Actualitate

Compania Cegeka, primul chirias al puscariasului Relu Fenechiu. Cladirea de birouri este in centrul unui scandal de coruptie

Publicat: 24 mart. 2016
1

Chiar si din puscarie, Relu Fenechiu sfideaza legea si face avere din fonduri europene, cu ajutorul institutiilor statului, care au inchis ochii ani la randul la jaful comis de baronul liberal. „Incubatorul de afaceri„, asa cum a fost numita ultima mare lovitura a lui Relu Fenechiu, a incheiat primul contract cu un chirias, compania Cegeka, si se pare ca autoritatile se fac ca nu vad felul in care puscariasul liberal si-a ridicat aceasta constructie cu bani europeni. Este cel putin ciudat cum de o companie mare cum este Cegeka a acceptat sa fie chirias intr-o cladire aflata in centrul unui mega scandal de coruptie, cu iz penal si sunet de catuse. De altfel, toata aceasta golanie cu fonduri europene a fost si anchetata de procuorii DNA, Serviciul Teritorial Iasi, dar Relu Fenechiu a primit NUP in doar o saptamana. Din cate se pare, chiar fostul sef al DNA Iasi a anchetat dosarul si i-a dat NUP intr-un timp record lui Fenechiu. Asta in conditiile in care, procurorii ieseni se plang ca au de cercetat, fiecare, mii de dosare pe an. Atunci, cum se explica faptul ca Relu Fenechiu a luat NUP in doar o saptamana? Cert este ca, Structura Centrala DNA Bucuresti si sefa DNA Laura Codruta Kovesi ar trebui sa cerceteze si felul in care a fost musamalizat la Iasi un dosar in care existau suspiciuni de coruptie.

Autoritatile protejeaza mafiotii?

In cadrul proiectului estimat la 10 milioane euro, jumatate din bani au venit pe filiera Uniunii Europene, iar zece procente de la Guvernul Romaniei, documentatia pusa la dosar pentru obtinerea fondurilor fiind intocmita in conditii cu totul si cu totul suspecte. Desi au fost facute plangeri in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, iar un dosar a fost deschis de anul trecut la Curtea de Apel Bucuresti (nr. dosar 4771/2/2015), pana in prezent, in cadrul procesului nu a avut loc o sedinta.

Citeste si: Chiar nimeni nu-i poate face nimic? Reteta secreta prin care un puscarias da o lovitura de zece milioane de euro la Iasi – FOTO

Profile Business Consulting SRL, initiatorul proiectului din Soseaua Nationala nr. 37, apartine in acte Alinei Haila si lui Bogdan Alexandru, doi dintre cei mai fideli oameni ai lui Fenechiu. Alina Haila, sefa de cabinet a liberalului inca din anul 2000, a fost bagata la inaintare in grupul de firme SC Engineering and General Constructing (ENGEKO) SA (fosta Fene Grup SA), iar celalalt interpus, Bogdan Alexandru, este director intr-una din firmele lui Dan Radu Rusanu, nasul de cununie al lui Relu Fenechiu.

Citeste si: INCENDIAR! Coruptie generalizata! Institutiile statului acopera afacerile murdare ale puscariasului Fenechiu

Ultima smecherie realizata prin firmele controlate de Fenechiu a fost facuta in cadrul unei licitatii in luna noiembrie 2015, prin care Profile Business Consulting, dezvoltatorul incubatorului, a vrut sa cumpere echipamente pentru noul incubator. Licitatia in valoare de circa 640 mii lei a fost adjudecata firmei Engeko, fosta Fene Grup, fiind chiar singura care s-a prezentat la licitatie.

Combinatii facute intr-o retea de firme, controlate de acelasi om din umbra

Pentru construirea imobilului s-a organizat o licitatie in valoare de circa 46 milioane lei, iar castigatorul a fost asocierea Fene Grup-Vega 93 Galati, in timp ce celelalte doua oferte depuse la licitatie, ramase inca neclare, au fost respinse ca fiind inadmisibile. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, condusa la acea vreme de directorul Constantin Apostol (cercetat si el pentru trafic de influenta si condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare, in prima instanta) si sustinut in functie de Relu Fenechiu, a aprobat acest proiect cu o valoare de 10 milioane de euro firmei care la momentul in care a depus cererea de finantare avea un profit de cateva sute de mii de lei. Firma Profile Business Consulting beneficiaza insa de finantari in valoare de 46.560.882 de lei. Avand in vedere ca, in anul 2011, aceasta firma a avut o cifra de afaceri de cateva sute de mii lei, este greu de crezut ca Alina Haila a gasit peste noapte cei 6 milioane de euro necesari pentru aceasta investitie. Firma a avut in anul 2011 un profit de numai 431.000 lei, fiind vorba despre o diferenta uriasa de bani.

Vezi si Un verdict SOC arunca in aer cea mai importanta institutie din Moldova! Puscarie pentru director

Nici in ceea ce priveste documentatia urbanistica a proiectului lucrurile nu sunt tocmai curate. Initial, Relu Fenechiu obtinuse un PUZ pentru o cladire de birouri pe Soseaua Nationala in 2006, dar s-a retras doar pentru ca firma unde este actionar Alina Haila sa ceara in 2011 avizul ADRNE pentru obtinerea finantarii europene pentru incubatorul de afaceri care urma sa fie ridicat pe acea zona. Procurorii DNA ar trebui sa ancheteze intreaga afacere pusa la cale de Relu Fenechiu si apropiatii sai, dar pana cand autoritatile isi vor face treaba, puscariasul liberal (condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea de 5 ani in dosarul Transformatorul) se va umple de bani, profitand de influenta pe care a avut-o ani la randul in politica romaneasca.

Cine este compania Cegeka?

Cu o experienta vasta in Belgia, compania Cegeka isi concentreaza atentia pe doua directii de dezvoltare: Software Development si Infrastructura. Cu un numar de peste 300 angajati in Romania si peste 3.300 la nivel de grup, Cegeka se pozitioneaza ca un furnizor important de solutii IT&C, fiind axat pe dezvoltarea, implementarea si managementul de aplicatii IT si infrastructuri, pentru companii medii si mari, medii de tip enterprise.

„Biroul din Iasi va deveni in viitor un hub de sine statator, din care vor fi livrate atat servicii de software development, cat si infrastructura catre clienti din toata lumea. Planificam ca biroul din Iasi sa creasca in cursul anului 2016 si sa ajungem la o echipa de 100 colegi. Din biroul din Iasi vom acoperi atat livrarea de servicii de software development, unde vorbim de Java, NET sau PHP, cat si servicii de management si monitorizare infrastructura clienti”, se arata in prezentarea Cegeka pentru biroul de la Iasi.

 
Comentarii
  • Pacat de Marius Bodea, nu-l mai votez, cu parere de rau dar este invalidat de Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei! Radu Botez merita sa fie Primarul Iasiului!

  • mai baieti cred ca sistemul chinezesc e bun tare acolo coruptii sunt executati si economia merge struna-la noi nu va merge niciodata cu democratia oricit ar prinde dna-ul

  • wrong! sau incomplet! in PBC SRL, alaturi de Haila, actioneaza Michel Nseir, care a cumparat actiuni la firmele lui Haila. acu intelegeti de ce golanul asta a hacuit cum a vrut toata zona industriala, si cu ajutorul cui?

Adauga un comentariu