deal in partea de vest,exista o asezare de sine statatoare satul Coarba razasie din timpul lui Stefan Cel Mare actualmente contepit cu Satul Poprican.
Satul Rediu Mitropoliei este la fel un sat vechi,aici Mitropolia Iasi a avut un teren cu o padure,rediu si o biserica construita din lemn,din care astazi a mai ramas doar piatra de la temelie.Ca asezare s-a format prin trimiterea de cate mitropoli a unor oameni pentru paza si diferite munci.
La acest Rediu(padure) al Mitropoliei de unde si astazi I s-a dat numele de Rediu-Mitropoliei.Tot din marturii orale se stie despre satul Tipilesti ca terenul pe care este asezat ar fi partinut boierului Pascanu.Acesta ar fi vandut terenul unui alt mosier Filipescu care a adus pentru munca pe mosie lipoveni.Pentru acesti lipoveni in timpul muncii un lucru obisnuit erau tipetele,se presupune ca si asezarii satului I s-ar fi dat numele de Tipilesti.
Despre satul Moimesti nu se cunosc prea multe lucruri,am putea aminti faptul ca un mosier Ilie Stroici a cumparat terenul,unde este actualul sat de la mosierul Pascanu si pentru lucrul pe mosie ar fi adus oameni din Bucovina.Oamenii din cauza muncii grele pe care o prestau se intrebau:mai esti? In sensul ‘’Mai traiesti?’’de la aceasta expresie se presupune ca locuitorilor I se spuneau’’Ma maiestri’’ de unde s-a tras si numele actualului sat de Moimesti.
Satul Cotul Morii este o asezare mai noua ,infiintata dupa primul razboi mondial cu ocazia improprietaririi din 1920/1921,cu care s-a hotarat vatra de sat pentru oamenii din popricani care nu aveau locuri de casa.satul a luat numele de Cotul Morii dupa locul cu acelasi nume.Aici ar fi existat o moara situate in cotul soselei Iasi-Sculeni de unde vine si numele de Cotul Morii.
Denumirea satului Vanatori,probabil initial a fost Vanatorii Curtii,caci locuitorii acestui sat in schimbul scutirii altor obligatiuni de catre curtea domneasca,trebuiau sa procure acesteia vanatul,exact nu se cunoaste anul infiintarii acestui sat cu numele de Vanatori. O monografie a satului Carlig,intocmita in anul 1938 de catre elevii scolii normale Vasile Lupu din Iasi,care a fost publicata. Volumul 7-1938-1939 ne arata ca din discutiile cu cetatenii s-au desprins mai multe versiuni despre originea acestui sat si a formarii lui si anume:unii afirma ca de mult nu se stie exact,cand era un sat cu numele de Vadul lui Voda in rasaritul Iasului aproape de oras’’din cauza unor alunecari de teren casele s-au daramat iar gospodarii au plecat,unii s-au oprit in satele vecine cativa s-au oprit si s-au asezat aici si se pare ca acest sat s-a infiintat inainte de Cuza Voda,marturia nu este insa exacta.
Legat de numele satului aceiasi cetateni pe numele Iancu Gaspar care in anul 1938 avea 70 de ani declara ca numele de Carlig ar veni de la faptul ca oamenii veniti de la Vadul lui Voda erau foarte rai si cautau sa se agate de toti ca un carlig.Un alt cetatean pe nume Iliescu a declarat ca satul si-a tras numele de la proprietarul pe mosia caruia s-a ridicat acesta,aceasta parand cea mai verosimila parere,desi unii gospodari pretend ca numele ar veni de la delurile din prejur asezate in forma de carlig.
Satul Vultur actualmente component al comunei Vanatori se pare ca afost creat in anul 1879,’’satul Vultur’’ sau capul dealului este alcatuit din 113 locuitori si a fost infiintat pe mosia Carligului in anul 1879,in partea de nord a Comunei Copou,judetul Iasi. Desre existenta acestui sat ne vorbeste si un document din 1880 adresat de primaria Comunei Copou presedintelui consiliului permanent Iasi,prin care primarul comunei Copou arata ca pe mosia Carligului urmeaza a fi improprietariti un numar de tarani,cu 13 falci care sunt isolate pe aceasta mosie si unde urmeaza a se construi scoala din satul nou,aceasta marturie intarind infiintarea satului in anul 1879.
Un alt sat in componenta Comunei Popricani este si satul Cuza-Voda,din marturiile probabile se crede ca acesta a fost infiintat dupa 1888 ca un ecou al rascoalelor taranesti.,denumirea venind de la numele Domnitorului A.I.Cuza,ce a facut prima reforma prin care s-au eliberat si improprietarit clacasii,acest sat pana in anul 1927 a facut parte din comuna Aroneanu iar in anul mentionat devenit dat permanent al Comunei Popricani.’’Comentarii
  • De ce are noroc comuna numai la primari care nu fac nimic. Primul zace prin puscarie din cauza hotiei, si acesta tot arganizeaza manifestatii si zile ale comunei, in loc sa se ocupe cu atragerea de fonduri pentru utilitati. In anul 2014, la 10 km de iasi, aceasta comuna nu beneficiaza de apa potabila, gaz, canalizare, etc. Sunt doua utilaje care se invart de 1 luna in zona carlig, pentru o conducta de apa. In stilul asta se termina lucrarea in 2016 (atunci se aleg primarii). Sa nu mai pomenim de celelalte. Felicitari Domnule Primar. Asteptam Alegerile.

Adauga un comentariu