National

Comisia Europeana cere mai multor cluburi spaniole sa returneze ajutoarele publice, in valoare de milioane de euro, considerate ilegale

Publicat: 04 iul. 2016
1
Comisia Europeana a cerut astazi cluburilor spaniole de fotbal FC Barcelona, Real Madrid, Valencia, Atletico Bilbao, Atletico Osasuna, Elche si Hercules sa returneze ajutoare publice in valoare de mai multe milioane de euro acordate de autoritatile publice spaniole. Executivul comunitar a ajuns la concluzia ca ajutoarele publice acordate unui numar de sapte cluburi profesioniste de fotbal din Spania le-au conferit acestora un avantaj incorect fata de alte cluburi, ceea ce reprezinta o incalcare a prevederile comunitare privind ajutoarele de stat.
„Utilizarea banilor contribuabililor pentru a finanta cluburile profesioniste de fotbal poate crea o concurenta neloiala. Fotbalul profesionist este o activitate comerciala care implica fonduri semnificative, iar banii publici trebuie sa respecte legislatia din domeniul concurentei. Subventiile pe care le-am investigat in aceste cazuri nu au respectat acest lucru”, a declarat comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager.
In cazul Real Madrid, CE a cerut acestui club sa returneze 18.4 milioane de euro, dupa ce a investigat un transfer de terenuri intre clubul de fotbal si municipalitatea din Madrid, iar un studiu independent a ajuns la concluzia ca terenul implicat in aceasta tranzactia a fost supraevaluat. De asemenea, Comisia Europeana a investigat garantiile acordate de institutia publica Valencia Institute of Finance (IVF) pentru creditele date unui numar de trei cluburi de fotbal din regiunea Valencia (Valencia, Hercules si Elche). Garantiile publice acordate acestor cluburi le-au permis sa se imprumute in conditii mai favorabile, ceea ce le-a oferit un avantaj incorect fata de alte cluburi. Pentru a restabili egalitatea, CE a decis rambursarea de catre cluburile de fotbal Valencia, Hercules si Elche a sumelor de 20.4 milioane de euro, 6.1 milioane de euro, respectiv 3.7 milioane de euro.
Intr-o investigatie separata, CE a analizat privilegiile fiscale acordate cluburilor de fotbal Real Madrid, FC Barcelona, Athletic Bilbao si Atletico Osasuna, iar la finalul investigatiei a decis ca aceste cluburi trebuie sa ramburseze pana la cinci milioane de euro pentru ca timp de peste 20 de ani au platit impozite similare cu cele ale organizatiilor non-profit.Adauga un comentariu