National

Comisia Europeana da unda verde exploatarii gazelor de sist

Publicat: 22 ian. 2014
1

Comisia Europeana a adoptat astazi o recomandare care lasa cale libera exploatarii gazelor de sist in Europa. Conditia este sa se respecte „principii comune” minimale, mai ales sanitare si de mediu.

Gazul de sist suscita sperante in anumite regiuni ale Europei, dar si temeri. Comisia raspunde apelurilor la actiune formuland principii minimale pe care statele membre sunt invitate sa le urmeze, pentru a se tine cont de aspectele de mediu si sanitare si sa se ofere previzibilitatea necesara”, a explicat comisarul pentru mediu, Janez Potocnik.

Citeste si Iesenii vor sa-i arate morcovul lui Ponta, la parada de 24 ianuarie

Spre marea nemultumire a aparatorilor mediului si contrar dorintelor Parlamentului European, Comisia a refuzat sa impuna norme juridice constrangatoare cu privire la explorarea si exploatarea acestei surse de energie.

„Un loc nu va putea fi selectionat decat daca evaluarea riscurilor demonstreaza ca fracturarea hidraulica de debit mare nu duce la eliberarea vreunui poluant in panza freatica”, recomanda Comisia.

Citeste si Sef ANRM: Avem interesul sa facem explorarea gazelor de sist pentru a cunoaste arhitectura solului

Statele trebuie sa se asigure ca instalatiile pentru exploatarea gazelor de sist sunt „construite astfel incat sa se evite scurgeri la suprafata si deversari in sol, apa sau aer”, mai spune CE. Evaluarea impactului asupra mediului trebuie sa fie efectuata „cu maxim de transparenta”, mai subliniaza Comisia.

Citeste si Film socant despre efectele exploatarii gazelor de sist!

Statele membre sunt invitate sa aplice aceste principii in termen de sase luni, iar, incepand din decembrie 2014, sa informeze anual Comisia despre masurile implementate.

Sursa: digi24.ro
Adauga un comentariu