Eveniment-Social

Comuna Grajduri, in circuitul turistic international – FOTO

Publicat: 22 nov. 2011

@ Dupa ani in care rezervatia naturala „Poiana cu Schit” din Iasi a fost lasata in paragina, valoarea ei incepe sa fie pusa iarasi in evidenta @ Este vorba de un proiect al autoritatilor de protectia mediului si al fundatiilor academice din judet @ Accesul la ruinele din secolul al XIV-lea si la lucrarile de arta monumentala din inima rezervatiei, precum si la arborii seculari descoperiti va fi realizat cu acordul Directiei Silvice Iasi, pentru a nu fi influentat ecosistemul protejat prin lege @ Cei implicati in proiect vor publica in curand o monografie a zonei

Aria naturala protejata „Poiana cu Schit” a intrat intr-un proces de amenajare si pregatire astfel incat sa fie vizitata de cat mai multi ieseni, in special de elevi si studenti, zona avand o istorie bogata si caracteristici naturale deosebite. Rezervatia, cu o suprafata de 9,5 hectare, se afla pe teritoriul administrativ al comunei Grajduri, la mai putin de 20 kilometri de municipiul Iasi. Aflata in custodia Directiei Silvice Iasi, ea a intrat sub protectia legii in anul 2000. „Poiana cu Schit” este cea mai mare poiana naturala de tip silvostepa din regiunea Moldovei si cuprinde 200 de specii de plante, un palc de salcii monumentale, de varste seculare, si trei arbori recent propusi a deveni monumente ale naturii.

Prima problema constatata de Fundatia Academica Idei si Fapte (IF), care participa la acest proiect, a fost starea vegetatiei din poiana. In vara, la demararea proiectului, vegetatia, compusa in mare parte din paius, ingreuna accesul la ruine, depasind un metru inaltime. Arborii si arbustii se dezvoltasera, de asemenea, foarte mult, iar statuile erau acoperite de verdeata si greu de gasit. Intre statui si ruinele schitului nu erau poteci, voluntarii implicati fiind nevoiti sa faca o carare fara a distruge straturile de plante protejate.

Proiectul de promovare
a ariei protejate se va finaliza zilele urmatoare, prin publicarea unei monografii a zonei, la care au contribuit scriitorul Ioan Muscalu, fost primar al comunei Grajduri, reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi si Eugenia Doniga, presedinta fundatiei academice IF.

Un muzeu in aer liber

„Poiana cu Schit” poarta numele dat din vechime, de la sfarsitul secolului al XIV-lea, cand cneazul Duma Negru, socrul lui Alexandru cel Bun, a construit o cetate aparata in padurea Barnova. In 1392, calugari greci, adusi special pentru acest lucru, au ridicat schitul care a dat numele locului. Hramul atribuit initial schitului a fost Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, 24 iunie, de Sanziene. Lacasul, atacat si jefuit in repetate randuri de turci, tatari, polonezi sau cazaci, a fost refacut, pe vechile temelii, in anul 1747, iar dupa reforma averilor manastiresti din 1864, a fost parasit de calugarii greci. Edificiul a fost distrus de o bomba in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, de atunci ramanand in ruina, inscris in lista Monumentelor istorice.

In 1985 a fost organizata, de primarul Ioan Muscalu, Tabara Nationala de Sculptura, sub egida Uniunii Artistilor Plastici din Romania. In trei editii – 1985, 1986 si 1987 – mai multi sculptori romani si straini au realizat in zona schitului 30 de lucrari de arta monumentala.
Comentarii
  • este foarte frumos acest loc….chiar sunt foarte bucuros deoarece se ocupa cineva pentru al reamenaja si sa fie vizitat de cat mai multi turisti….este un loc nemaipomenit mai ales pentru un gratar intr-o sarbatoare…
    Bravo celor care se ocupa de acest proiect.

Adauga un comentariu