National

Colegiul Medicilor critica decizia ICCJ: Doctorii nu sunt functionari publici. Pot primi atentii de la pacienti. Este o traditie in Romania

Publicat: 14 aug. 2015
1
Medicii nu sunt de acord cu decizia Inaltei Curtid e Casatie si justitie privind platile suplimentare si donatiile de la pacienti, precizand ca au dreptul sa primeasca astfel de “atentii” pentru ca “nu sunt functionari publici”.
“Medicul nu este si nu poate fi asimilat cu functionar public in exercitul profesiei sale, asta l-ar exonera de faptul ca nu poate primi atentii de la pacienti. Pe de alta parte legea a dreptului pacientului din 2003, precizeaza cu claritate, intr-un articol, ca medicul poate primi sub forma de donatie un dar la sfarsitul tratamentului din partea pacientului – bunuri, bani sau alte foloase”, a declarat presedintele CMR, Gheorghe Borcean.
El a mai spus ca este deja traditie in Romania ca pacientul sa ofere un dar medicului, fie pentru a-si exprima multumirea la sfarsitul actului medical, fie pentru ca este constient de veniturile mici ale acestora.
„Totodata cu totii stim ca este o cutuma, este o traditie situatia aceasta in Romania in care pacientul recompenseaza munca medicului din diverse motive, pentru ca asa doreste el, pentru ca stie ca salariile medicilor sunt mici. De asemenea este de notorietate publica faptul ca de ani de zile situatia financiara a medicului este jenanta. Nu pot sa spun cat este de frustrant pentru un medic sa se simta dependent de o atentie, de un cadou, de o donatie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situatie frustranta pentru toti medicii care lucreaza in Romania. Toti medicii vor spune ca veniturile lor sunt dependente de aceasta forma de finantare”, a mai spus Borcean.Comentarii
  • Doctorii se pot intretine din salarii.De ce sa primeasca atentii de la pacient, ca sa-si cumpere masini luxoase si sa-si permita vacante la Las Vegas? Curtea spitalului Sf.Spiridon este plina de masini de lux, cubani luati pe spaga.La ora 13, nu mai vezi un medic la spital, toti pleaca la alte clinici pentru al doilea job. Sa stea in mama lor la munca 8 ore ca de aia primesc salariu.De ce nu s-au facut vanzatori? Nu i-a obligat nimeni sa se faca doctori, dar s-au facut doctori ca sa primeasca spaga.Huooooooo jegosilor, spagarilor, la munca cu voi nu la concedii la Las Vegas, asa cum s-a dus dr. Budacu de la BMF, ca sa-si plimbe schiloada.De unde a avut lunganul de Budacu bani de Las Vegas, evident din spaga ca este renumit ca fiind spagarul clinicii.

    • Sunt de acord ca medicii trebuie sa raspunda pentru mita atunci cand conditioneaza actul medical insa nu poti sa pui semn de egal intre un medic care isi face datoria fata de pacient si la final primeste un plic in semn de multumire si un politist care primeste bani pentru a incalca legea sau a nu reactiona cand o incalca altii. Nu putem generaliza si este exagerat sa spui ca toti acestia reusesc castiguri exorbitante…poate doar cateva nume sonore….restul se chinuiesc, la propriu, cu atentii de la pacienti sa ajunga la aceleasi venituri ca salariul unui militian. Nu este deloc gresit ca medicii sa aiba veniturile cele mai mari….pregatirea si responsabilitatea o impun. Se uita in permanenta ca medicina NU este o practica monahala, iar daca cineva propune ca cine nu e multumit sa plece atunci probabil ca nu stiti ce inseamna sa suni la 112 si sa nu raspunda nimeni…vor ramane probabil doar cele cateva nume sonore….cu castiguri exorbitante.

  • Nici in strainatate nu-s caini cu covrigi in coada, ca daca ar fi usor ar pleca toti, dar acolo muncesti pe rupte si nu primesti spaga , decat salariul.In strainatate nu este primit oricine, nu orice medic munceste acolo, aici termini medicina si esti doctor, acolo ca sa ajungi doctor mai ai de invatat.Ar pleca toti daca ar fi usor, dar acolo stai 48 de ore nedormit, nu ca in Romania , medicii dorm in garzi iar cand sunt treziti icep a urla la persoanele care indraznesc sa le trezeasca.

  • Medicii nu sunt sfinti sau vracii evului mediu. Medicii au OBLIGATIA sa-si desfasoare activitatea cu profesionalismul impus de drepturile conferite prin instruirea specifica si recunoscuta de stat prin diplome. Medicii sunt salariati obligati sa-si desfasoare activitatea la fel ca orice alta profesie care nu primeste donatii daca si-a adus la indeplinire misiunea: pompier, militar, aviator etc. Medicii sunt cetateni care trebuie sa respecte pe cei care le platesc salariile prin contributiile sociale. Medicii sunt cetateni supusi legilor la fel ca toti cetatenii.

  • Se pare ca Romania are doar o singura categorie de salariati-bugetari in ultima perioada….medicii.
    Mai oameni buni daca mergeti in Copou cele mai frumoase vile sunt ale medicilor..asa ca terminati cu kktu asta de subiect.DACA NU VOR SA MUNCEASCA SA PLECE. DACA VOR SA MUNCEASCA IN SISTEM PUBLIC TREBUIE SA ACCEPTE MOMENTAN ATAT. ALTFEL SA LUCREZE IN PRIVAT CUM LUCREAZA STOMATOLOGII DIN 90 INCOACE.

    • Din fericire astea sunt doar fanteziile tale….nu exista o lege care sa oblige medicul sa lucreze doar la stat. Altfel nici 10% din populatie nu si-ar permite sa se trateze numai in privat….doar nu crezi ca tariful acolo pentru o interventie chirurgicala sau radioterapie poate fi comparat cu tariful pentru o plomba la stomatologii pe care-i dai exemplu

Adauga un comentariu