National

Codul RUTIER se modifica din NOU! Vezi schimbarile!

Publicat: 26 iul. 2013
1

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier va fi modificat din 8 august, cand noi dispozitii in domeniu vor intra in vigoare. Incepand cu aceasta data, unii soferi nu vor mai avea voie sa traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor si nici sa transporte persoane in stare de ebrietate. De asemenea, sunt actualizate reglementarile privind obtinerea permisului de conducere, dupa ce noi reguli in domeniu au intrat in vigoare la inceputul lunii iunie.

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier va fi modificat, dupa ce un act normativ in acest sens a fost publicat recent. Hotararea Guvernului nr. 480/2013 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 454, din 24 iulie 2013 va intra in vigoare la 15 zile de la publicare, adica in 8 august, scrie avocatnet.ro.

Conform acestui document, vor avea dreptul sa conduca vehicule din categoria Tr si posesorii permiselor de conducere valabile pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE, dupa cum urmeaza:
– posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria B are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata de pana la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg;
– posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria BE are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata de pana la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 3.500 kg;
– posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria C are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg;
– posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria CE are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica decat greutatea maxima a tractorului.

Pana acum, regulamentul stabilea doar ca posesorul permisului de conducere valabil pentru una dintre categoriile B, C sau CE are dreptul sa conduca si vehicule din categoria Tr, fara alte specificatii in plus.

De asemenea, noile dispozitii introduse prin HG nr. 480/2013 stabilesc ca soferilor ce se deplaseaza pe vehicule din categoriile AM, A1, A2 si A le este interzis sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor.

Totodata, este interzis si transportul persoanelor in stare de ebrietate pe autovehicule din categoriile AM, A1, A2 si A.

Conform Codului Rutier, este vorba de urmatoarele categorii:
– categoria AM: mopede;
– categoria A1: motociclete cu cilindree maxima de 125 cm3, cu puterea maxima de 11 kW si cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg; tricicluri cu motor cu puterea maxima de 15 kW;
– categoria A2: motociclete cu puterea maxima de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depaseste 0,2 kW/kg si care nu sunt derivate dintr-un vehicul avand mai mult de dublul puterii sale;
– categoria A: motociclete cu sau fara atas si tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW;

In ceea ce priveste obtinerea permisului de conducere, dispozitiile ce vor intra in vigoare in 8 august stabilesc , la art. 36, ca, cursul de pregatire teoretica si practica pentru sustinerea examenului de permisului de conducere este valabil un an de la data absolvirii.

De asemenea, conform prevederilor HG nr. 480/2013, candidatii care au fost declarati „admis” la proba teoretica si nu au finalizat examenul pentru obtinerea permisului de conducere vor sustine proba practica in conformitate cu reglementarile in vigoare la data promovarii probei teoretice.

Amintim ca regulile privind examenul de obtinere a permisului auto au fost modificate recent, prin Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 82/2013, intrat in vigoare din 11 iunie 2013.
sursa: rtv.net
Adauga un comentariu