Actualitate

Compania de Transport public a aparut oficial. Contract pe doi ani incheiat cu primaria

Publicat: 31 mai 2016
1

@ La Iasi, a aparut in mod oficial noua Companie de Transport Public @ Compania va prelua tot ceea ce a apartinut regiei de transport a orasului @ Proiectul a primit si ultimul aviz de la nivel central, iar pentru urmatorii doi ani, toate activele vor fi gestionate de Compania de Transport Public

Plenul Consiliului Local Iasi a aprobat ieri, in ultima sedinta din actualul mandat, un proiect privin delegarea serviciului de transport catre noua Companie de Transport Public Iasi. Proiectul a primit avizul Consiliului Concurentei, iar alesii Iasului au aprobat cu majoritate de voturi delegarea pentru urmatorii doi ani catre noua companie a transportului public. Initial, intr-un studiu de oportunitate, era prevazuta delegarea serviciului de transport pe 15 ani, insa adresa Consiliului Concurentei a fost clara, iar contractul va fi incheiat pe doi ani.

„Mentionam ca, cu cel putin un an inainte de finalul perioadei de incredintare, Consiliul Local ar trebui sa reevalueze oportunitatea incredintarii unui nou serviciu de interes economic general, luand in considerare imposibilitatea prestarii serviciului de transport local in conditii comerciale normale. In situatia in care se demonstreaza ca nu exista operatori economici interesati sa presteze serviciul fara a beneficia de compensare, Consiliul Local poate demara procedurile de incredintare a unui nou serviciu de interes economic general”, se arata in adresa Consiliului Concurentei.

In proiectul de hotarare a fost prevazut si bugetul pe anul in curs, dar si estimarile pe anii 2017 si 2018. Astfel, in proiect se prevede ca pe anul 2016, noua Companie de Transport Public Iasi sa realizeze venituri de peste 55,4 milioane lei si cheltuieli de 55 milioane lei. Profitul brut calculat a fost de 141 mii lei. Pentru anul 2017 s-au estimat venituri de 97,5 milioane lei, iar pentru 2018 au fost estimate venituri de 99,7 milioane lei.

Disputa pe noul contract

Proiectul de hotarare nu a fost pe placul tuturor consilierilor. Aflat la ultima sedinta in Consiliul Local, liberalul Marius Danga a cerut amanarea discutiilor, nemultumit de anumite neconcordante in proiect. „Propunem sa retragem de pe ordinea de zi proiectul. Lecturand documentatia de la Consiliul Concurentei si proiectul de hotarare am vazut ca sunt intr-o grava contradictie. Consiliul Concurentei a spus ca acel contract se deleaga pentru doi ani, iar in proiect vedem 15 ani. Ne propune ca la un an sa initiem procedura pentru licitatie. Constat ca bugetul pentru cei doi ani este de 38,8 milioane lei, ori in contractul de delegare vorbim doar pe linia de venituri si subventii de 68 milioane lei. Ori, daca cei care au previzionat activitatea companiei se bazeaza pe aceste sume, eu cred ca lucrurile trebuie regandite si cred ca o luna e de ajuns ca niste calcule sa se refaca”, a sustinut Danga.

In schimb, primarul Mihai Chirica a tinut sa-i explice acestuia cum stau lucrurile si ca nu este nimic in neregula cu documentatia. „Toata documentatia a stat in dezbaterea Consiliului Concurentei si nu e nicio divergenta cu proiectul de hotarare. Cu un an de zile inainte de procedura de delegare, autoritatea publica in jurnalele europene intentia de delegare a acestei activitati operatorului aflat in proprietatea autoritatii publice. Faptul ca suntem in situatie de urgenta, avizul respectiv se refera la primii doi ani de functionare”, a mentionat primarul Mihai Chirica.
Adauga un comentariu