Local

Companiile multinationale isi stabilesc cartierul general in centrul Iasului

Publicat: 17 oct. 2011
1

@ La Iasi se deruleaza unul dintre cele mai mari proiecte urbanistice din tara, care a generat aproximativ 3.000 locuri de munca temporare, urmând ca la finalizare sa creeze peste 4.000 servicii permanente @ Companiile multinationale Amazon si Endava au deja birouri in centrul orasului @ Investitorii sunt atrasi de forta de munca calificata de la Iasi

Somajul si perspectivele mici de a gasi un loc de munca sunt printre cele mai arzatoare probleme ale iesenilor, în contextul în care rata somajului în judet ramâne îngrijorator de mare. Cu un total de peste 17.000 someri si o rata a somajului de 5,7%, judetul se situeaza in randul celor cu un somaj ridicat. Din pacate, autoritatile locale reusesc sa faca prea putin pentru a le reda speranta oamenilor, reiese dintr-un studiu realizat în august de Institutul Român pentru Strategie si Evaluare (IRES). Astfel, 86% dintre cei intervievati au marturisit ca sunt nemultumiti si foarte nemultumiti de activitatea autoritatilor locale în privinta generarii de locuri de munca, potrivit sondajului în cursul caruia au fost intervievati peste 1.100 ieseni. În aceste conditii, singura salvare poate veni din sectorul privat. Cu toate ca investitiile bat pasul pe loc, din cauza crizei, la Iasi se deruleaza, totusi, unul dintre cele mai mari proiecte din tara, care a generat aproximativ 3.000 locuri temporare în perioada lucrarilor de construire, urmând ca la finalizare sa creeze peste 4.000 locuri permanente. Este vorba de Palas, un ansamblu urbanistic multifunctional, care are în componenta cladiri de birouri, spatii comerciale, supermarket, restaurante, cafenele, patiserii, doua hoteluri, un centru sportiv, apartamente, o clinica medicala, prima parcare subterana din Iasi, precum si teatru de vara, cinema în aer liber si patinoar sezonier, toate dispuse în jurul unei superbe gradini publice.

Multinationale prezente la Palas

Mai multe companii renumite si-au deschis deja birouri la Palas, angajând sute de ieseni. Este si cazul firmei britanice Endava, un jucator pe piata mondiala a serviciilor si solutiilor IT. Compania, prezenta la Palas din toamna anului trecut, a ales Iasul pentru ca este un centru universitar cu renume si are un potential bun pe piata de profil. „Iasul este unul din centrele de IT importante ale României, cu traditie în domeniu si cu o piata de IT vibranta. Existenta unui numar mare de studenti si universitati de prestigiu în Iasi este unul din motivele principale pentru care aceasta piata a putut lua nastere si o companie precum Endava a ales Iasul”, a afirmat Andrei Postolache, Delivery Unit Manager Endava Iasi. „Acum avem o echipa de peste 120 oameni, dintre care mai mult de jumatate au fost angajati dupa mutarea la Palas. În anul urmator, planurile noastre sunt de a dubla capacitatea la Iasi prin angajarea unui numar de 150 persoane, iar din acest motiv, de la 1 februarie 2012, spatiul de birouri din United Business Center de la Palas se va extinde cu înca un etaj”, a mai spus Postolache.
O alta companie multinationala cu sediul în SUA, Amazon, are zeci de angajati în biroul de la Palas. Firma specializata în comert electronic este multumita de hotararea pe care a luat-o când a intrat pe piata româneasca. „Am ales Iasul acum sase ani, când Amazon a venit în România, iar azi nu avem nici o îndoiala ca decizia luata atunci a fost cea mai buna”, a declarat Lucian Vornicu, director Amazon Development Center România.

„Fabrica” de specialisti

Potentialul Iasului
pe piata muncii este întarit de faptul ca orasul e o pepiniera de tineri cu studii superioare. Potrivit unui clasament realizat recent de Ministerul Educatiei, Iasul da unii dintre cei mai buni experti în aproape toate domeniile, de la matematica, medicina, chimie, fizica, drept si filosofie, la inginerie electronica, telecomunicatii si inginerie aerospatiala. „Iasul este un centru universitar unanim recunoscut, iar institutiile de învatamânt superior de aici dau anual mii de specialisti. Din pacate, prea putini îsi gasesc un loc de munca în oras, astfel încât multi îsi cauta împlinirea profesionala în strainatate. Orasul are nevoie de proiecte ca Palas, care sper ca vor atrage si alti investitori si vor contribui la dezvoltarea pietei muncii”, a spus prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” Iasi.

Si conducerea institutiei de învatamânt din Copou considera ca locurile de munca de la Palas sunt atractive. „Suntem deosebit de bucurosi ca absolventii nostri au acum un posibil angajator de talia complexului Palas. Speram sa putem dezvolta un parteneriat strategic benefic ambelor parti”, a apreciat prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza.

La randul lor, responsabilii din domeniul gestionarii fortei de munca sustin ca angajarile anuntate de Palas vor avea o contributie majora in ceea ce priveste rata somajului. „Practic, este vorba de 4.000 persoane neocupate care nu vor mai avea nevoie de asistenta statului, pentru ca vor avea un loc de munca. Orice proiect de acest gen este mai mult decat binevenit”, a sustinut Adriana Sirghie, specialist in cadrul AJOFM Iasi.

Si 36% dintre iesenii intervievati de IRES au apreciat ca locurile de munca de la Palas reprezinta principalul avantaj creat de ansamblul din centrul orasului, iar alti 63% au raspuns ca le-ar placea sa lucreze in complex.




Adauga un comentariu